Siberi ženšenn on tuntud Venemaa, Jaapani, Hiina, Lõuna- ja Põhja-Korea rahvameditsiinis, kuna kasvab nendel aladel. Siberi ženšenn on tugevatoimeline immuunsüsteemi turgutaja, mida kasutati teadaolevalt juba rohkem kui 2000 aasta tagasi väga tõsiste tervisemurede vastu ja keha üleüldise vastupidavuse suurendamiseks.

Siberi ženšenn on adaptogeenne taim ehk sellel on elujõudu suurendav, elukvaliteeti parandav ja eluiga tõstev toime. Adaptogeensed taimed on näiteks ka Ashwagandha ja Bacopa Monnieri. Ashwagandha toidulisand on La Tene valikus olemas, leiad selle SIIT.

Siberi ženšenn ja teised adaptogeensed taimed aitavad stressiga toime tulla ja blokeerivad stressi laastavat mõju kehas - see on üks olulisemaid teadmisi, mida võiksid Siberi ženšenni puhul meelde jätta. Kui sa ei ole stressis, siis enamik haiguseid ei suuda sinu kehas aktiveeruda.

Taimed on mulle alati huvi pakkunud ja usun, et taimeriigis on olemas kõik, et olla terve või saada mõnest haigusest terveks. Seetõttu on ka Siberi ženšenni ja teiste taimede La Tene valikusse lisamine loomulik jätk kristallidele ja teistele tervendusvahenditele. Siberi ženšenni sisaldavad toidulisandi leiad La Tene butiikidest ja SIIT.

1. Närvisüsteemi stimuleeriva ja stressi maandava toimega. Siberi ženšenn suurendab elujõudu ja tahtejõudu.

Siberi ženšenn on heas mõttes nii-öelda kahepalgeline taim, mina nimetan seda nii. See stimuleerib närvisüsteemi ja samal ajal maandab stressi. Tundub kohati ebaloogiline? Tegelikult on siin hea selgitus olemas.

Siberi ženšenn muudab inimest aktiivsemaks, suurendab reaktsioonikiirust, annab palju energiat, mis paneb inimese nii füüsiliselt kui ka vaimselt paremini toimima ning aitab närvidel korrapäraselt funktsioneerida, maandades samal ajal stressi. Sa ei pea olema närvis, et olla energiline, sa ei pea olema stressis, et olla aktiivne - sa saad olla tegus ja toimekas omades head enesetunnet.


Siberi ženšenni puhul on tegemist ravimtaimega, mis aitab sul koguda elujõudu ja samas tervendada sinus peituvat stressi. Ainuke asi, mida sa peaksid Siberi ženšenn stimuleeriva omaduse kohta teadma, on see, et ma ei soovita seda tarvitada pärast lõunat, vaid tarbida seda hommikupoolikul. Miks? See võib ära võtta une, kui sa oled niigi tundliku unega. Unimütsidele ei pruugi see ilmselt midagi teha ja nemad saavad ise jälgida, millal neil on hea aeg Siberi ženšenni tarvitada.

Siberi ženšenni soovitan aga neile, kes tunnevad elujõust tõeliselt puudust ja kes ei suuda end mitte kuidagi käima saada, sest see muudab aktiivseks ka väga kurnatud inimese. Ütleme nii, et see on oma toimelt parem kui kohv. Miks? Üleliigne kofeiin võib anda sulle ekstra väe, kuid muudab paljud inimesed närviliseks ja ärrituvaks. Sellepärast ongi seis 1:0 kohvi kahjuks.

Öeldakse, et närve ei ole võimalik tervendada, kuid mina usun, et seda on võimalik teha. Närvisüsteem on habras ja selle lõhkumine on kerge. Närvihaigusi on vaja tervendada, kuna närvihaigusega inimese elukvaliteet ei ole kõige parem. Siberi ženšenni tarvitamine võib olla potentsiaalne abi kahjustunud närvirakkude taastamisel ja üleüldisel närvide kaitsmisel.

