K2-vitamiin on üks K-vitamiini liikidest, mis on sinu kehale hädavajalik. See on rasvlahustuv vitamiin, mis tähendab, et see säilib meie kehas, kui me seda regulaarselt tarbime. Tegelik olukord on aga selline, et suure tõenäosusega ei saada seda vitamiini keha jaoks vajalikus koguses toidust kätte. K-vitamiini leidub kahes erinevas vormis.

K1-vitamiin pärineb rohelistest taimedest, seda saab õlidest ja juurviljadest. See vitamiin on seotud näiteks lihaste loomise ja proteiinide käitlemisega. Selle vitamiini puudust inimestel üldiselt ei esine, kuna seda leidub niivõrd paljudes erinevates taimedes. Kui sa sööd salatit ja armastad juurvilju, siis ei ole sul vaja K1-vitamiini pärast muret tunda.

cytoplan k2- ja d3-vitamiin

K2-vitamiin on aga teistsugune. Selle eesmärgiks on transportida kaltsiumit verest luudesse ning selle vitamiini puudus esineb väga paljudel inimestel. Lühidalt öeldes võtab K2-vitamiin kehas kaltsiumi ära sealt, kus see ei peaks eksisteerima, ja suunab selle sinna, kus on seda vaja. Nii aitab see vältida paljusid erinevaid tõsiseid tervisehädasid ja -riske. Lisaks sellele on K2-vitamiin seotud sinu metabolismi ehk ainevahetusega, aidates sellel normaalselt toimida. K2-vitamiin aitab muuta toidu energiaks, mille sinu keha suudab ära kasutada, jätmata seda sinu kehale lisakilodena.

Selle vitamiini puudus tekib inimestel, kes on tarbinud või tarbivad ravimeid, mis alandavad mao happelisust, ja neil, kes on läbi teinud antibiootikumikuuri. Need mõjuvad K2-vitamiini varudele laastavalt ning sellisel juhul tuleks kindlasti sellega tegeleda. Lisaks võib K2-vitamiini puudus esineda neil, kellel on seedeprobleemid või ärritunud mao sündroom, ja neil, kellel esineb erinevaid toiduallergiaid. Selle vitamiini puudus tekib nende probleemide käes vaevleval inimesel seetõttu, et seedesüsteem peab nägema väga palju vaeva, et K2-vitamiini omastada, kuna see on rasvlahustuv vitamiin. Seega, kui sul on seedeprobleemid, siis ei suuda sinu organism seda suure tõenäosusega väga hästi omastada ja oleks hea kehale seda vitamiini juurde anda.

K2-vitamiine on erinevaid, neid nimetatakse M2 kuni M14 välja. Kõige paremini mõjuv K2-vitamiini versioon on M7. Kui soetad endale toidulisandit, siis jälgi seda numbrit. Soovitan kindlasti valida M7, et sellest ka kasu saada. Põhjus, miks ma soovitan seda versiooni, on see, et see on naturaalne. Ülejäänud K2-vitamiinid on kõik sünteetilised.

K2-vitamiin on väga kasulik neile, kes soovivad suurendada enda vastupidavust, eelkõige treeningutes. Kui sa harrastad sporti, sulle meeldib joosta või tegeleda ükskõik millise treeninguga, siis ei lase K2-vitamiin sul energiast tühjaks saada. See suurendab sinu võimekust ja pikendab vastupidavust, andes sulle energiat teha pikki treeninguid ülimat kurnatustunnet tundmata. Seega võiks öelda, et K2-vitamiini tarbimine võib olulisel määral parandada sinu treeningtulemusi, kuna sinu vastupidavus tänu sellele vitamiinile kasvab, mitte vastupidi. Kui hakkad seda vitamiini tarbima, siis jälgi, milline on sinu enesetunne trenni ajal. Kas see muutub ajapikku või mitte?

