Köömned on köömnetaime (Cuminum cyminum) viljad, mida kasutatakse nii ravimiseks kui ka vürtsina toiduvalmistamisel. Köömned on mõnusalt maalähedase ja tugeva maitsega ning oma maitse tõttu lisavad väärtust erinevatele roogadele. Kõige levinum on köömnete kasutamine India, Aasia ja Lõuna-Ameerika köökides.

Ma olen isiklikult üks suur köömnete fänn, ma võiksin köömneid igale poole toitude sisse ja peale raputada. Köömned lisavad toidule väga hea maitse, kui neid õigete taimedega kokku viia. Jagan sinuga enda teadmisi köömnete kohta ja inspireerin sind rohkem enda köögis köömneid kasutama. Kui sinu jaoks on köömned liiga tugeva maitsega või sa ei ole samasugune fänn nagu mina seda olen, siis anna neile ikkagi võimalus. Kui sa ei ole lapseeas saanud vürtsikaid toite, siis ei ole ime, miks köömned võivad tunduda sinu jaoks liiga tugeva maitsega. Tuletan meelde, et inimene koosneb enamjaolt veest ja vesi on see, mis võtab keskkonnale vastava kuju. Muuda enda kuju ja toitumisharjumusi, nii muutub ka sinu tervis. Ole inspireeritud!

Köömnetel on meile väga palju anda, nii tervendust meie füüsilisele kehale kui ka hingele. Köömnetes on palju vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante - kõike seda, mida inimese keha vajab, et terve olla.

Köömned sisaldavad hulgaliselt rauda, magneesiumi, kaltsiumi, A-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini, Kaaliumit, B6 ja palju teisi kasulikke ning vajalikke vitamiine. 


1. PAREM SEEDETEGEVUS

Köömnete söömine aitab parandada sinu seedesüsteemi. Köömned aitavad kaasa toidu lagundamisele ja kiirendavad seda protsessi. Seda teades on kasulik köömneid enda toiduvalmistamisse haarata, kuna need võivad aidata sinu tervisel ja enesetundel paremaks muutuda.

2. ANTIOKSÜDANDID

Me peame kõik enda igapäevasest toidust kätte saama antioksüdante. Tegemist on vajaliku ainega, mis aitab haigustega võidelda ja neid eemale hoida. Köömnetes on hulgaliselt anitoüksüdante, mille tarbimine aitab meil terve ja tugev püsida.

3. RAUAPOMM

Kui sa muretsed selle üle, kust saada rauda, et hoida enda tervist tugevana ja enesetunnet paremana, siis raua parimaks allikaks on ikka taim. Köömned sisaldavad rauda ja kui neid regulaarselt erinevates toitudes vürtsina kasutada, siis need aitavad sind rauapuudusest eemal hoida.

Köömneid soovitan ma tarbida igal naisel igakuise perioodi ajal. Seda seetõttu, et keha saaks korralikult taastuda ja et veri oleks tugev.

4. KOLESTEROOL

Köömned aitavad sind, kui sul on probleeme nii-öelda halva kõrge kolesteroolitasemega. Köömneid aitavad vähendada sellise kolesterooli olemasolu sinu kehas. Halb kolesterool tekib ikka enamjaolt neil, kes söövad loomselt. Taimedes ei ole nii-öelda halba kolesterooli, mida on vaja meil kõigil vältida.

5. HOIAB TOIDU PUHTANA

Köömneid on kasulik erinevate roogade valmistamisel kasutada, kuna sellel on toitu puhastav toime. See tähendab seda, et köömned aitavad toidul värskena püsida. Kui sööd kogemata midagi, milles on kahjulikke ja haigusi põhjustavaid baktereid (näiteks, mis põhjustavad toidumürgitust), siis köömned aitavad selliste bakteritega võidelda. Puista köömneid enda toidule, et hoida end kahjulikest bakteritest eemal.

6. AITAB KAALU LANGETADA

Köömned aitavad rasvu ja toitu lagundada, mis omakorda aitab kehakaalu langetada. Kui sa oled kimpus enda kehakaaluga, siis kaalu köömnete menüüsse lisamist lisaks sellele, et eemaldad enda menüüst kahjulikud ja rasvu koguvad toiduained nagu näiteks loomapiimasaadused.

