Spirituaalne põgenemine toimub emotsionaalsetel või vaimsetel põhjustel. Põgenetakse valu eest või hoopis seetõttu, et ei soovita reaalsusega kontakti astuda, näiteks ei soovita keerulise olukorraga silmitsi seista ja seda ära lahendada või ületada. Sellistel juhtudel võid sattuda spirituaalsesse põgenemisse ja seda isegi enese teadmata. Spirituaalne põgenemine toimub ka depressioonis olles või siis, kui hinges on tühjusetunne.

Kuidas aru saada, et sa oled spirituaalselt põgenemas?

Sa keskendud liialt palju ja intensiivselt ainult ühele aspektile enda elus. Matad ennast näiteks töösse, et vältida kokkupõrget emotsioonidega, millega tuleb tegelikult tegeleda. Või pühendud vaid esoteerilistele teemadele, et vältida maiseid kohustusi ja tegevusi, sest nendele energia pühendamine käib sinu jaoks üle jõu.

Me elame mitmekülgses maailmas, seega on meil vaja elu täisväärtuslikuks elamiseks pühenduda paljudele erinevatele eluaspektidele. Meil on vaja raha teenida, et end elatada, meil on vaja spirituaalselt areneda, et meie hinged saaksid kasvada ja enda isiklikku missiooni täita. Samas on meil vaja minna ka loodusesse, et iseendaga kontakti hoida või olla aktiivsed liikujad, et keha püsiks terve ja palju muudki. Mitmekülgsus on oluline.

Spirituaalne põgenemine on ühte teemasse kinni jäämine. Üleküllus ei ole kunagi hea, samamoodi ei ole hea ka defitsiit. Siinkohal tuleb jällegi välja, et tasakaalukas elu eeldab mitmekülgsust ehk seda, et sa puutuksid kokku erinevate tegevustega, et sa ei jääks neisse kinni ja ei laseks ühel või teisel teemal oma elus domineerida.

Selleks, et ennast aidata, küsi iseendalt, kus võid sina spirituaalselt põgeneda.

Vaata ausalt otsa enda tegevustele ja sellele, millele keskendud. Võib-olla on sinu elus midagi, mis võtab liialt palju aega ja ülejäänud olulised asjad ei saa seetõttu sinupoolset panust. Võib-olla tegeled liialt palju enda treenimisega ja unustad ära lapsed, kes vajavad sinu armastust, hoolt ja tähelepanu? Või teed pidevalt tööl ületunde ja seetõttu kannatab sinu suhe kaaslasega? Või praktiseerid liialt palju taro- või inglikaartidega ennustamist ja oled end maisetest tegevustest lahti ühendanud? Spirituaalsuse praktiseerimine on hea, kui see on ülejäänud tegevustega tasakaalus. Midagi ei tohiks domineerida. Domineeriv energia on toksiline, vahet ei ole, millises kontekstis.

Kui oled leidnud enda elus selle domineeriva energia, millesse enda aega, mõistust ja tegusid panustad, siis leia viis selle neutraliseerimiseks. Muuda rutiini, et sa saaksid areneda ja et sinu elu mõnes teises aspektis kokku ei variseks.

Ole iseenda äratuskell! Võta minult inspiratsiooni ja muuda midagi kohe, kui tunned end kasvõi natukenegi ära. See aitab sul väljuda spirituaalsest põgenemisest, mis üldiselt ainult süveneb.

Spirituaalse põgenemise tagajärjeks on sinu elu lagunemine ühel või teisel tasandil. Kui tagaplaanile on jäänud näiteks sinu lapsed, siis laguneb suhe nendega ja nad jäävad ilma väärtuslikest õpetustest ning armastusest. Või puruneb hoopis suhe, kuna oled selle tähelepanuta jätnud. Ükskõik, millest sa ennast eemaldanud oled, see hakkab lagunema. Sa oled energia ja toidad seda osa enda elust, kuhu sa seda energiat suunad.

Soovitan sul iseendaga maha istuda ja mediteerida. Sea viirukid suitsema, küünlad põlema ja loo endale selguse saamiseks mõnus atmosfäär. Seejärel keskendu enda tegevustele - vaata avatud silmadega enda igapäevaseid toimetusi ja küsi endalt, kus on domineeriv energia ja kus on defitsiit? Astu vaikselt domineerivast poolest välja ja suuna kõik vabanenud energia hoopis sinna, kus on defitsiit. Loo tasakaal. Pane kirja mõtted, mis mediteerimisel tekivad ja aseta need võimalikult nähtavale kohale, et need meenutaksid sulle, kuhu või kellesse oleks sul mõistlik enda energia suunata.