See vitamiin pärineb loomadest ja bakteritest, mõlemad toodavad seda vitamiini endas ise, siinhulgas loomulikult ka inimene. Lisaks esineb seda ka hapendatud toitudes. Kõige enam leidub seda Jaapani köögis, kus nad hapendavad sojatoitu (Natto). Eestlane leiab K2-vitamiini näiteks hapukapsast ja seetõttu on kasulik hapukapsast regulaarselt süüa. Kui see esineb toidulaual vaid talvisel ajal, siis on mõistlik K2-vitamiini toidulisandina juurde tarbida, eriti siis, kui sul on probleeme südame- ja südameveresoonkonna tervisega või on sinu vereringes liiga palju kaltsiumit, mis vajab transportimist.

südamest haarav mees

Kui sa otsustad tervislikel põhjustel või profülaktika eesmärgil võtta K2-vitamiini, siis tuleb sul seda võtta koos D3-vitamiiniga. Need kaks töötavad koos ning seetõttu on neid vaja ka koos võtta. Kui sa aga tarbid suures koguses D3-vitamiini, siis peaksid sa jällegi lisaks võtma K2-vitamiini, et kehas ei tekiks tasakaalupuudust.

Kui tarbida ainult D3-vitamiini ja kehas ei ole piisavalt K2-vitamiini, võib juhtuda, et kaltsiumi tase veres muutub kõrgeks. See omakorda võib põhjustada terviseprobleeme, alustades südamerütmihäiretest ja lupjunud veresoontest paanikahoogudeni välja. Kaltsiumi kõrge tase veres võib põhjustada ka peanaha mustust. Näiteks pesed pea korralikult puhtaks, kuid ära ei kao kummaline sade. Tunned näiteks peapesu ajal, kuidas peanahal oleks justkui šampooni või palsamit ja seda isegi siis, kui sa pesed pea ülimalt korralikult ära. See võib olla ladestunud kaltsium ja see võib omakorda viidata K2-vitamiini puudusele.

Juuste väljalangemisel on palju erinevaid põhjuseid, üheks põhjuseks võib olla K2- või D3-vitamiini puudus. Kui tarbida neid mõlemat, siis võib kaduda ka juuste väljalangemise probleem.

K2-vitamiin annab kaltsiumile teada, kuhu see peaks edasi liikuma. D3-vitamiin aitab kehas kaltsiumi taset tõsta, seega on ülioluline neid kõiki kehas omada, et ei tekiks ootamatuid terviseprobleeme.

K2-vitamiin aitab ära hoida luude hõrenemist just seetõttu, et see aitab kaltsiumil vereringest luudesse jõuda, muutes need tugevaks ja aidates vältida näiteks ka hammaste lagunemist. On oluline tarbida seda terve elu, kuna see aitab vanemas eas ära hoida "jäika" keha. Vanemad inimesed kipuvad liikuma väga kangelt, nad ei suuda sirgelt püsti tõusta ning käte, jalgade ja selja sirutamine võib olla raske. See võib olla märk, et elu jooksul on K2-vitamiini puudus olnud väga suur, see muudab veresooned jäigaks ning võib omakorda põhjustada sellist seisundit.

Kõigil, kes kogevad südamerütmi probleeme, kellel läheb süda aeg-ajalt rütmist välja või kogevad olukorda, kus nad võivad kiire südamerütmi tõttu minestada, võib üheks põhjuseks olla liigne kaltsium või vähene K2-vitamiin kehas. Sellisel juhul oleks mõistlik lasta teha endale test, mis aitab määrata, kui palju on sinu vereringes kaltsiumit. Lihtsam viis sellele lähenemiseks on teha endale mingil perioodil K2-vitamiinikuur ning jälgida, kas südamerütmiprobleemid kaovad või mitte. Suure tõenäosusega võid sa tunda leevendust.

Loodetavasti aitavad minu teadmised sind ja leidsid siit artiklist enda jaoks midagi väga kasulikku. Kui soovid, saad teha endale profülaktilise kuuri K2-vitamiiniga, mis on kombineeritud D3-vitamiiniga. Leiad selle toote LA TENE e-poest ja meie poodidest Tallinnas ja Kuressaares.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. K2-vitamiini kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.