7. NAHAHAIGUSTE VASTU

Olen aja jooksul mõistnud, et köömnete tarvitamine aitab nahka tervendada ja sellel terve püsida. Olen läbi aegade soovitanud köömneid enda menüüsse võtta neil, kellel on probleeme nahaga ja kellel on tekkinud nahale allergilised reaktsioonid. Kindlasti mängib siinjuures suurt rolli köömnetes peitub E-vitamiin, mis on naha tervise jaoks üks olulisemaid vitamiine.

MINU ISIKLIKUD VÄGA LIHTSAD JA MAITSVAD KÖÖMNEKASUTUSNIPID!

Ahjukartulitele lisamiseks:

Kalla ekstra neitsioliiviõli (koguse määrad ise) väikese küpsetuspoti sisse, lisa sellele kaks teelusikatäit köömneid. Küpseta paar minutit, kuni tunned köömnete tugevat lõhna. Kui see on tehtud, siis seejärel vala köömnetega kokku segatud õli juba pooleldi valmis küpsetatud ahjukartulite peale. Sega korralikult kartulid ära ja lase veel neil ahjus küpseda.

Eelküpsetatud köömned vabastavad enda maitsva aroomi ja maitse ning on hea lisand niigi maitsvale ahjukartulile.

Tervendab järgmisi Tšakraid: Juurtšakra ja
Kroontšakra


Idamaine tatrapuder:

Kas sulle tatrapuder maitseb? Kui jah, siis katseta köömete lisamist pudrule. Kui tatar on valmis saanud, siis prae pannil kuldpruuniks korralikult hakitud valge sibul, küüslauk ja köömned (koguse määrad ise). Kui kõik on kuldpruuniks küpsenud, siis lisa pannile tatar ja maitsesta see soolaga. Küpseta veel mõni minut ja naudi imemaitsvat idamaist tatraputru.

Tervendab järgmisi Tšakraid: Juurtšakra ja Kroontšakra

Läätse-karri köömnetega:

Läätse-karri on üks maitsvamaid roogi, mida endale ja kogu perekonnale valmistada. Kui sa oskad läätse-karrit teha, siis lisa juurviljade küpsetamise ajal nende peale köömneid. Küpseta koos juurviljadega ära ja seejärel kalla kogu küpsetis läätsedega kokku.

Tervendab järgmisi Tšakraid: Juurtšakra, Sakraaltšakra, Päikesepõimik, Kroontšakra + lisaks veel teisigi, olenevalt milliseid juurvilju läätse-karris kasutad.

Küpsetatud spargel:

Kui sa oled sparglisõber, siis proovi kindlasti ahjus röstitud sparglit, millele lisa rafineerimata päevalilleseemneõli, soola, pipart ja köömneid. Köömned toovad sparglis esile väga hea maitse ja muudavad spargli söömise veelgi põnevamaks.

Tervendab järgmisi Tšakraid: Juurtšakra, Südametšakra ja Kroontšakra.

SPIRITUAALNE VÄGI KÖÖMNETES

Iga taim, nii nagu ka iga kristall, kannab endaga kaasas ka spirituaalset energiat, mis siseneb meie Aurakehasse, kui me taimi sööme. Köömned turgutavad meie Auravälja päris mitmel moel, ma usun, et on huvitav teada, kuidas toit meid spirituaalselt mõjutab. Minu üheks väga suureks kireks on tõlgendada taimede energiaid.

Köömned on tugevalt seotud Juurtšakra turgutamisega ja väga haigestunud Tšakra ravimisega. Kui süüa köömneid, siis need võivad aidata sõltuvushaigustest vabaks saada. Sõltuvushaigused hakkavad enamjaolt ikka pihta kõige alumise ehk Juurtšakra või kõige ülemise Tšakra ehk Kroontšakra haigestumisest. Köömnete tarbimine tekitab toetava energia ning võib aidata pidurdada vajadust millegi psühhotroobse vastu. 

Köömnete söömisel muutub sinu Auraväli tugevamaks. On mõistlik teha endale eeterlike õlidega Aurapuhastust ja kanda Jaadi koos Šungiidiga

Köömnete regulaarne tarbimine aitab vähendada stressi, vaimset pinget ja depressiooni, mis on tugevalt seotud Kroontšakra nõrkusega. Köömned aktiveerivad Kroontšakra tööle ja aitavad luua lootusrikast ning positiivset energiat.

Köömneid võiks süüa igapäevaselt, need on lihtsalt nii maitsvad ja tervendavad!