2. Suurepärane alternatiivne toetusravi depressioonist välja tulemiseks

Siberi ženšenni soovitan kindlasti proovida ja kasutusele võtta neil, kes soovivad end ise depressioonist välja tuua. Depressioon on üks raskemini võidetavatest vaimsetest haigustest, mis vajab allutamiseks tõelist armeed. See ei ole lihtne ja sellest jagusaamine vajab kindlat taktikat. Soovitan kasutada Siberi ženšenni  järgnevatel põhjustel.

Esiteks aitab see lahti saada elujanu-, elujõu- ja energiapuudusest, mis käib depressiooniga kaasas. Depressioonis inimene peidab end hea meelega diivanisse, eemaldab end aktiivsetest tegevustest ja välismaailmast. Siberi ženšenn aga mõjutab ajukeemiat ja tekitab tunde, et: "Ah, ma ei viitsi pikutada, ma tahan midagi teha, ma tahan liikuda ja elada!". See kulub kõigile ära, kes on depressioonis või sellest välja tulemas. Paljudel võib olla tagasilööke ja Siberi ženšenn aitab tagasilööke vähendada.

Need inimesed, kes ei ole ise depressiooni kogenud, suhtuvad sellesse tihti väga kergekäeliselt. Aga inimene, kes on selle sees või on olnud depressioonis, teab väga hästi, kui raske vaimne probleem see on. Olen aastatega aidanud väga paljudel inimestel depressiooniga võidelda ja sellest välja tulla, seega tean väga hästi, millist abi see inimene vajab. Siberi ženšennini jõudsingi siis, kui tegelesin depressiooni mõistmisega ja sellele ravi leidmisega, et enda kliente paremini aidata. Tean, et Siberi ženšenn aitab, aitavad ka Ashwagandha ja Bacopa Monnieri ning paljud teised ajurveeda ravimtaimed.

3. Siberi ženšenn on eluiga tõstva toimega

Rahvameditsiinis peetakse Siberi ženšenni eluiga tõstvaks ja elukvaliteeti parandavaks taimeks. Selleks on palju põhjuseid, mis on leitud juba mitu tuhat aastat tagasi.

Siberi ženšenn alandab vererõhku ja stabiliseerib seda. See on üks pika eluea põhjus. Kui sinu vererõhk on normaalne ja see ei tõuse pidevalt kõrgele, siis see hoiab sinu südame tervena. Sinu süda hoiab sind elus ja tugev süda võib suurendada ka sinu eluiga. Lisaks Siberi ženšennile stabiliseerivad vererõhku ka päikese UVA-kiired ja seetõttu võib päikesepaistelistel ja soojadel maadel olla vähem südameveresoonkonna haiguseid. See on ka üks põhjus, miks ma armastan päikest ja olen võimalikult palju õues päikese käes - et end ikka tervena ja elujõulisena hoida. Kuna me elame kaugel põhjas, kus soojust on vähem, siis on meil mõistlik haarata enda ellu veel teisi tervendajaid, nagu näiteks Siberi ženšenn, mis saab päikese puudust veidigi asendada.

Tänaseks on uuringud lausa tõestanud, et Siberi ženšennil on vähirakke taandav toime. Eriti hästi pidavat Siberi ženšenn kaitsma kopsuvähi eest. See taim mitte ainult ei suurenda kopsude eluiga, vaid see muudab inimese keha vähirakkudele kehvaks keskkonnaks ehk see ei lase vähirakkudel lihtsasti areneda. Siberi ženšenn toidab keha õigete toitainetega, et rakud saaksid normaalselt areneda ja vältida nii rakkude väärarenguid ehk siis vähki.

