Hüperpigmentatsioon on see, kui sinu nahale tekivad ebamäärased tumedad laigud. Need laigud võivad tekkida igale poole, kuid enamasti esineb hüperpigmentatsioon näol, seljal, õlgadel, kätel ja jalgadel - ikka seal, kus päike sind rohkem näeb. Loomulikult võib seda esineda ka mujal.

Tekkepõhjuseid on mitmeid, näiteks liigne päikese käes viibimine, mille tagajärjel saab nahk kahjustada. Päikese vältimine ei ole aga lahendus. Sellega kaasneb hoopis suur hulk erinevaid terviseprobleeme, alustades D-vitamiini puudusest, hormonaalsest tasakaalutusest, kilpnäärme ebakorrapärasest funktsioneerimisest ning lõpetades uneprobleemidega. Seega ära väldi päikest, naudi seda igal hetkel!

Hüperpigmentatsiooni ennetamiseks on sul võimalik palju ära teha toiduga. Lisaks tuleks päevitada toksiinidevabade päikesekaitsekreemide või -õlidega. Enamik müügil olevatest päikesekaitsevahenditest sisaldavad hulgaliselt toksiine, mis imenduvad sinu nahka ja vereringesse ning mille päike nii-öelda kõrvetab sinu naha sisse. Ka sellest võib tekkida nahal hüperpigmentatsioon.

Jagan sinuga nippe, kuidas hüperpigmentatsiooni nii sees- kui ka välispidiselt ennetada.

Naudi päikest tervislikult ja kasuta nahal sobivaid õlisid või kreeme

Kui valid endale päikesekaitsevahendit, siis veendu, et selle pakendil oleks kirjas vegan, öko/mahe ning välja toodud, et see ei sisalda toksiine. Kui selliseid märksõnu ei ole, siis võid suure tõenäosusega saada mikromürgituse. Me sündisime päikese alla päikesekreemipudelita, seega on looduses tegelikult olemas kõik vahendid, mis aitaksid meil päikesega tervislikult elada. Paljud taimed suudavad sinu nahka kaitsta ja seetõttu vali taimsest toorainest valmistatud päikesekaitsevahend.

Kui kasutada kommertslikke, ülelõhnastatud ja tugevaid päikesekaitsevahendeid, siis nendes olevad mürkained võivad meie kehale laastavalt mõjuda. See hakkab samuti väljenduma nahal.

Hüperpigmentatsiooni ei saa ära hoida ka kaitsevahendeid kasutamata. See on loomulik vananemise protsess, mida on võimalik lihtsalt pidurdad ja vähendada. Siin mängib olulist rolli ka meie geneetika ja nahatoon. Mida heledam nahk, seda suurem on tõenäosus selle probleemi küüsi langeda.

100% looduslikud päikesekaitsevahendid, mis loovad nahale loomuliku kaitsekihi, on näiteks avokaado-, jojoba-, viinamarjaseemne-, magusmandli-, makadaamia-, kookos- ja oliiviõlid.

Vitamiinid ja mineraalained, mis aitavad hüperpigmentatsiooni ennetada. Nende defitsiit kehas võib kiirendada pruunide laikude teket nahal ja soodustada üleüldist naha vananemist.

Kas söök mängib naha välimuse juures rolli? JAH, loomulikult. See on üks suuremaid mõjutegureid üleüldse. Nahk peab kaitsma sinu keha välistegurite eest. Selleks, et see saaks seda teha, pead sina pakkuma enda kehale vitamiini- ja mineraalaineterikkaid toite.

Tänapäeval on väga keeruline saada toidust toitaineid sellises mahus, nagu meie keha tegelikult vajab. Seetõttu on igati kasulik tarbida toidulisandeid, kui need on vegan, orgaanilised ja valmistatud ilma säilitusaineteta. Enamikul on kehas paljude erinevate ainete defitsiite, millest ei olda teadlikud.

Selleks, et hüperpigmentatsiooni ennetada või aidata juba tekkinud pruunidel laikudel taanduda ehk vähendada nende väljapaistvust, jälgi, et sa tarbiksid neid vitamiine ja mineraalaineid: Tsink, B12-vitamiin, C-vitamiin, B1-vitamiin, B2-vitamiin, B6-vitamiin, A-vitamiin, E-vitamiin, karotenoidid, antioksüdandid.

Sul on võimalus osta need endale ka LA TENE poodidest, kas multivitamiinide või mineraalainete seguna, eraldi B-kompleksi vitamiinidena või hoopis supertaimedesegude või Ajurveeda taimedena.

Ühed parimad toiduaineid, mida hüperpigmentatsiooni ennetamiseks tarbida:

Kale ehk lehtkapsas, bataat, Kreeka pähklid, petersell, avokaadod, erinevad seemned, vesi, laim, greip, pomelo, apelsin, sidrun, erinevad marjad, kõrvits, läätsed, tomat, kikerherned, herned ja oad. Tarbi neid aastaringselt, kuid eriti palju just ajal, mil soovid päikest nautida või päevitada.

Jäta meelde! Kõik mitte-öko- ja mitte-mahejuurviljad ja -puuviljad sisaldavad hormoone imiteerivaid aineid, pestitsiide ja herbitsiide. Need aitavad kaasa hüperpigmentatsiooni tekkele. Seega, tomatil ja tomatil on suur vahe. Vanaema juurest kasvuhoonest leiad tomati, mis on sulle suure tõenäosusega hea, poelettidelt aga mitte, kui need ei ole just öko-/mahetootena välja toodud. Vali toit kaubanduses teadlikult, investeeri enda tervisesse. See tuleb sulle kasuks!


Ühed halvimad toiduained, mis soodustavad hüperpigmentatsiooni teket

Toon välja ka need toiduained, mis armastavad sinu kehale päikeselaike luua, sest on olemas salajased haigestajad, mis sinu naha nooruslikkuse ja kauni sära kergelt ära kustutavad.

Nendeks on näiteks kõik loomsed piimatooted, sealhulgas või, jogurtid, juustud jne. Loomsed piimatooted on juba loomult põletikku soodustava toimega, aidates nahal kiiremini vananeda. Lisaks sellele on inimese seedesüsteemil loomseid piimatooteid väga keeruline seedida, muutes vitamiinide ja mineraalainete imendumise raskemaks. Lisaks sisaldavad need tihtipeale hormoone, mis kahjustavad ka sinu hormonaalset keha. Eriti tundlikud on loomsetele piimatoodetele naised, tuues kaasa ka palju naistehaiguseid.

Järgmine nahavaenlane on suhkur. See tekitab hüperpigmentatsiooni, tekitades nahas põletikku. Väga kahjulikud on ka liiga soolased, vürtsikad ja GMO sojatooted. Soja söö vaid GMO-vabana ja öko-/mahetootena. Jälgi tootel olevat märgistust!

Väldi kofeiinirikkaid jooke või vähenda olulisel määral kofeiini tarbimist. See toob kehas esile stressihormooni kortisooli, mis on samuti põletikku tekitava toimega. 

Päikesest võivad tekkida ka valged laigud, mida aitavad ära hoida samad soovitused.

Lase nahal särada ja hingata ning ilusa ja nooruslikuna välja paista!