Vask on mineraalaine, mida keha vajab normaalseks talitluseks, selle puudus võib põhjustada väga paljusid erinevaid terviserikkeid ja probleeme. Vaske on vaja näiteks selleks, et närvisüsteem oleks tugev. Üks märk vasepuudusest võib-olla näiteks stress ja oskamatus end rahulikuna hoida. Räägin sulle sellest, kuidas endal vasepuudust ehk defitsiiti tuvastada, kuidas vase taset kehas suurendada ja mida jälgida siis, kui soovid vaske toidulisandina juurde tarbida.

Põhjuseid, miks võib vase defitsiit kehas tekkida, on päris mitu. Esiteks ei pruugi sa seda toidust kätte saada, kuna ei toitu mitmekesiselt, teiseks võivad vase imendumist takistada seedeprobleemid ja seedesüsteemiga seotud haigused, lisaks üleliigne või pikaajaline tsingi tarbimine. Üleliigne tsink blokeerib vase imendumist ja seetõttu tuleks pikaajalisel tsingi kasutamisel seda aeg-ajalt tarbida koos vasega, selleks, et hoida vase tase kehas normaalsena. Kui tarbid tsinki regulaarselt, siis on soovitatav aeg-ajalt kasutada tsingi ja vase kompleksmineraalainet. Cytoplanil näiteks on selline toode olemas, leiad selle SIIT.

Kui sa tunned end nende 10 märgi juures ära, siis võib sinu kehas olla selle vajaliku mineraalaine puudus!

1. SILMANÄGEMISE KEHVENEMINE

Kui sinu silmanägemine on muutunud kehvemaks ja sa tunned, et sa ei näe enam korralikult või ei suuda enam nii hästi kaugele või lähedale näha, kui mõni aeg tagasi, siis võib see viidata vase defitsiidile. Vasepuudus mõjutab närvisüsteemi ja silmanärve. Silmanägemise turgutamiseks ei ole vaja ainult vaske, luteiin ja E-vitamiin mängivad siinkohal samuti suurt rolli. Sel juhul tuleb sulle kasuks silmavitamiinide kasutamine.

2. OLED KÜLMATUNDLIK

Kui sa tunned külma kiiremini ja rohkem kui teised sinu ümber, siis võib see olla märk vase defitsiidist. Kui sul hakkab kiiresti külm ja sul on ebamugav näiteks dušši alt veidi jahedamasse ruumi tulla, siis ei pruugi sinu vasetase normaalne olla. Vask aitab kilpnäärme hormoonidel töötada, vasepuudus ei lase aga kilpnäärmel enda tööd sujuvalt teha. Nii võibki sul tekkida temperatuuri muutumisel järsk, mitte sujuv, enesetundemuutus.

3. ENNEAEGSETE HALLIDE KARVADE TEKE

Vask on seotud sinu juustele värvi andmisega, vase defitsiit võib põhjustada juuste enneaegset pigmendikaotust. Seetõttu võivad sul juba päris noorelt esineda hallid karvad. Hallide karvade teket saab samuti pidurdada normaalse vasetaseme hoidmisega.

4. KAHVATU NAHK

Täpselt samamoodi nagu see aitab hoida särava ja kaunina sinu juukseid, hoiab vask kaunina ka sinu naha. Vask on seotud melaniini tootmisega kehas, mis omakorda aitab nahal välja näha jumekas ja terve. Kui oled kahvatu nahaga, siis võib sinu kehas olla vase defitsiit.

5. SUL ON RASKE JALUTADA

Kui tunned, et väsid jalutamise ajal kergelt ära või tunned, et sinu jalad on rasked või kui sul on eriti raske treppidest üles liikuda, siis võib see olla vase defitsiidi sümptom. Vasepuudus võib suurema füüsilise koormuse korral tekitada isegi pearinglusi.

6. RASKUS KESKENDUMISEL

Vase defitsiit teeb keskendumise ääretult raskeks, sinu mõtted on kuskil uitamas, sa ei suuda end koondada ja selles hetkes efektiivne olla. Võid tajuda, kuidas sa ei suuda vestlust talletada, sellega kaasa minna ja pigem tekib sul peale vestlust segadustunne, mitte selgus.

7. MÄLUPROBLEEMID

Vask on seotud ajutegevuse ja närvisüsteemi toetamisega. Ebaadekvaatne vase tase kehas võib põhjustada probleeme mäluga. Sa ei suuda informatsiooni talletada, seda meenutada ja seoseid luua, tunned pidevalt, kuidas kõik ununeb. Mälu aitab lisaks vasele turgutada ka koliinbitartraat. Olen sellest pikemalt kirjutanud SIIN.

8. JÄÄD PIDEVALT ERINEVATESSE HAIGUSTESSE

Kui sinu immuunsüsteem on sind alt vedanud ja teeb seda üha uuesti, siis võib kehas esineda vase defitsiit. Ka vask aitab immuunsüsteemi üles ehitada, mitte ainult tsink. Seega on immuunsuse turgutamiseks aeg-ajalt kasulik läbi teha vase- ja tsingikuur.

9. NÕRK LUUSTIK

Tugeva luustiku loomiseks ei ole vaja ainult D3-vitamiini, magneesiumit, K2-vitamiini, kaltsiumit ja C-vitamiini, selleks on vaja ka vaske. Vase defitsiit ei lase tugeval luustikul välja areneda, pigem muudab see just luustiku nõrgaks. Kui satud õnnetustesse, siis võivad luumurrud ja mõrad kergelt esineda.

10. SELETAMATU JÕUETUS

Vase defitsiidiga käib kaasas seletamatu jõuetus. Vask on seotud raua imendumisega, mis omakorda aitab vältida aneemia ehk verevaeguse teket. Kui kehas on rauapuudus, siis on vask sama oluline kui raud. Tihtipeale ei tõsta rauapreparaadid kehas raua taset, kuna lisaks rauale on kehas ka teisi defitsiite, näiteks vase defitsiit. Rauavaegusaneemia korral oleks mõistlik tarbida rauda, C-vitamiini, tsinki, vaske, B12-vitamiini ja teisi B-grupi vitamiine.

Kui sa tundsid end siinkohal ära, siis võib sul esineda vase defitsiit. Võid lasta teha endale veretesti, mis aitab määrata vase taset kehas, või tarbida rohkem vaske sisaldavaid toite ja teha endale vase - tsingikuur, et vase taset kehas tõsta.

Vaske on võimalik saada nendest toiduainetest (lisa need enda igapäevamenüüsse mitmeks kuuks): shiitake seened, tofu, seesamiseemned, bataat, India pähklid, kikerherned, 80% tume šokolaad, avokaado, spirulina, kale ehk lehtkapsas.

Lisaks soovitan kasutada Your Superi öko-supertoidusegudest CHOLOLATE LOVER segu. See maitseb nagu piimašokolaad, on vegan toode ja ülimalt kasulik sinu närvisüsteemile. Selles on suures koguses vaske, mis aitab tõsta sinu vase taset, kui kasutad seda igapäevaselt. Soovitan segada selle blenderis  külma riisipiimaga (just riisipiimaga, kuna see on kõige magusam piim ilma kõrge suhkrusisalduseta). Joo seda jooki hommikuti, et saada päevaks energiat ning elujõudu.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Toidulisandite kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.