Enda hindamine on üks suur probleem väga paljudel inimestel, mis tegelikult ei lase elada täisväärtuslikku elu, saavutada seda, mida sa sooviksid saavutada või olla sul see, kes sa tegelikult oled. Inimesi, kes ennast hindavad, kuid kes on enesekindluse puuduses, näen ma liigagi palju, ühed neist varjavad seda, jättes endale teiste inimeste vaatenurgast väga kõrge enesehinnangu mulje ja paljud näitavad seda lihtsalt ka välja. Enesehindamine ei pruugi inimeses täielikult puududa, see võib eksisteerida, kaduda, eksisteerida ja jälle kaduda ning käia külas nagu meeleolukõikumine. Hea enesehinnangu juurde jõudmine on võimalik ja seda on tegelikult enese arengu jaoks väga oluline saavutada. Enne, kui ma hakkan sulle selle kohta nõu jagama, et kuidas enda enesehinnangut muuta ja kuidas õnnelikumalt elada, siis pean ma veidi lahti seletama, mis on enesehinnang.

Enesehinnang on see, kuidas sa iseendasse suhtud, kuidas sa end väärtustad, kuidas sa enda jõudu ja oskuseid näed. Hea ja tervislik enesehinnang on saavutatud siis, kui sa ennast vales kohas maha ei tee ja kui sa end õiges kohas kiidad. Lisaks sellele on enesehinnang seotud ka eneseaustamisega. Ebaterve enesehinnang on kasvatatud üles teiste ebaõnne nautimisest ja enda võimu teiste üle kehtestamisest. Ülbus, viha, "mina tean kõike kõige paremini" suhtumine, ebaviisakus ja teised negatiivsed käitumisharjumused ei peegelda tervet enesehinnangut. Terve enesehinnang peegeldab sisemist tasakaalu ja seest poolt tulenevat positiivsust, mitte näilist ja teiste inimeste kaudu enda heaolutunde üles ehitamist.

Terve ja positiivne enesehinnang aitab sul elus edasi jõuda, olla õnnelik, mis on selle kõige väärtuslikum omadus, ning see kõik on selle saavutamist väärt.

Jagan sulle enda poolt 5 väga väärtusliku õpetust selle kohta, mis aitavad sul enda enesehinnangut terveks, õiglaseks ja positiivseks muuta. Kui sa neid õpetusi loed, siis ole hea ja luba mulle, et sa ka praktiseerid neid teadmisi, mitte lihtsalt ei ütle enda peas: "Ma tean seda, see on enesestmõistetav!". Paljud õpetused, mida ma annan ei omagi utoopilist teadmist, kuna, kui tuleb ravida inimese hinge, siis ravim eksisteerib juba hinge sees, sa pead lihtsalt oskama seda enda sees avada.

Kõik algab iseendasse uskumisega!

Terve, positiivse ja emotsionaalselt tasakaalu loov enesehinnang tuleb eelkõige üles ehitada iseendasse uskumisega. Kui sa soovid enda enesehinnangut parandada, siis esimene samm on see, et ükskõik, mida sa soovid saavutada, teha, luua, milleni jõuda või milliseks kujuneda, siis sul peab olema see mõte peas, et sa usud, et sa suudad selle kõigega hakkama saada. Iga "ei" mida sa hirmust selle ees ütled, sa ei julge uskuda, et sa oled võimeline seda miskit väikestki unistust enda sees saavutama, on väga suurt tagasilangust andev jõud. Lõpeta iseendale "ei" ütlemine, usu endasse ja liigu edasi.

Kui sinu vähene usk iseendasse on alguse saanud juba lapsepõlvest ja sa oled seda endaga kaasas kandnud tänase päevani, siis sul tuleb minevik vabastada ja lasta lahti iseenda, teiste inimeste või keskkonna poolt loodud negatiivne mõjutus.

