Selleks, et sul oleks domineeriv ego, ei pea sa olema ilmtingimata ennast täis või vihane inimene. Domineeriv ego võib olla ka inimeses, kes on haavatav, tundlik, emotsionaalne ja teiste silmis väga tagasihoidlik. Ego ei võrdu ilmtingimata kellegagi, kes on halb ja kurikael. Kui ego on sinus domineerival kohal, siis teeb see kõige rohkem liiga sulle endale. Ego on illusioon ja eitav.

Kui ego on domineerival positsioonil, siis on sul väga keeruline spirituaalselt kasvada, areneda, muutuda avatumaks ja tugevamaks. See nõrgestab ja loob seisaku. Seetõttu on vaja domineerivat ego märgata ning selle esinemise korral end muutma asuda. Ikka selleks, et spirituaalne areng saaks jätkuda, mitte ootel olla.

1. MUL ON VAJA SEDA VÕI TEDA, ET SAAVUTADA SEE...

Esimene ja kõige ilmselgem märk, mis aitab sul mõista, kas ego on domineerivaks muutunud, on saamise-tahtmise-vajamise tunne, et midagi saavutada.

Ego on kõrgel positsioonil, kui sa tuletad endale pidevalt meelde, et selleks, et sa midagi tunneks või sinus midagi muutuks, pead sa esmalt midagi saama või omama. Isegi seda, et sa pead saama suhtesse just temaga, et emotsionaalsel tasandil kuskile jõuda. Tahtmine, vajadus saada ja alles siis tunda - need mõtted käivad sinus pidevalt. Toon paar näidet, et sa suudaksid seda punkti paremini mõista.

- "Mul on vaja esmalt suurt hunnikut raha, et soetada endale luksuslik kodu ja alles siis tunnen ma end mugavalt ja hästi. Enne ma end hästi ei tunne." Kõige sellega kaasneb muretsemine raha pärast ja pettumusetunne, kui materiaalset luksust kiiresti ei saavutata.

- "Mul on vaja, et kõigepealt teeks esimese sammu tema, silmarõõm, näitaks mulle välja enda tundeid, kallistaks mind, helistaks mulle, kutsuks mind välja, avaldaks mulle armastust. Alles siis olen nõus talle samaga vastama. Aga tema peab kindlasti esimese sammu tegema. Mina ootan nii kaua (ootamisega käib kaasas ka närvilisus ning see ajab inimese vihaseks)."

- "Selleks, et tunda end õnnelikuna, on mul kõigepealt vaja head ja armastavat suhet. Ma ei ole õnnelik enne, kui ma saan ideaalse partneri." Ego mängib inimesega, muutes teda veelgi õnnetumaks ning spirituaalne kasvamine ei saa toimuda, sest õnne saavutamiseks oodatakse midagi. Õnn peitub meis endis, teine inimene ei pea olema meie õnne looja.

- "Selleks, et olla enda lapse üle uhke, peab ta esmalt tooma koju head hinded, sportlikud saavutused või trofee, mida ma saan vaadata ja teistele näidata". Siinkohal paneb ego lapse väärtuse asjadesse või saavutustesse. Spirituaalselt küps inimene armastab oma last sellisena nagu ta on, mitte tema hinnete või tulemuste pärast. Domineeriv ego lõhub sellel juhul lapsevanema ja lapse suhte. See on järjekordne näide sellest, et egost ei ole midagi võita.

Domineeriva ego korral on probleemiks see, et ego soovib alati enne vastu andmist midagi saada. Lõppude lõpuks on see tegelikult illusioon ja inimesed, kes elavad domineeriva egoga, pettuvad, kui saavad lõpuks selle, mida on oodanud. Tekib justkui nõiaring, nad tahavad veel ja veel, et õnne tõestada.

2. TEMA VÕI SEE ON MINU PROBLEEMIDES SÜÜDI!

Domineeriv ego seletab sulle pidevalt, kuidas mingi inimene või situatsioon on süüdi sinu kannatustes, probleemides, takistustes ja ebamugavuses. Kogu aeg on keegi või miski süüdi. Kellegi või millegi poole näpuga näitamine on domineeriva ego lemmiktegevus.

Kui sa tunned, et oled hakanud nägema teistes põhjust, miks sa õnnetu oled, siis ava ego suhtes enda silmad. Lase sellel minna, selgita endale, et mitte keegi teine ei ole sinu õnnetuses süüdi. Kui sa soovid olla õnnelik, siis tuleb selleks ise vaeva näha. Kui elu on sättinud sinu teele kellegi, kes põhjustab draamat ja kaost, siis ära võta teda kui vaenlast. Ta on ilmselt keegi, kes on tulnud sind suurema ja kõrgema eesmärgi nimel õpetama. Vabasta näpuga näitamine, ela iseendale ja vastuta ise enda emotsioonide eest.

3. MA PEAN TEISTELE VÄLJA ÜTLEMA, MIDA NAD VALESTI VÕI HALVASTI TEEVAD!

Domineeriv ego teeb suu lahti situatsioonides, kus keegi teine elab sinu silmis valet elu. Näiteks oled otsustanud, et veganlus on tabu ja veganitel ei ole õigus. Oled läinud õhtusöögile enda tuttavatega ning seltskonnas on sõbra tuttav, kes on aga vegan ja sööb vaid taimset toitu. Domineeriv ego tekitab sinus meeletu vajaduse öelda välja kõik, mida ta valesti teeb ja kui valed on tema maailmavaated. Domineeriv ego teab, et õigus on ainult sinul, sinu maailmavaated on kõige õigemad. See tekitab teiste inimestega konflikte, riide ja tülitsemist.

Loomulikult on olemas ka vastupidine näide - oled ise vegan ja suhtud üleolevalt neisse, kes enda toidulaua valikutesse ei süvene. Teed õhtusöögi ajal suu lahti ja räägid kõigile, kui vale on süüa liha või piimatooteid ja muna, põhjustades nii ebamugavust ja riidu.

Kui aga domineerivat ego ei eksisteeri ja see on sinu sees nii-öelda tagaplaanil, siis suudad sa veganina eksiteerida koos mitte-veganitega ja vastupidi, kui oled mitte-vegan, siis suudad veganitega koos eksisteerida. Domineeriva egoga inimene ei suuda aktsepteerida teiste valikuid ja muudab need ekstra isiklikuks ning astub sõtta ja asub mässama.

Tegelikult saab siinkohal tuua välja palju erinevaid näiteid, aga tänapäeva maailmas on veganluse ja mitte-veganluse vahel suured käärid. Inimesed jagunevad neljaks:

Esimene grupp - veganid, kes suudavad teiste valikuid aktsepteerida ja on neutraalsed. Teine grupp - veganid, kes pilkavad teisi ja ei aktsepteeri teiste inimeste valikuid. Kolmas grupp - mitte-veganid, kellel on veganite kohta alati midagi sapist öelda ja kes pilkavad veganite valikuid. Neljas grupp - mitte-veganid, kes on veganite suhtes neutraalsed ja aktsepteerivad nende valikut. Igaüks kategoriseerub ühte nendest neljast grupist. Milline oled sina?

Domineeriva ego korral soovitan kasutusele võtta Larimari kristalli. See aitab sinus suurendada tingimusteta armastust, õpetab olema neutraalne, aktsepteeriv ja edendab spirituaalset kasvu. Larimar ei lase egol domineerida ja üle pea kasvada ning õpetab sind elama ennekõike iseendale!