Tšiiaseemned ehk chiaseemned pakatavad tervisest ja vajalikest toitainetest, mida meie kehad vajavad, küll aga on tegemist millegagi, mida tihtipeale jäetakse enda toidulaual tahaplaanile. Teinekord, kui enda toiduvarusid lähed täiendama, siis haara endale kaasa ka kotitäis orgaanilisi bio chiaseemneid. Viimaseid ikka selleks, et hoida enda laua peal võimalikult palju tervislikke taimi. Chiaseemnete enda toidulauale lisamine toob sulle meeletult kasu, aidates võidelda nii mõnegi haiguse vastu ja isegi aidates sinu kaalu langetada. Tervislik toitumine on osa füüsilise, emotsionaalse, vaimse ja spirituaalse tervise tagamisest. Jagan sinuga chiaseemnete kasulikke omadusi ja aitan sul mõista seda, mida lisaks toitainetele see sulle anda võib.

Ennekõike sisaldavad need seemned vähe kaloreid ning seetõttu on neid hea lisada erinevatesse toitudesse, kaasa arvatud smuutidesse, ilma et peaks muretsema selle pärast, et toidukord oleks liialt rammus. See on kasulik teadmine neile, kes soovivad enda kehakaalu kontrolli all hoida.

Chiaseemneid on väga lihtne kasutada ning neil ei ole ka erilist maitset ning seetõttu võid neid lisada nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. Chiaseemneid võid raputada ka näiteks salati sisse, neist kookospiimaga pudingut teha või smuutide sisse täitematerjaliks lisada.

Chiaseemned ammutavad endasse vedelikke ja võivad paisuda enda algsest suurusest mitmeid kordi suuremaks. Kui chiaseemneid lisada mahlade või smuutide sisse, siis need haaravad endasse vedeliku ning hiljem joogi manustamisel aitavad transportida selle sinu vereringesse. Tegemist on kasulike seemnetega, mis aitavad sind sellisel juhul hoida hüdreeritud.

Nende seemnete erinevatesse toitudesse lisamine aitab vähese vitamiini, mineraalainete või teiste kasulike toitainetevaest toitu muuta tervislikumaks. Kui oled kehv toituja ja ei oska enda toidulauda enda jaoks tervislikuks muuta, siis chiaseemned aitavad sul enesetervendamisega algust teha. Lihtsalt lisa neid enda lemmiktoidule!

Palju toitaineid, mida sinu keha vajab!

Chiaseemned on imepisikesed, kuid väga toitainerikkad. Nendes on hulgaliselt kiudaineid, mis aitavad sul toitu seedida. Kiudainete rohkuse tõttu aitavad chiaseemned tekitada ka täiskõhutunnet. Seetõttu on tegemist väga hea toitainega, mis aitab kaalu kontrolli all hoida. Chiaseemnete tarbimine aitab sul tunda, et kõht on peale nende tarbimist täis või vähemalt aitavad need suure näljatunde ära hoida.

Taimne proteiin

Taimne proteiin on see, mida sul on võimalik chiaseemnetest saada. Kasulik kõigile! Chiaseemnete proteiin aitab hoida sinu luustiku tervena, tugevdab lihaseid ja aitab nendel moodustuda. Tegemist on olulise toitaineiga, mis aitab verel olla tugev ja nahka taastada.

Suurepärane oomega-3 allikas!

See on sinu mõistuse teravana hoidmise jaoks väga oluline toitaine. Chiaseemned pakatavad oomega-3 rasvhapetest. Süües regulaarselt chiaseemneid, saad sa just selle olulise rasvhappe koguseid enda kehas tasakaalus hoida. Tegemist on rasvhappega, mis aitab võidelda depressiooni tekke vastu ja selle olemasolul aitab see sellest välja tulla, olles rahutusetunnet ja närvilisust maandavada toimega. Chiaseemned parandavad tänu oomega-3 rasvhapetele sinu silmanägemist, rasedatel aitab see enda lapsele paremat tervist tagada. Lisaks aitab see ära hoida südamehaigusi.

Kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja fosforiallikas

Kaltsium aitab vererõhul olla tasakaalus, säilitada sinu keha jaoks tervislikku kehakaalu, ja ära hoida depressiooni ja stressi, mis võib tabada naisi, kes on ülemineku perioodil.
Magneesium tagab lapseootel naistele tervisliku ja hea raseduse. Magneesium sinu kehas aitab omastada teisi toitaineid, jällegi üks väga oluline põhjus lisada chiaseemneid enda menüüsse. See aitab sul teistes tervislikes toitudes olevaid toitaineid paremini kätte saada. Magneesium maandab stressi, ärevust, aitab migreenihoogusid ära hoida ja tõstab üleüldiselt sinu energiataset.

Mangaani läheb sul vaja selleks, et hoida enda kilpnääre tervena. Tegemist on olulise toitainega, mis aitab ära hoida osteoporoosi, kehasisest põletikku ja see võitleb vabade radikaalidega sinu kehas. Lisaks sellele aitab mangaan hoida veresuhkrut tasakaalus.

Fosfor aitab tagada tugevaid hambaid ja luustikku. Parandab neerude tööd ja hoiab ära nendega seotud terviseprobleeme. Fosfor aitab lihastel taastuda ja aitab ära hoida lihasvalu. Eriti hea neile, kes tegelevad treeningutega. Tegemist on kasuliku mineraalainega, mis aitab hormoone reguleerida ja sinu ajutööd parandada.

Tsink, B3-vitamiin, B1- vitamiin, B2-vitamiin ja kaalium

Tsingi puudus on väga suureks mureks ja seda sisaldavaid toite tuleks enda menüüsse tuua. Chiaseemnete regulaarne tarbimine aitab sinu tsingivarusid täiendada ja hoida neid tasakaalus. Tsink aitab luustikku tugeva hoida, see võitleb vähitekke vastu ja aitab kroonilisi haiguseid eemale hoida. Tsink parandab sinu ajutegevust ja mälu. Lisaks turgutab immuunsüsteemi ja aitab kaasa kehakaalu langetamisele.

B1-vitamiin suurendab sinu energiavarusid, parandab tuju, aitab mälu tugevdada ja parandada. Kasulik vitamiin sinu naha ja juuste tervise jaoks. Reguleerib immuunsüsteemi, aidates sul omada tugevamat vastupanuvõimet haigustele ja külmetustele. Tegemist on vitamiiniga, mis aitab punastel verelibledel moodustuda.

B2-vitamiin aitab energial moodustuda sinu kehas, parandab enesetunnet ja hoiab sinu naha ning silmad tervenda. Aitab mineraalaineid paremini omastada, turgutab immuunsüsteemi ja tervendab seedesüsteemi.

Kaalium taga terve närvisüsteemi, tervendab sinu lihaseid ja aitab neil moodustuda. Kaalium on vajalik toitaine, mis aitab ära hoida probleeme, mis on seotud ajuga. Näiteks insult ja segadustunne.

Antioksüdantide pomm!

Et ennast tervena hoida, soovitan sul enda toidulauale tuua hulgaliselt antioksüdante. Chiaseemned on hulgaliselt seda imeravimit täis. Süües regulaarselt chiaseemneid, aitad sa enda kehal tervena püsida. Milleks on antioksüdante vaja? Lühidalt öeldes ikka selleks, et eemale hoida vähitekke ja enneaegse vananemise eest.

Kellele ma soovitan chiaseemneid?

Kui sind vaevab pidev energiapuudus, sa oled pidevalt väsinud, sul ei ole jõudu püsti tõusta ning tegutseda, siis see võib olla sinu viis sellest kõigest välja astuda. Chiaseemned on energiat andva toimega. Soovitan seda neile, kellel on probleeme keskendumisega ja mäluga. Kui on soov kehakaalu alandada, end vormi saada, siis see on supertoit, mida tasub igapäevaselt kasutada. Soovitan chiaseemneid ka neile, kelle toidulaud ei ole mitmekülgne, et end säästa vajalike vitamiinide ja mineraalainete vaeguse käest. Kui sinu töö eeldab väga palju mentaalset ja vaimse energia kasutamist, siis chiaseemned aitavad ülekoormust vältida. Tegelikult aga soovitan ma neid kõigil süüa.

