Koliin on iga inimese tervise jaoks oluline vees lahustuv B-vitamiin. Meie kehad suudavad seda mingil määral ka ise toota, kuid suur osa sellest peaks tulema meie toidulaualt. Koliini tarbimine on oluline, see reguleerib kehas metabolismi. Koliin on ainevahetuse kiirendaja ning aitab kaasa rasvade lagundamisele. Selle puudus võib olla üks põhjus, miks keha ei suuda näiteks toidust saadavat energiat kasutada.

Koliin on vajalik igas eas inimese aju tervisele

Koliin on hädavajalik ajurakkude arenguks, kasvamiseks ja taastumiseks. Seetõttu vajavad koliini kindlasti ka rasedad, et sündimata lapse aju saaks areneda. See aitab ära hoida närvihaiguseid ja ajukahjustusi ning toetab aju normaalset funktsioneerimist. Koliin aitab kaasa tasakaalu loomisele ja mälu parandamisele.

Koliin aitab kaitsta sinu südant ja vähendada südameinfarkti riski!

Need, kellel on probleeme südame- ja südameveresoonkonna tervisega, peaksid kindlasti jälgima, kas toidus on seda vitamiini piisavalt. Kui ei, siis peaks seda toidulisandina juurde võtma.

Koliin aitab kaitsta sinu südant ja südameveresoonkonda, see aitab vähendada südameinfarkti riski ning on kasulik kõigile, kellel on südamega probleeme olnud.

Südame puperdamine ehk arütmia võib olla ohutu, kuid samas ka väga ohtlik ning viia inimese seisu, kus kukutakse kokku. Koliin on üks vitamiinidest, mis aitab südamel normaalselt funktsioneerida. Lisaks sellele toetavad südame tervist K2-vitamiin, l-arginiin ja magneesium.

Seda on vaja maksa tervise jaoks

Koliinipuudus on üks võimalikest maksaprobleemide põhjustest. Inimestel, kellel on madal koliinitase, on tuvastatud probleeme maksa tervisega.

Koliini defitsiidi märgid kehas:

- südame tervist puuduvad probleemid

- probleemid maksaga

- probleemid mälu ja närvisüsteemiga

- unehäired, unetus ja raskused sügavasse unne jäämisel

- lihasvalu, lihaspinge ja põletik lihastes

- jõuetus, väsimus ja energiapuudus

Koliini defitsiit võib tekkida neil, kes tarbivad alkoholi, kellel on pidevalt suur füüsiline koormus ja kes teevad trenni, menopausis naistel ja naistel, kes on lapseootel.

Koliini on võimalik saada nendest toitudest:

-sojaubadest ja sojatoodetest

- pähklitest

- seemnetest

- kinoast

- seentest

- brokkolist

- kartulist

- täisterariisist

Koliinipuudus võib siiski tekkida ka juhul, kui sa tarbid ülalpool nimetatud toite. Seda siis, kui toit on üle küpsetatud või erinevaid toiduaineid süüakse liiga harva. Selleks, et tagada keha normaalseks funktsioneerimiseks vajalik koliinikogus, on võimalik seda tarbida ka toidulisandina. Jäta meelde - keha ei suuda üksinda kogu koliinivajadust täita! Meie organism ei tooda seda nii palju, kui kehal igapäevaselt vaja läheb. Seetõttu on oluline jälgida, et sa saaksid selle kätte toidust või võtaksid seda juurde, kas eraldi või multivitamiinina. Toidulisandeid valides jälgi alati, et tegemist oleks kvaliteetse brändiga.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Toidulisandite kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.