Minevikus võisid sa tunda seda, kuidas keegi võrdles sind kellegi teisega, keda peeti oluliselt paremaks ja osavamaks. Vabasta see kohe! Sa ei peagi olema kõigeks suuteline, igal inimesel on olemas oma suund, kuhu poole ta elus peab liikuma ja eeldused kellekski saada vastavalt saatusesse kirja pandud eesmärkidele. Sa ei pea kõike oskama, kõiges hea olema, sa oled suuteline oskama ja hea olema selles, mis on seotud sinu tänase teekonnaga. Kuula enda südamehäält, kuula seda, mida sa soovid saavutada, kuhu jõuda ja kelleks saada, liigu selle poole, usu, et sa suudad saavutada seda kõike ja kõik ülejäänud oskused, anded jäta teistele.

Enesehinnangu tõstmiseks tuleb sul vabastada iseenda suhtes vale ettekujutlus ehk valed ootused, eeldused ning lootused, mis ei ole loomulikult sinu seest tulnud.

Kui ühiskond või keegi konkreetne inimene on sulle andnud mõista seda, kelleks sa pead saama, kuhu poole sa peaksid liikuma ja milleks sa võiksid võimeline olla, siis vabasta see ning küsi iseenda käest: "Kelleks ma tahan saada, milliseks inimeseks ma soovin kujuneda, mida ma soovin teha?" Peale nendele küsimustele vastuste üles leidmist, vabasta täiesti teadlikult see negatiivne surve, mille keegi on sulle peale pannud ja see ettekujutus sinust, kes sa tegelikult ei ole. Ole hea, otsusta ise, kes sa oled ja kes mitte.

Keskendu enda tugevustele, mitte enda nõrkustele!

Madal enesehinnang hakkab looma sellest, kui sa pidevalt mõtled selle peale, mida sa ei oska teha, milleks sa ei ole võimeline ja kui sa materdad ennast kõige selle pärast, milles sa täna ei ole hea. Sellisest tegevusest ei ole kasu, see toob sulle vaid kahju. Ühtepidi on enda nõrkuste nägemine hea asi, kuid see on hea vaid siis, kui sa keskendud neile sellepärast, et sa soovid neid parandada. Kui sa mõtledki enda nõrkuste peale, siis küsi enda käest, kas sa soovid sellest nõrkusest vabaks saada ja muuta seda enda tugevuseks või mitte. Kui sa soovid seda, siis muuda, kuid ära haletse end. Kui sa soovid kasvatada endale väga tugevat ja tervet enesehinnangut, siis keskendu sellele, mis on sinu võimuses, milleks sa suuteline oled ja näe endas tugevaid külgi. Ära kindlasti oota, et keegi teine tooks sinus pidevalt esile sinu tugevaid omadusi, inimesed ei pea seda tegema, sisemine õnn, rõõm, tugevus ja tasakaal algavad kõik seespidiselt. Selleks, et tunda end hästi enda tugevuste pärast, tuleb sul ise need endas üles leida ja iseendale neid meelde tuletada nii, kuidas sa ootad, et keegi teine sulle neid esile tooks. Ole hea tee endale komplimente ja sa juba tunned end peale seda paremini. Seega... mis on sinu tugevad omadused?

Ära võistle teistega ja ära sea end alati kõige tähtsamaks inimeseks.

Terve ja positiivse enesehinnangu saavutamise juures on oluline oskus see, et sa ei võistleks teiste inimestega. Kui sa soovid olla kellegi sarnane, siis sa kaotad end ära, sinu unikaalsus kaob ja ka sinu elu mõte ning õige suund lähevad sul käest ära. Kui sa näed, et mõni teine inimene sinu kõrval on mõnes asjas väga hea, andekas ja edukas, siis las ta olla seda, see on tema elu. Sa ei pea olema tema sarnane, temaga ühel tasemel ja temast tema alal edukam. Igalühel on meil oma tee, kellestki me oleme alati vähem edukamad, kellestki edukamad. Meil on nii erinev saatus ja eesmärgid, miks meile üldse see elu on antud elamiseks, seega tegelikult ei tohiks sa end mürgitada teistele inimestele järgi jõudmisega.

