Allergia on keeruline teema, kui sul on sellega kokkupuude. Allergiaid on erinevaid, alates toiduallergiatest, õietolmutalumatusest kodulooma- kõõmaallergiani välja. Enim levinud koduloomaallergia on kassiallergia, kuid tihti käib sellega kaasas ka koerakõõmaallergia. Allergiatel esinevad erinevad raskusastmed, kergematest eluohtlikuteni välja. Näiteks on üldiselt kodulooma- kõõmaallergia sümptomiteks sügelevad silmaümbrused, punetavad ja turses silmad, jooksev nina, aevastamised, nohu, kinnine nina, hingamisraskused ja kõige hullemal juhul hapnikupuuduse teke.

Koduloomad on aga armsad. Kui sa juba elad koos kassi või koeraga, keda sa väga armastad, siis oleks vaja leida lahendus, kuidas temaga ühe katuse alla mahtuda nii, et kõik oleksid õnnelikud. Kui sul on kodulooma vastu allergia, mis ei ole eluohtlik vaid häiriv, siis on mul 6 nippi, mis võivad sind sinu karvase lemmikuga ühe katuse alla mahutada. Need on sulle, kui su allergiasümptomid on nõrgad. Sellisel juhul võivad need nipid hüppeliselt muuta sinu enesetunnet ja leevendada allergiliste reaktsioonide esinemist.

Väga paljudel lastel on kodulooma- kõõmaallergia. Seega, kui sul endal ei ole allergilisi reaktsioone, siis ole hea ja jälgi enda last. Kas ta on terve või esineb tal sümptomeid, mis võivad viidata koduloomaallergiale? Kui on, siis võta need meetmed appi ja proovige neist leevendust leida.

1. PANE KASSI VÕI KOERA LIIKUMINE KODUS PAIKA

Kui sul on kassi või koera kõõma vastu allergia, siis on sul kahjuks vaja nad enda magamistoast või kogu pere magamisalast eemal hoida. Kui oled allergik, siis on sul vaja magada toas, kus ei ole kodulooma kõõma. Seda selleks, et sa saaksid end välja puhata ja ei peaks öösel hapnikupuuduse või sügelemise käes kannatama. Kui võtad endale uue koera, siis temaga on sul võimalik treenides piirid paika seada. Vanemate kasside - koertega koos elades hoia uksed vahelt kinni, et nad ei pääseks magamisaladele. Tean, et soovid enda karvast lemmikut kaisutada, kuid see ei ole allergikule lihtsalt tervislik.

Piirid on vaja paika seada, sest koera ja kassi kõõm lendleb. Nii on sul kodus kuskilgi võimalus leevendust leida, kui allergiasümptomid ühel või teisel põhjusel tugevamaks muutuvad.

Allergiku tervisele tuleb kasuks, kui hoiad enda karvase lemmiku tekstiili pealt eemal. Diivanid ei ole parimad kohad, kuhu neid lasta. Tekstiilist on koera või kassi kõõma väga keeruline kätte saada ning selle pesemine on vaevarikas. Kui soovid koduloomaga koos olla ja oled allergik, siis on lihtsalt vaja teha piiranguid teie mõlema jaoks. Selleks, et ta saaks sinuga koos olla ja sina temaga. Veetke rohkem aega õues, eriti koera puhul. Talle kindlasti meeldib kvaliteetaeg, mille veedate õues mürades ja koos joostes.

2. BROMELAAN

bromelaanBromelaan on ananassist ekstraktitud ensüüm, mis on sinule kui allergikule (ka õietolmu-, kodutolmu- ning toidallergiate puhul) äärmiselt kasulik. Kui oled allergik, siis too bromelaan enda ellu ja jäta sinna.

Bromelaan aitab lagundada proteiine, mis tekitavad sinu kehas ebameeldiva reaktsiooni. Näiteks on kodulooma allergia nende kõõma vastu ja täpsemalt konkreetse proteiini vastu, mida nad eritavad. Kui sinu nahk, limaskestad ja hingamissüsteem puutuvad sellega kokku, kasvõi õhu kaudu, siis hakkab sinu keha selle proteiiniga võitlema. Selle tulemusel tekivad komplikatsioonid, ärritus ja isegi nahalööve.

Bromelaan aitab allergiat põhjustavaid proteiine lagundada ja seedida. See on ensüüm, mis aitab oluliselt vähendada allergilist reaktsiooni, aidates sul end paremini tunda.

Kui sul on karvane lemmik, kes põhjustab allergilist reaktsiooni, siis bromelaan võiks olla igapäevaselt sinu elus - toidulisandina või söö iga päev 400g puhast ananassi.