4. Tugevdab luustikku ja aitab ära hoida osteporoosi

Siberi ženšenn on kasulik lihastele ja luudele. Selle tarbimine võib ära hoida osteporoosi, mis on tõsine ja laialtlevinud haigus just põhjamaa inimestel. Ilmselgelt on selle põhjuseks D-vitamiini madal sisaldus veres, mis tuleb vähesest päikesest. Siberi ženšenn hoiab luustiku tugevana, selles on vajalikke toitaineid, mida meie luustik ja lihased vajavad. Tänu sellele, et Siberi ženšenn on kasulik lihastele, aitab see saavutada paremaid sporditulemusi ja on kasulik treeningutel. Lisaks Siberi ženšennile on selleks kasulik ka tauriin, mille leiad SIIT.


5. Immuunsüsteemi tugevdaja ja keha üleüldise vastupanuvõime suurendaja

Immuunsus on ülioluline ja selle tugevdamisega peaksid inimesed tegelema igapäevaselt kuni elu lõpuni. Kui sul ei ole immuunsust, ei ole sul endas armeed, mis aitaksid sind kaitsta sisemiste ja väliste kahjude eest.

Siberi ženšenn aitab immuunsüsteemi tugevdada ja luua sinu jaoks vajalikku kaitset - sinu isiklikku armeed. Siberi ženšenni võib immuunsüsteemi turgutamise eesmärgil tarbida aastas paar korda, näiteks 30-60-päevase tsüklina. Näiteks ajal, mil tunned end nõrgana või kui on viiruspuhang. Siberi ženšenni puhul ei ole teada regulaarse kasutamise riske. Kui sa aga oled haige, siis on alati mõistlik enne ravimtaimede kasutamist konsulteerida enda arstiga.

6. Aitab menopausi võimalikult lihtsalt üle elada

Keskealistele naistele on see hea uudis! Menopaus on loomulik jätk naise elus, mis tabab kõiki naisi, kellel on keskiga kätte jõudmas või jõudnud. Menopausiga käivad kaasas ebamugavused, mida on võimalik vähendada ja sellega enda elukvaliteeti parandada.

Siberi ženšenn leevendab östrogeeni tõttu tekkivaid süptomeid, aidates kaasa väsimuse vähendamisele, liigese ja lihasvalu taandamisele ning tujude kõikumisele. Menopausiga käib kaasas hormonaalne muutus naise kahjuks, mis tekitab valusid ja kerget ärrituvust. Siberi ženšenn on adaptogeenne taim, mis tähendab seda, et see annab jõudu ja vähendab stressi. Täpselt see, mida naine sellel perioodil vajab. Menopausi ajal on mõistlik kasutada Siberi ženšenni mitu kuud järjest, teha seejärel mõnekuuline paus ja tarvitada Siberi ženšenni uuesti. Miks teha paus? Ravimtaimede kasutamisel tuleb alati teha pause, et keha ei muutuks nende vastu immuunseks.

Kust Siberi ženšenni leida ja kuidas seda kasutada?

Siberi ženšenni toidulisandi leiad La Tene butiikidest ja e-poest SIIT. See toidulisand on 100% looduslik. Soovitan seda võtta enne lõunat ja toidukordade vahel rohke veega, nii imendub ja toimib see paremini. Et tajuda selle toimet, on mõistlik seda tarbida vähemalt kuus nädalat järjest, seejärel teha umbes kahenädalane paus ja siis tarbida uuesti kuus nädalat järjest. Esimese perioodi lõpunädalate poole võid tunda Siberi ženšenni toimet, paljud tunnevad seda juba varem ja esimestel päevadel, kõik oleneb sinu enda tervislikust seisundist. Miks ravimtaimed võtavad aega, et mõjuda? Esmalt hakkavad need sinu problemaatilist osa tervendama ja kui need on saanud kehakeemia paika, siis võid tunda tervenduse tulemust.

Tervis on kulda väärt, mille olemasolu mõistetakse tihtipeale siis, kui seda enam ei ole. Tervist tuleb hoida ja turgutada ka siis, kui sa oled terve ja tunned end hästi. Siberi ženšenn on kindlasti üks taimedest, mis aitab elukvaliteeti hoida!

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Siberi ženšenni kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.