Kui palju chiaseemneid võiks päevas tarbida?

Kui sul on soov chiaseemnete võluväge endasse saada, siis kogus võiks olla vähemalt poolteist teelusikatäit, mitte vähem. Kõik oleneb ka sinu enda kehamassiindeksist. Kui see on keskmisest madalam, siis sobib ka üks teelusikatäis, kui suurem, siis kaks.

Minu lemmikviis chiaseemneid köögis kasutada

Chiaseemned on mul alati köögis olemas, hoian neid läbipaistva purgi sees teiste seemnete ja maitsetaimede kõrval ikka selleks, et need oleksid minu silmade ees. See tagab ka nende kasutamise! Mulle endale väga maitseb chiaseemnepuding. Selleks tuleb kokku segada kookospiim chiaseemnetega ja lasta neil külmkapis mõned tunnid seista. Selleks sega kokku umbes 400 ml kookospiima 3-5 spl chiaseemnetega. Kui oled magusasõber võid segule lisada ka agaavisiirupit koos safraniga, ma ise eelistan ilma selleta. Peale paari tunni möödumist on chiaseemned endasse haaranud kookospiima ja loonud sellest väga maitsva pudingu. Seda pudingut eelistan koos mangopüreega süüa, võid ka teisi puuvilju sellele lisada.

Erinevaid smuutisi tehes lisan pea alati chiaseemneid sellesse, see on hea täitematerjal ja korralik vitamiiniallikas, mida smuutide täiustamiseks kasutada. Kuid chiaseemneid ei pea vaid selles kasutama, ole veelgi loomingulisem! Teinekord, kui teed ahjujuurvilju või wokid neid, siis lisa ka chiaseemneid nende peale. Usu mind, tulemus on suurepärane, võid ka kanepiseemneid koos chiadega kasutada, et veelgi maitsvamaid juurvilju saada. Kui sulle hummus maitseb, siis lisa hummuse sisse chiasi või hummusega valmistatud leiva peale koos värskete idude ja tomatiga.

Chiaseemneid sisaldab ka Your Super orgaaniline supertoidusegu Forever Beautiful, mida soovitan samuti erinevatele smuutidele, aga miks mitte ka hommikusöögile, mahlale, taimsele piimale või veele lisada. Selles on ka Acerola kirsse, makat, acai ja maqui marju ning mustikaid. Need sisaldavad rohkelt vitamiine ja antioksüdante, mis panevad sinu naha särama! Your Super orgaanilise supertoidusegu Forever Beautiful leiad kõikidest LA TENE poodidest. Head isu!

KASULIK SINU KROONTŠAKRALE

Kroontšakra on sinu seitsmes Tšakra, mis asub otse pea kohal ja see vastutab sinu mentaalse tugevuse eest. Iga taim annab teatud Tšakrale elujõudu ja tervendust. Chiaseemned ja nendes peituv vägi annab Kroontšakrale elujõudu. Süües igapäevaselt chiaseemneid, annad sa just sellele Tšakrale energiat juurde. See kelle Kroontšakra on ebaterve, kaotab ära eluisu, lootuse ja oskuse end ise aidata. Väga oluline on seda Tšakrat tervena hoida. Lisaks chiaseemnetele soovitan ma sul Kroontšakra tervise jaoks põletada Kroontšakraviirukeid ja kanda selliseid kristalle nagu Phosposideriiti, Girasoli või Fantoom Kvartsi, et hoida seda Tšakrat aktiivsena.


Tervendatud Kroontšakra tagab kiire spirituaalse arengu, enda teekonna mõistmise, avatud meele, rahutunde ja tugeva kontakti universumiga. Tasakaalutu Kroontšakra aga tagab omakorda vaimseid probleeme, depressiooni, liigse materialistlikkuse, spirituaalse kriisi ja õpiraskusi. Väga oluline on Kroontšakrat tervendada ja selle heaolu nimel vaeva näha. Kasuta selleks Kroontšakra toite ja õigeid kristalle. 

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Chiaseemnete kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.