Toidulisandis on bromelaan eraldatud, ananassis on see koos kõikide ülejäänud kasulike lisaainetega, kuid bromelaani saab sealt vähe. Selleks on sul vaja süüa suur kogus ananassi. Kui sa suudad seda puuvilja enda menüüsse niiviisi lisada, siis tee seda. Kui mitte, siis on toidulisand sulle hädavajalik abiline.

Bromelaani on soovitatav kasutada regulaarselt, kui oled allergik. See vähendab ka keha põletikulisust, seega aitab kaasa kogu keha immuunsuse tugevana hoidmisele.

Lisaks bromelaanile aitab allergiasümptomeid ja astmahooge vähendada tšaaga ehk kasekäsn. Selle regulaarne tarbimine mõjub allergikule soodsalt. Tšaaga leiad, näiteks Your Super orgaanilisest supertoidusegust Magic Mushroom.

Cytoplani Bromelaani ja Your Super orgaanilise supertoidusegu Magic Mushroom  leiad LA TENE poodidest Tallinnas ja Kuressaares, lisaks ka meie e-poest.

Suurepärane abiline on ka Cytoplani Aller-G toidulisand, mis aitab leevendada nii hooajalisi kui ka teisi allergiasümptomeid. See toetab immuunsüsteemi, mis on meie keha loomulik kaitse allergeenide vastu, ning sisaldab võimsaid toitaineid, mis hoiavad limaskesti normaalsena ja kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest.

3. TARBI REGULAARSELT C-VITAMIINI

Kui sa sööd marju, puuvilju, köögi- ja aedvilju, siis saad suure tõenäosusega pidevalt enda kehale C-vitamiini pakkuda. Paraku on aga nii, et allergik vajab C- vitamiini oluliselt rohkem, kui inimene, kellel allergiaid ei ole. Põhjus on tegelikult väga lihtne. C-vitamiin suurendab sinu immuunsüsteemi vastupanuvõimet. Allergikul tekib näiteks koera või kassi kõõma vastu reaktsioon, kus immuunsüsteem üritab kõõmaproteiiniga võidelda. Mida rohkem C-vitamiini samal ajal sinu kehas on, seda vähem peab immuunsüsteem vaeva nägema ja seda vähem esineb allergilisi reaktsioone.

C-vitamiini soovitan koos bromelaaniga tarbida regulaarselt. C-vitamiin on vees lahustuv vitamiin, mis tähendab seda, et keha kaotab selle väga kiirelt. Jälgi, et sööksid iga paari tunni tagant marju ja taimi või tarbiksid C-vitamiini. Soovitan Acerola kirsi C-vitamiini kuna see on toidu baasil, mida keha omastab kiirelt. Teine ja käepärasem viis on närida C-vitamiini kommikesi, mille leiad SIIT. Cytoplanil on hea, tervisesõbralik, looduslik ja mürkainetevaba valik toidulisandeid.

4. INVESTEERI ÕHUPUHASTITESSE

kass ja laps diivanil

Kui sul on kodulooma kõõma vastu allergia, sa ei kannata kodu- või õietolmu, siis on vaja koju tuua õhupuhasti. See on üleüldiselt väga hea nipp kogu eluks ja kui sa ei ole veel selle peale tulnud, siis siit võid leida nipi, mis muudab kardinaalselt sinu elu kvaliteeti. Ei ole odav olla allergik, pead endasse või lapsesse investeerima. See tasub end ära!

Õhupuhasteid on erinevaid, kuid sul on vaja HEPA filtriga koduõhu puhastit. Googelda, otsi ja leia sobilik masin. Üldiselt maksavad need paarsada eurot, kuid võid lasta HEPA filtri paigaldada enda kodu ventilatsioonisüsteemi, kui sinu majal selline olemas on. Üldiselt on uuematel kodudel selline süsteem juba olemas, vanematel mitte. Kui sinu kodul ei ole ventilatsioonisüsteemi, siis osta endale HEPA filtriga koduõhupuhasti. Hoia seda enim läbikäidavas ruumis või kohas, kus koer või kass kõige rohkem aega veedab.

HEPA filter aitab endasse tõmmata bakterid, kõõma ja õhus liikuvad allergiat põhjustavad osakesed. Hoolda masinat korrapäraselt, et tagada enda kodus pidev kvaliteetne õhk. Kui sa selle enda elamisse tood, siis võid tunda märkimisvääret vahet. Lisaks ära unusta tarbida bromelaani ja C- vitamiini! Anna enda kehale kõik vajalik, et see saaks toime tulla!

5. KORISTUSMANIAKK - SINU TULEVANE HÜÜDNIMI

Keegi ei ole väitnud, et allergiku elu saab olema lihtne. See ei ole kindlasti lihtne! Sul on vaja pidevalt sellega tegeleda. Kui oled otsustanud, et karvased sõbrad jäävad sinu ellu või soovid täiesti esmakordselt enda ellu karvast sõpra tuua, siis valmistu ette - sinu uueks nimeks saab koristusmaniakk.

