Tauriin on aminohape, mida leidub meie kehas hulgaliselt. Tauriini sisaldavad ennekõike meie aju, silmad, süda ja lihased, nende tervise jaoks on tauriin ülioluline.

Meie keha suudab tauriini toota, kuid see võib mõningates tingimustes olla aeglustunud. Näiteks on tauriini tootmine väga raske diabeetikute või südamehaigete jaoks. On ka teisi, kes peaksid kaaluma tauriini manustamist toidulisandina, sest kehas võib tekkida tauriinipuudus. Eriti soovituslik on tauriin väga aktiivsetele inimestele, taimetoitlastele, veganitele, sportlastele ja ülekaalulistele inimestele.

Tauriini leidub näiteks paljudes spordijookides, kuna see aitab parandada treeningute tulemusi. Spordijoogis on aga kõrge suhkrusisaldus ja erinevad lisaaained, seetõttu pole kõige parem tauriini spordijookidest manustada.

Tauriini puhul ei ole teada tarbimise ülempiiri, seega ei kaasne selle manustamisega tõenäoliselt suuri terviseriske. Seda on hea teada, kui soovid tauriini igapäevaselt tarbida.Optimaalse tervise saavutamiseks tuleks tauriini tarbida vähemalt 500 mg päevas. Uuringute põhjal on kasutatud isegi 6000 mg koguseid, mis on inimestele täiesti ohutud olnud. Siiski jälgi tauriini tarbimisel toidulisandi pakendi peal kirjas olevat juhist. La Tene valikus oleva Cytoplan L-Tauriini taimse toidulisandi leiad SIIT.

1. KASULIK AINEVAHETUSELE JA KEHAKAALU LANGETAMISELE

Kui juttu tuleb kehakaalu langetamisest, tundub tauriin olevat tõepoolest liiga hea, et olla tõsi. Tauriin tõepoolest aitab kaasa metabolismi kiirendamisele ehk turgutab sinu keha ainevahetust. Mida kiirem on ainevahetus, seda kiiremini suudab sinu keha üleliigseid kaloreid põletada ja kilosid vähendada.

Tauriin parandab seedimist ja toetab maksa tööd, need omakorda toetavad üleüldist kehakaalu langust. Tauriin võib ülekaalulise inimese jaoks olla suurepärane toidulisand, mida kasutada tervisliku eluviisi kõrval, et saavutada head tulemust. Kindlasti on vaja kriitiliselt üle vaadata enda menüü ja piisavalt liikuda, et kehakaal saaks langeda. Tauriin saab selle kõige kõrval olla toetavaks ja kiirendavaks abiliseks.

Tauriini on vaja kolesterooli lagundamiseks. Kui kehas on vähe tauriini, võib kolesteroolitase kõrgeks muutuda ning kehakaal ei taha väheneda.

2. HEA SÜDAME TERVISELE JA DIABEETIKUTELE

Tauriini kasutatakse südame üleüldise tervise parandamiseks ja südamehaiguste ennetamiseks. Uuringute põhjal on teada, et tauriin võib aidata südamerabandust ära hoida. See võib olla kasulik ka neile, kes on sellise tervisemurega silmitsi seisnud.

Tauriin vähendab halba kolesteroolitaset, mis on suuresti seotud südamehaiguste tekkega. Tauriin aitab vererõhku reguleerida, seega on see eriti kasulik neile, kellel on kõrge vererõhk.

Tauriin võib olla veresuhkrut reguleeriva toimega, mis tähendab seda, et diabeetikutele ehk suhkruhaigetele võib see olla toetavaks toidulisandiks. Tauriin võib aeglustada veresuhkru kiiret kõikumist. Kõrge veresuhkur on aga diabeetikute jaoks probleem. Paljud uuringud toetavad seda, et tauriin võib diabeetikuid aidata. Siiski tuleks diabeetikul enne tauriini kasutusele võtmist konsulteerida oma arstiga.

Südame üleüldise tervise heaks on tauriin kasulik juba seetõttu, et see aitab kehakaalu alandada. Normaalkaalus olles on südamehaigustesse jäämise risk väiksem kui ülekaalulisena.

