Lüsiin on üks esimesi toitaineid, mille poole pöörduda, kui soovid kauneid juukseid, ilusat nooruslikku nahka ja tugevat vaimset keha. Lüsiin on aminohape, mida sinu keha ise toota ei suuda, kuid keha jaoks on see vajalik ja ka väga kasulik. Kui see sinu toidulaualt puudub, siis oleks seda kindlasti vaja toiduna või toidulisandina tarbida. L-Lüsiin on lüsiini vorm, mida keha suudab toidulisandina omastada ja seetõttu on La Tene butiikides müügil oleva lüsiini nimetus just selline. Selle toote leiad SIIT. Lüsiin aitab kaasa lihaste tööle ja on seotud rasvade transportimisega ning energiaks põletamisega.

Inimesed, kes ei tarbi vajalikus koguses lüsiini võivad kogeda järgmisi sümptomeid:

- kehv enesetunne;

- närvilisus, ärrituvus, stress, depressioon, halb tuju, meeleolukõikumised, pidev paha tuju;

- juuste väljalangemine ja juuksekasvu pidurdumine;

- kehv verevarustus, jõuetus ja energiapuudus;

- aeglane haavade paranemine ja vananemisjälgede järsk tekkimine.

1. JUUKSEKASVU PARANDAJA

Juuste väljalangemine on saanud suureks probleemiks ja minu käest uuritakse tihti, et milles asi võib olla. See on väga kaval probleem, kuna põhjuseid võib olla palju ja ise tulla selle peale, kus see tõde on, võib olla keeruline.

Üheks põhjuseks võib olla ka vähene lüsiini tarbimine, sest see mängib olulist rolli juuste kasvamisel ja juuksejuure moodustamisel. Sul ei pruugi seda olulist aminohapet kehas olla ja seetõttu võivad juuksed välja langeda või nende kasv pidurduda. Lüsiini tarbimine on ülimalt oluline perioodil, mil juuksed vahetuvad. Tavaliselt vahetuvad juuksed iga 7-8 aasta tagant ja sel ajal võid kogeda kuudepikkust massilist juuste väljalangemist. Vahel võib see periood venida isegi poole aasta pikkuseks. Sel ajal on oluline tarbida lüsiini ja teisi juuste jaoks vajalikke toitaineid. Suurepärase toidulisandi, mille abil saad säravad juuksed, aga ka terve naha ja tugevad küüned, leiad SIIT.

Proovi lüsiini ja vaata, kas see võib lahendada sinu juuksekasvu ja juuste väljalangemise probleemi.

Juuste väljalangemise põhjustest ja võimalikest lahendustest olen pikemalt kirjutanud ka artiklis "Juuste väljalangemine - millest tingitud ja kuidas taastuda." Selle artikli leiad SIIT.

2. LÜSIIN PEATAB STRESSIOLUKORRAS ÜLEREAGEERIMISE

Lüsiin aitab takistada ülereageerimist, ülemuretsemist ja on väga kasulik kõigile, kellel on probleeme närvilisusega. See aminohape on hädavajalik neile, kellel on depressioon või kes on vaimselt väga kurnatud. Lüsiin aitab muuta sinu enda reaktsiooni stressiolukorrale, aidates ülereageerimist vältida.

Inimene, kelle närvisüsteem on nõrk või kes kannatab juba pikemat aega suure stressi küüsis, ei suuda rahulikuks jääda ka kõige pisemate negatiivsete olukordade ilmumise ajal. Reageerimine on hea, kuid ülereageerimine mitte. Inimene, kes vaevleb stressi käes, teab täpselt, et on lihtne minna pisiasjade peale endast välja või lausa paanikasse. Sellisel juhul võib kehas olla lüsiinipuudus ja see võib olla üks põhjustest, miks nii reageeritakse. Lüsiini tarbimisel võid tunda, kuidas suudad olla üle erinevatest olukordadest, mis sind varem võisid kergelt endast välja ajada.

Lüsiin võib olla üks võimalustest pääseda stressist, depressioonist ja teistest vaimsetest probleemidest. See võib olla toetavad raviks või ennetusraviks.

3. AITAB VÕIDELDA KÜLMETUSHAIGUSTE VASTU

Lüsiin on väga oluline aminohape, mis aitab taastada nahale või limaskestale tekkinud külmetushaiguste jälgi. Näiteks muutub tihtipeale nohuga ninaalune punaseks, kipitavaks, tundlikuks ja mõnel läheb see koht isegi turse.  Kui kehas on vähe lüsiini, siis ei suuda nahk kiirelt terveks saada ja valulikud kohad jäävad pikaks ajaks vaevama. Eriti hull on olukord siis, kui nuuskad nina ja sellega veelgi rohkem oma ninaalust katki teed. Lüsiini tarvitatakse külmetuse ajal, et anda oma kehale vajalikku aminohapet, mis aitab kehal ja nahal taastuda. Sama võib juhtuda ka suunurkadega ja ka neid aitab lüsiin parandada.

Lüsiin on herpesevastase toimega, aidates keha sellise viirushaiguse eest kaitsta. Paljud inimesed on herpesele tundlikud, külma ja tuult saades võib neil see probleem huulele või näole kergelt tekkida. Lüsiinipuudus kehas soodustab herpesviiruse vallandumist. Sellisel juhul on lüsiini tarbimine samuti kasulik, sest aitab ka herpest ennetada.

Lüsiin aitab vähendada ka kurgus olevat turset, aidates angiinist ja teistest hingamisteedehaigustest kiiremini taastuda. Haigestumise korral on oluline toita oma keha õigete toitainetega ja lüsiin on üks nendest.