Tee oma asja, ära keskendu teiste edule ja sa leiadki üles oma isikliku edu. Lisaks sellele ära end ka liialt palju ületähtsusta. Selle all ma mõtlen seda, et kui on näiteks selline situatsioon, kus keegi teeb sulle sõnadega haiget ja sa võtad need sõnad, hakkad neid niiviisi seedima, et sa muudad end kurvaks, nukraks, hakkad end kellegi sõnade pärast maha materdama ning võid kinni jääda nendesse sõnadesse terveks päevaks või lausa aastateks. Inimesed meie ümber on vigased ehk kõigil on midagi siin elus õppida, mingit pidi paremaks muutuda, ja sa ei saa eeldada, et kõik inimesed kohtleksid sind õiglaselt. Ebaõiglust on igal pool, sellega sa pead terve enda elu kokku puutuma, kuid sa pead õppima sellest, et kui sina ei tee teistele inimestele sõnadega liiga, et siis keegi teine ei tee seda ka sulle. See, et sina oled mõistnud sõnade jõudu, see ei tähenda, et teine inimene on oma spirituaalses arengus sealmaal. Ära pea end alati kõige tähtsamaks ehk selle all ma mõtlen seda, et ära võta alati kõike isiklikult, mida teised inimesed sulle ütlevad. Kui sa lased kõikidel sõnadel, mis negatiivsuse nooltena sinu poole tulevad enda südamesse ja isiklikku tsooni vastu võtta, siis sinu enesehinnangust ei jää mitte midagi järgi. Väga tõsiselt filtreeri, kelle sõnad on sinu jaoks olulised ja kellel sõnadel ei ole kohta sinu elus. Paljud inimesed, kes ütlevad sulle midagi negatiivset, nad ei keskendugi rohkem sellele, kui sellel hetkel, mil nad seda ütlesid, sina aga võid sinna kogemata terveks päevaks või aastateks kinni jääda.

Kui koged ebaõnnestumist, siis muuda see millekski õpetlikuks.

Madalat enesehinnangut soosib ebaõnnestunud olukordades nukraks jäämine ja sellega enda maha tegemine. Kui sa eluga edasi liikumiseks katsetad, üritad ja proovid erinevaid võimalusi enda elu muutmiseks, siis sind võivad tabada ka ebaõnnestumised. See on loomulik enesearengu ja edasiliikumise protsess. Ükski inimene ideaalis ei tohiks eeldada, et kui tuleb soov midagi luua või muuta enda elus, et sellele järgneks kohene õnn ning õnnestumine. Kui sa oled see, kes nii must-valgelt elu näeb, siis võta endale sihiks sellise eluvaate muutmine. Võta vabalt, sea endale eesmärke, liigu nende poole ja anna endale võimalus millegi imelise kogemiseks. Kui aga sa ei suuda seda saavutada, siis võta seda kogemust ja selle kõigega kaasnevaid probleeme või emotsioone enda õpetajateks. Igas ebaõnnestumises on peidus õpetus, mis aitab sul saada tugevaks, et selle unistuseni jõuda, või selles on õpetus, mis ütleb sulle, et sa võiksid teise tee elus valida. Ära kindlasti lase enda ebaõnnestumistel enda enesehinnangut rikkuda. Suhtu sellesse, kui märki, et sa pead midagi muutma, olgu selleks sinu iseloom, siht või miski muu.

Päikesekivi on kristall, mis aitab sul tervet ja positiivset enesehinnangut üles ehitada. Päikesekivis peitub see vägi, mis õpetab inimese hingele seda, et ükskõik, milline tagasilöök sind elus tabab, alati tuleb edasi liikuda, sellest õppida ja mitte kunagi sellesse kinni jääda. Päikesekivi aitab üle olla teiste inimeste ja ühiskonna survest, aidates sul olla see, kes sa soovid olla, saada selleks, kelleks sa soovid saada ja jõuda sinna, kuhu sinu saatus soovib, et sa jõuaksid. Päikesekivi aitab sul enda isiksuse välja tuua, olla see, kes sa oled. Väga kasulik kristall enesehinnangu parandamiseks ja tervendamiseks.

Veelkord ütlen sulle seda, et praktiseeri, praktiseeri ja veelkord praktiseeri - ma olen tänulik sulle, kui sa seda enda jaoks teed!