L-Arginiin on sinu keha jaoks hädavajalik aminohape, mis aitab sellel normaalselt toimida. L-Arginiini puudus toob kaasa palju erinevaid komplikatsioone. Aitan sul mõista selle aminohappe väärtust ning annan vihjeid, kuidas ise endal potentsiaalne L-Argiini puudus tuvastada.

pulber valges kausis

L-Arginiini peamine toime on proteiinide lihasteks muutmine. Lisaks aitab see sidekudesid taastada, haavadel paraneda ning tõsiseid haiguseid ära hoida.

Tegemist on aminohappega, mis aitab vallandada verre lämmastikoksiidi, mis omakorda annab sulle hea enesetunde, lõõgastab ja muudab sind rahulikuks. Sarnase efektiga on päike ja päevitamine. Päikesel on oskus vererõhku normaliseerida ja sama suudab ka L-Arginiin. Selle aminohappe või päikesepuudus võivad põhjustada tõsiseid vererõhuprobleeme ja suurendavad südamehaiguste tekkeriski. Seega on L-Arginiin ja päike mõlemad olulised.

Meie keha toodab L-Arginiini ise, kuid selle tootlikkus võib erinevatel põhjustel olla nõrk, häiritud või puudulik. Seetõttu võid sattuda olukorda, kus keha ei suuda seda olulist aminohapet sinu jaoks piisavas koguses toota. L-Arginiini tootmine väheneb kehas näiteks vanusega ja seetõttu võib siis selle aminohappe tarbimine toidulisandina olla äärmiselt kasulik.

L-Arginiini tervendavad omadused: 

- Haavu parandava toimega, aidates kiirelt vigastusest taastuda.

- Vallandab veres lämmastikoksiidi, aidates sellega kaasa heaolutunde tekkimisele, lõõgastumisele ning närvisüsteemi rahustamisele.

- Aitab toidust omastatud proteiinid lihasmassiks muuta. Kasulik sportlastele ja neile, kes soovivad endale paremat füüsilist vormi. Kui samal ajal trenni teha, aitab see niiöelda kujutust kehast lahti saada.

  - Parandab treeningtulemusi, suurendab vastupidavust ja tugevust. L-Arginiin aitab parandada verevarustust ja seeläbi suurendab vastupidavust treeningu ajal. Sellele aitab kaasa ka L-Tauriin, mis on teine vajalik aminohape meie keha jaoks.

- Toetab südame tervist, aidates lahti saada rindkere valudest. L-Arginiini kasutatakse südamehaiguste tervendamiseks. Aitab vältida kõrget vererõhku ja seda alandada. Aminohappe mõjul veres vallanduv lämmastikoksiid on vasolidaator ehk see lõõgastab veresooni ning on seega vereringe jaoks ülioluline.

- Aktiveerib kasvuhormooni teket, sellega aitab L-Arginiin kehal taastuda ja nooruslikkust säilitada.

- Aitab veresuhkru taset normaalsena hoida, olles seega kasulik diabeetikutele.

lihaseline mees

- Tugevdab immuunsüsteemi ja aitab kehal haigustega võidelda. See aminohape kiirendab ka külmetushaigustest, näiteks angiinist ja kurgupõletikust, tervenemist.

- On kasulik nii meeste kui naiste viljakuse suurendamisele. Kui soovitakse, et naine jääks lapseootele, siis see on üks viljakust suurendavaid aminohappeid, mis võib aidata. Lisaks L-Arginiinile aitab ka Ashwagandha.

- Vähendab närvilisust, paanikahoogude teket, ülemuretsemist ning stressi. Mõjub soodsalt närvisüsteemile, aidates vähendada üleüldist füüsilist kui ka mentaalset pinget. 

- Mõjub hästi mälule ja on kasulik neile, kellel on keskendumisraskused.

L-Arginiini leidub kõrge proteiinisisaldusega toitudes, näiteks kikerhernestes, läätsedes, ubades, teistes erinevates hernestes, kõrvitsaseemnetes, sojaubades ja maapähklites. Loomulikult saad sa selle aminohappe sealt kätte siis, kui need on kvaliteetsed ning ei ole töödeldud suhkru või soolaga. Seega söö soolapähklite asemel töötlemata maapähkleid. Kui tunned, et soovid L-Arginiini toidulisandina tarbida, siis on sul see võimalus olemas. Cytoplani L-Arginiini leiad kõikidest La Tene poodidest. 

Seda võib kasutada toidulisandina, et turgutada enda üleüldist tervist. Tee seda siis, kui tunned, et sul võib olla L-Arginiiini puudus ja tarbi seda etteantud kogustes, mitte rohkem.

Sinu keha on äärmiselt tark ja see suudab sulle öelda, kui oled seda aminohapet liialt palju tarbinud. Kui sul peaks tekkima kõhulahtisus, seedeprobleemid või kõhuvalu, siis vähenda L-Arginiini kogust või ära kasuta seda igapäevaselt. Need on peamised sümptomid, mis võivad näidata, et seda aminohapet on sinu jaoks küllaga. L-Arginiini võivad toidulisandina kasutada vaid täiskasvanud.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. L-Arginiini kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.