4. LÜSIIN AITAB KAASA KOLLAGEENI TOOTMISELE

Kollageen on naha, juuste ja küünte tervisele ülioluline, kuid ka ülejäänud keha jaoks. Sõna "kollageen" seostad kindlasti iluga ja sul on täiesti õigus. Mida aeg edasi, seda raskem on meie kehal kollageeni toota. Vanus mängib siinkohal suurt rolli, sest mida vanem oled, seda vähem keha seda toodab. Kollageen aitab ära hoida kortsude teket või nende enneaegset ilmumist. Mida rohkem keha seda toodab, seda nooruslikum näed välja. Lüsiin aktiveerib kollageeni tootmise ja see on hea toidulisand neile, kelle jaoks on välimine ilu oluline. Lüsiini tarbimisel veendu, et ka sinu C-vitamiini varud oleksid head. Kui lüsiin toodab kollageeni, siis C-vitamiin on see aine, millest kollageeni toota. Tänu lüsiini kollageeni tootvale omadusele, aitab see kaasa ka haavade kiiremale paranemisele.

5. AITAB KEHAL KALTSIUMI OMASTADA

Kaltsium on oluline tugevatele luudele ja hammastele. Palju kaltsiumi läheb aga kaotsi, kuigi sööme seda toiduga endale sisse. Selle põhjuseks võib olla nii kohvi, tee, karastusjookide kui ka suhkrurikaste jookide tarbimine, sest need viivad kehast kaltsiumi välja. Lisaks ei sisalda tänapäeval enam toit nii palju kaltsiumit ja seda võib olla sealt raske saada. Lüsiin aitab parandada ka keha kaltsiumivarusid, aidates kaltsiumil kehasse kinni jääda. See omakorda aitab kaitsta sinu luustikku ja hoida seda tugevana. Lüsiini tarbimine võib olla kasulik neile, kellel on probleeme nõrga luustikuga. See võib seega olla ka ennetusvahend luuhõrenemise vastu.

Lüsiinil on roll kaltsiumi transportimisel kehas. See tähendab seda, et lüsiin aitab kaltsiumil luudesse jõuda. Peale kahekümnendat eluaastat on äärmiselt oluline jälgida kaltsiumi omastamist, et vältida tulevikus luude hõrenemist. Lüsiini ja kaltsiumi koos tarbimine võib olla seega väga kasulik.

Lisaks aitab lüsiin ära hoida liigse kaltsiumi ladestamist verre, kui seda on liiga palju tarbitud. See aitab ära hoida seda riski neil, kes tarbivad suurtes kogustes kaltsiumirikkaid toite.

6. POTENTSIAALNE VASTUMÜRK PUUGIHAIGUSELE

Puugimürgiga nakatumise risk on põhjamaades elades suur. Eriti, kui elad keset loodust või naudid vaba aega kaunites metsades ja mereääres. Puugid kannavad endas mürki, mis inimese jaoks on toksiline ja mis võib põhjustada väsimust, külmetushaigustele omaseid tunnuseid, selja- ja liigesvalusid, peavalusid, tujukõikumisi ning suurt jõuetust. Tegemist on haigusega, mida kindlasti keegi ei soovi endale saada. Küll aga on tegemist imepisikeste putukatega, kelle eest alati ei suudeta end kaitsta. Mürgituse korral tuleks enda kehast see mürk väljutada.

Lüsiin omab potentsiaalselt omadust puugimürgist vabaks saada. Tegemist on ebameeldiva koostisosaga, mis toimib kui vastumürk. Lüsiini tarbimisel võid sa järk-järgult vabastada kehast mürki, mis põhjustab kõiki neid eelpool välja toodud sümptomeid. Haigestumise korral võetaksel Lüsiini kaks korda päevas 500 mg (Kindlasti konsulteerida selles osas enda isikliku arstiga. Eriti juhul, kui tarbite ravimeid.) Suurem kogus aitab mürki paremini kehast väljutada. Lisaks lüsiinile toetavad keha puhastumise protsessi tsink, C-vitamiin ja Siberi ženšenn. Lüsiini võid tarbida seni, kuni sümptomid hakkavad taanduma.

Võimalusel hoia puuke enda kehast eemal! Selleks tilguta alati metsa minnes sokkidele või tumedamatele pükstele veidi sidrunheina või vetiveri eeterlikku õli. Need õlid aitavad puuke eemal hoida. Kui ma käin Saaremaa metsades, mis on puukide rohkuse poolest kõige tuntumad, siis ma alati määrin enda kehale eeterlikku õli koos baasõliga või tilgutan eeterlikku õli riietele. Need õlid on puukide jaoks toksilised, inimeste jaoks aga tervendavad.

Hoiatus!

Kui sinu keha on liialt palju lüsiini tarbinud, siis võid kogeda kõhulahtisust. See on märk sellest, et tuleb lüsiini kogust vähendada kas toidulisandi või toidu arvelt. See ei tähenda seda, et see tuleks täielikult välja jätta, vaid sinu keha annab märku, et kogus on ületanud sinu keha vajaduse.

Millisest toidust ma lüsiini saan?

Lüsiini leidub läätsedes, ubades, nisuproteiinis (sellest valmistatakse väga palju erinevaid vegantooteid), erinevates pähklites, sojaubades, spirulinas (spirulinat leiad ka La Tene tootevalikust SIIT). Kuna lüsiin on keha jaoks vajalik aminohape, siis on oluline süüa igapäevaselt vähemalt ühte nendest lüsiini allikatest. Kui sööd neid aeg-ajalt, siis võivad sinu lüsiini varud olla madalad.

Cytoplani L-Lüsiin on 100% taimne, sobib seega ka veganitele. Tegemist on kehasõbraliku toidulisandiga, millega saad oma keha lüsiini abil toetada ja turgutada. Ole terve ja hoitud!

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Lüsiini kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.