Üheks minu kireks on tervis, selle edendamine ja kehasõbralik toitumine. Soovin ka sind inspireerida iseenda tervisesse rohkem vaatama ja toetama enda keha õigete toitainetega. Ma loodan sellega avada sinu silmad suunas, kus need võivad suletud olla.

Maks on meie kehas üks väga oluline organ - see filtreerib mürkaineid ja aitab kehal toimida. Jalad ja maks on omavahel tugevalt seotud. Jalad on kõige kaugem koht meie kehas ning kui maks on kurnatud või vaevas, siis jalgade pealt on võimalik seda välja lugeda.

Tee iseendaga eksperiment ja analüüsi, kas sinu jalad väljendavad maksaprobleeme või mitte. Lisan siia juurde ka head kodused lahendused, kuidas enda maks tervemaks muuta ja sümptomitel kaduda lasta.

Selle teabe eesmärk ei ole sulle diagnoos panna, pigem annan ma mõista, kuidas keha oma probleeme väljendada võib. Kui sul on need sümptomid olemas, siis võiksid konsulteerida ka oma raviarstiga.

Need sümptomid ei pea kõik olemas olema, et selgitada välja, kas sinu maksal on probleemid või mitte. Sul võib olla 1-2 sümptomit ja sellest piisab. Sinu maks ei saa tööd teha erinevatel põhjustel ja seetõttu ei pea sul kõik sümptomid olemas olema. Kui sul on mõni neist, siis tee enda kehas vajalik muutus, et sinu maks saaks taastuda. Kui probleem juba eksisteerib, siis anna aega enesetervendamiseks. Keha vajab aega, et taastuda ja saada vabaks mürkainetest, mis võivad maksaprobleemide põhjusteks olla, ning ka vitamiinid/toitaineid vajavad tervendustööks aega.

1. KATKISED KANNAD

Katkised kannad võivad tulla sellest, et sinu kehas ei ole piisavalt oomega-3 rasvhapet või B3-vitamiini puudusest ja ka sellest, et sinu maks ei tööta korralikult. Eriti siis, kui sul on väga raske enda kandu pehmeks ja siledaks saada. Soovitan esmalt tarbida toidulisandina oomega-3 ja B-kompleks vitamiine, et välistada nende toitainete puudust.

Kui maks korralikult ei tööta, siis ei suuda see ka toidust vajalikke toitaineid kätte saada ja neid õigetesse organitesse ning piirkondadesse sinu kehas juhtida. Seetõttu on mõistlik tarbida toidulisandeid, et anda kehale rohkem toitaineid, et suurendada potentsiaali keha paranemiseks.

B3-vitamiini saadakse seentest. Oomega-3 rasvhapet aga linaseemnetest ja selle kõige suuremaks taimseks allikaks on vetikad.

2. KAPILLAARVÕRGUSTIKU TEKE

Kui sinu jalgadel on kapillaarid ja neid tekib aina juurde, siis see võib olla viide sellele, et sinu maksal on raske kehas korrapäraselt tööd teha.

3. PUNAKAS-PRUUNID LAIGUD

Üheks indikaatoriks, et sinu maks ei tööta korrapäraselt, on see, kui sinu jalgadel esineb punakas-pruune laike või täppe. Eriti kui need on jalgade allosas. Need võivad tekkida jalgadele, kui sul on väga kehv vereringlus. Kui nii, siis see võib olla seotud kehva südametööga, mis on omakorda seotud sellega, et maks ei tööta korrapäraselt. Kuna jalad on kõige kaugemal olev kehaosa, siis on südamel sinna ka kõige raskem verd pumbata.

4. JALALABA VALU JA SÜGELUS

Kui sul esineb jalalabas valu või talla alt sügeleb, siis see võib olla märk põletikust, mis on jala sees, või sinna kogunenud histamiin. Histamiin on orgaaniline lämmastikuühend, mis võib vallandada põletikulise reaktsiooni. Sellisel juhul tuleks vältida histamiini söömist. Seda leidub loomsetes toitudes, eriti juustus. Et lahti saada jalavalust, siis lõpeta vähemalt kuuks ajaks kogu loomse toidu söömine ära. Kuidas on see võimalik? See on võimalik, kui soovid terveks saada. Nii lihtne see ongi.

5. KUUMAVAD VÕI HALVA LÕHNAGA JALAD

Kui maks korrapäraselt ei tööta, siis hakkab keha mürkaineid säilitama. Jalad on kaugeim kehaosa, nagu ma eelpool mainisin, ja seega on nende kaudu võimalik väga kiirelt tuvastada, kas kehasse ladestub mürke või mitte. Üks viis on see, et jalad muutuvad kuumaks hoolimata sellest, et sa ei ole neid kuuma duši all leotanud või päev otsa jalgadel seisnud. Teine viis, kuidas sinu keha appi karjub, on see, et sinu jalad lõhnavad väga halvasti. Naha kaudu väljub osa mürgist ja see tekitabki halva lõhna.

Mida peale hakata ja kuidas maksa tervendada?

Suur tõde on see, et terve maks ei saa olla kehas, mida pole aastaid tervislikult toidetud. Kui maks korralikult ei tööta ja mürkained jäävad seetõttu kehasse kinni, siis on sinu toit ilmselt kehale väga-väga halb. Esimene muudatus tuleb teha menüüs ja kahjulikud toidud sellest väga konkreetselt välja lõigata.

Toitu öko ja mahe taimsest toidust ja lülita kogu loomne toit histamiini tõttu menüüst välja. Lisaks söö kuu aega vähem teravilju, et keha saaks puhastuda. Teraviljad ei soodustada mürkainete vabastamist ja seetõttu on oluline nende osakaalu menüüs kärpida.

Lisaks tervislikule toidule too enda ellu toidulisandina ka oomega-3 rasvhape ja B-vitamiinide kompleks. Tegelikult on neid kehal alati vaja ja võid neid tarbida ka regulaarselt. Ka astelapjuõli on maksa tervisele väga kasulik, sest sisaldab tervislikke rasvhappeid, E-vitamiine ja karotenoide, mis kõik aitavad kaitsta maksa kahjustuste eest. Astelpajuõli on kogu keha tervisele kasulik ja seda võiks profülaktika mõttes igaljuhul tarbida. 

Kanna enda jalgadele ja jalalabadele vähemalt kolm korda nädalas baasõliga oregano eeterlikku õli. Oregano aktiveerib mürkainete väljutamise, aidates vähendada ka plekke, mis sinu nahapinnale on tekkinud, ja aitab vältida kapilaaride edasi arengut. Sega kokku 1 spl baasõli (näiteks jojoba) kokku 5 tilga eeterliku õliga. Sega õlid ilusti läbi ja kanna seejärel segu mõlemale jalale. Oregano on parim eeterlik õli sinu maksa tervendamiseks.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Mainitud toodete kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.