Teadaolevalt vähendab tauriin südames olevat põletikulisust, mis on omakorda paljude südamehaiguste põhjustajaks.

3. TERVED JA KAITSTUD SILMAD

Tauriini esineb silma võrkkestas, aga silma võrkkesta kaitsmiseks on kehal vaja tauriini igapäevaselt. Kui sul on silmahaigus või su nägemine on halvenenud, võib tauriin olla sulle suureks abiks. Lisaks tauriinile aitavad ka Cytoplani Eye-Cyt silmavitamiinid, mille leiad SIIT. Selles on luteiini ja teisi väga olulisi toitaineid silmade tervise ja hea nägemise saavutamiseks. Nende kahe toote koos manustamine võib olla väga kasulik. Aga kui sul esineb silmahaigusi, siis konsulteeri kindlasti esmalt oma arstiga.

Tauriin kaitseb sinu silmi üleüldiselt, aitab silmi kaitsta ja nägemist tugevana hoida. Uuringute põhjal on teada ka see, et tauriin aitab väga hästi taandada glaukoomi või seda ennetada.

4. HEADE SPORDITULEMUSTE SAAVUTAMISEKS JA TREENINGUTE TOETAMISEKS

Tauriin on suurepärane toidulisand neile, kes tegelevad spordiga ja soovivad treeningutest paremaid tulemusi saada. Tegemist on sobiliku toidulisandiga nii tippsportlastele kui ka neile, kes soovivad lihtsalt oma keha vormis hoida.

Tauriin suurendab vastupidavust, aitab kehavigastustest kiiremini taastuda, hoida ära lihasvalu ja teisi treeningute ajal tekkivaid komplikatsioone. Loomulikult ei kaitse see toidulisand kukkumiste ega füüsiliste õnnetuste eest. Pigem on tegu aminohappega, mis aitab kehal muutuda treeningute ajal vastupidavamaks ja vähendada keha nõrkust.

Tauriin toetab lihaste arengut, nende kasvatamist ja tervena hoidmist, kaitseb lihastele liiga tegemise eest, mis võib juhtuda vale või intensiivse treeningu ajal. Tauriin aitab lihastel teha treeningu ajal tugevamat ja kiiremat tööd. Lisaks aitab tauriin vähendada kehas olevaid jääkaineid, mis võivad põhjustada treeningutel kiiret väsimust ning nõrkust.

Kõikidele kehakaalu langetajatele on aga tauriin hea toidulisand, mis aitab treeningu ajal oluliselt kiirendada rasvade põletamist.

5. KAITSEB AJU ENNEAEGSE VANANEMISE EEST

Tauriin võib olla suurepärane toidulisand aju tervise jaoks, kuna tauriin aitab parandada ajutegevust ja ennetada erinevaid ajuhaigusi, nagu näiteks dementsust.

Tauriin aitab takistada aju enneaegset vananemist, mis võib oluliselt pikendada inimese elukvaliteeti. Tauriin on kasulik ka mälu parandamisel ning keskendumisvõime suurendamisel.

See oluline aminohape on kasulik epilepsia taandamisel, ennetamisel ja ka erinevate närvihaiguste eest kaitsmisel. Sobib ärevushäirete, paanikahoogude, stressi ja depressiooni all kannatavatele inimestele, seega võib tauriin olla kasulik just nende vaimsete probleemide tervendamisel. Looduslikeks antidepressantideks on head ka ajurveeda imeravimid Ashwagandha ja Bacopa Monnieri, mis töötavad üheskoos suurepäraselt. Kui sul on probleeme vaimse kurnatusega, siis kindlasti loe nende kohta, olen kirjutanud nende ajurveeda taimede kohta täispikad artiklid. Leiad Ashwaganda artikli SIIT ja Cytoplan Ashwaganda toidulisandi SIIT. Bacopa Monnieri artikkel asub SIIN ja Cytoplani Bacopa Monnieri toidulisand SIIN.

Kust tauriini leida ja kuidas seda kasutada?

Cytoplan L-tauriini toidulisandi, mis sobib ka veganitele, leiad La Tene butiikidest ja e-poest SIIT. Informatsioon selle toote kasutamise kohta on kirjas toote juures.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. L-tauriini kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.