Sul on vaja oluliselt suuremat rõhku panna koristamisele, pindade puhastamisele, tolmuvõtmisele, elamise tuulutamisele ja pesemisele. Paljude jaoks on see keeruline, kuna koristamine võtab palju aega. Puhtusenautijale on see aga hea selgitus, miks ta nii palju koristab. Ikka sõpradega koos elamise nimel!

Koerad ja kassid ajavad palju karva, kuid see ei ole ainuke põhjus, miks on vaja rohkem koristada. Sul on vaja ära puhastada nende kõõm, mis tekib salaja nagu kodutolm kapiäärele ja teistele pindadele.

Investeeri tolmuimejasse, millel on HEPA filter. Tean, et paljudel robottolmuimejatel on HEPA filtrid olemas, need aitavad eemaldada koera või kassi kõõma, mis sulle allergiat põhjustab.

Kasuta diivani puhastamiseks käsitolmuimejat ja puhasta seda tavapärasest tihedamini. Kui sa elad kellegagi koos, siis palu enda pereliikmetel samuti rohkem aega koristamisele pühendada.

jooksev kutsikas

6. KOERA JA KASSI REGULAARNE PUHASTAMINE JA KAMMIMINE

Koerte puhastamine on üldiselt lihtsam kui kasside puhastamine, aga proovi ja anna endast ikkagi hea eesmärgi nimel parim! Allergikule tuleb enda lemmiklooma puhastamine ja kammimine väga kasuks.

Kui elad koos koeraga, kelle kõõma vastu on sul allergia, siis aitab see, kui teda tihti kammid. Paljudel koertel on karvad väga lahti ning üleliigsete lahtiste karvade eemaldamine tuleb kasuks. Need on kõõmased ja nii saad kõike, mis võiks hiljem sinu kodus maanduda, tema pealt vähemaks. 

Kui sul on kaaslane või pereliige, kes tegeleb samuti teie karvase sõbraga, siis ole hea ja lase temal koera või kassi kammida ning pesta. Sellisel juhul ei pea sina allergikuna suure koguse loomakõõmaga kokku puutuma.

Kasuks tuleb ka spetsiaalsete allergiaid vähendavate toimetega šampoonide ja karvapuhastusvahendite kasutamine. Jälgi, et need oleksid koera- ja kassisõbralikud ning ei seaks nende tervist ohtu.

Kui koera või kassiga mängid, mürad, tegeled temaga, paitad teda või puhastad, siis pese alati peale seda enda käed ära. Seda selleks, et sa kogemata pärast enda nägu kätega ei puudutaks. Kui oled allergik, on hingamissüsteem koera ja kassi kõõmale väga tundlik. Sellega saad sa vältida allergiahoo teket.

Pese enda lemmiklooma mänguasju ja magamisaset oluliselt rohkem, kui sa seda seni teinud oled või sooviksid teha. Näiteks on ka lemmiklooma süljes proteiine, mis allergiat põhjustavad ja seetõttu on mänguasjade pesemine kuuma veega sulle kui allergikule oluline. Kui pöörad rõhku puhtusele, saad võimaluse temaga rohkem kvaliteetaega nautida.

EETERLIKE ÕLIDE KASUTAMINE AROOMITERAAPIAS EHK ÕLILAMBIS

Koerad taluvad oluliselt rohkem eeterlikke õlisid kui kassid. Loomulikult sõltub kõik loomast endast. Aroomiteraapiat võid enda kodus teha, see aitab koduõhku puhastada.

Koertega koos elades võib kasutada näiteks basiiliku, bergamoti, musta pipra, porgandi, kaneeli, tsitronella, eukalüpti, ingveri, kadakamarja, lavendli, sidruni, sidrunheina, mandariini, niaouli, apelsini, palmarosa, patšuli, piparmündi, rosmariini, sandlipuu, tüümiani, vetiveri, ylang ylangi, seedripuu ja  teepuu eeterlikku õli.

Koertega koos elades ära tee aroomilampi kangeid segusid! Jälgi enda koera ja kui talle mõni õli ei sobi, siis kasuta neid ajal, kui teda toas ei ole. Hiljem õhuta tuba ja lase tal tuppa tulla.

Koera peal ära kindlasti eeterlikku õli kasuta!

Loomad on seda väärt, et neid enda elus hoida, eriti kui oled suur loomasõber. Kui sul ei esine eluohtlikku allergilist reaktsiooni ja pead võitlema nõrkade allergiasümptomitega, siis lase need 6 nippi käiku. See võib anda sulle hoopis parema elukvaliteedi enda karvase kaaslase seltsis. Nautige koos üksteise seltskonda ja olge terved!