Kui mediteerid, siis küsi enda käest, mille või kelle eest sa tegelikult põgened? Kui sa oled viinud tasakaalust välja selle, kuhu oma energia suunad, siis järelikult sa väldid midagi. Võib-olla on see oskamatus tundeid väljendada ja sa põgened enda lähedaste eest. Võib-olla sa ei tea, mida enda kaaslase kohta tunned ja veedad kõik võimaliku aja tööd tehes, et mitte probleemiga silmitsi seista. Võib-olla väldid sõpru ja sotsialiseerumist, sest põgened potentsiaalse valu eest, mida võib põhjustada ebausaldusväärsus. Aga võib-olla on asi ikkagi sinus endas? Sa kardad midagi, ei ole nõus probleemi, takistuse või selgustunde puudumisega silmitsi seisma. Vaata otsa teemadele, mille eest põgened. Küsi enda käest, mida sa tegelikult kardad või vältida soovid? Ära lõpeta enne, kui oled selle vastuse üles leidnud. Kui vastus on sinuni jõudnud, siis astu sellele täie julgusega vastu. Loo selle osaga enda elust kontakt, lahenda olukord või pühendu millessegi, mida kardad puudutada.

Spirituaalne põgenemine võib toimuda kahtepidi - sa kas jooksed millegi eest ära või jooksed millegi poole. Näiteks võime hüljata väga armastava kaaslase seetõttu, et põgeneme kire ja naudingu poole. Sa võid joosta kireenergiasse siis, kui sa seda enam kauakestvast suhtest ei saa. Selle asemel vaata olukorrale otsa, lõpeta põgenemine ja leia õpetus, mis aitab sul edaspidi sellist olukorda üldse vältida. Esita endale küsimused: "Miks kirg üldse kadus? Kus läks midagi valesti? Kas ma ei pühendunud inimesele? Kas ma kaotasin tema identiteedi, muutes ta enda omaks?" See viimane on eriti tavaline asi, mida tehakse - kaaslast hakatakse omama, kontrollima, käskima-kamandama. Kui me omame, siis me ei väärtusta enam inimest. Kui puudub väärtus, puudub selle inimese suunas ka kirglik pilk. Seega tuleks sellest situatsioonist õppida seda, et me ei tohiks kunagi kedagi omada. Kire puudus võibki tekkida sellest, et üks partneritest hakkab enda kaaslast töövahendi või käepikendusena kasutama. Kirg säilib aga siis, kui me oleme kaks eraldi isiksust, meile jääb alles oma arvamus, vajadused ja vabadus. Lämmatamine tapab kõik. Vaata kasvõi loodusesse. Mis juhtub siis, kui paned õhuavadeta klaaskupli taime peale? See närtsib. Selleks, et me saaksime särada, peab meil olema vabadus.

See suhete ja kire teema on vaid üks näide sellest, kuidas joostakse ära, otsima midagi, mille oled ise ära hävitanud. Ja kui jooksedki teise inimese käte vahele, siis ilmselt kordad tulevikus seda sama mustrit, sest sa ei ole veel ära õppinud seda, et me ei tohi kedagi lämmatada ega omada. Seetõttu on vaja naasta selle juurde, millest eemale põgened. Selleks, et õppida, teha oma tegevustest järeldused, et muutuda ja seejärel koos enda partneriga uuelt lehelt alustada või siis tõesti minna edasi kellegi teisega, kellega sa siis juba tervemalt käitud. Ma usun, et see on paljude jaoks mõttekoht ja suhe on hea näide, sest kahjuks on elu jooksul paljud sellises situatsioonis olnud. Saan seda öelda enda kogemuste tõttu, sest suhteteemad on minu eraseanssidel alati aktuaalsed.

Kui sa oled ühel hetkel üles leidnud, kus on domineeriv energia, kus defitsiit ja mille juurde põgened, siis peatu! Võta aeg maha, vii end samm-sammult kontakti kõigega, mida kardad ja oled vältinud ja mis sind vajab. Tee need kohad enda elus korda, loo kontakt inimestega, kelle oled varju jätnud, ja tegevustega, mis vajavad sinu tähelepanu.

Spirituaalsest põgenemisest aitab välja tuua näiteks koduenergia regulaarne puhastamine, see vabastab seisakud. Seisnud energia põhjustab veelgi suuremat seisakut. Kui energiad voolavad, siis arened sa ka inimesena kergusega. Põleta rituaalitõrvikuid ja viirukeid, näiteks Jasmiini, mis aitab tuua kergust, valgust ja selgust.

Loo ühendus enda reaalsusega, ela hetkes, keskendu ja analüüsi enda tegevusi. Jaga enda energiat erinevatele olulistele teemadele, et sa oleksid tasakaalus. Tasakaal saab tekkida vaid siis, kui sa suunad enda energiat, aega ja pühendumust tegevustesse ning inimestesse, mis või kes seda vajavad, et elu saaks edasi liikuda.