Kodu on meie kindlus ja meie peidupaik. Kodus peab olema hea olla, selle energiad peavad olema terved ja kasulikud meile endale, et me selles end hästi tunneksime. Hoolitse enda kodu eest ja puhasta seda 100% naturaalsete puhastusvahenditega.

Puhta kodu lõhn annab meile hea enesetunde ja muudab elamise palju mugavamaks. Erinevad kodulõhnastajad, spreid ja paljud kodukemikaalid aga toovad selle lõhna kodudesse sinu tervise hinnaga. Seetõttu on igati mõistlik kodulõhnastajad välja vahetada 100% naturaalsete eeterlike õlide vastu, mis ei kahjusta sinu ja sinu pereliikmete tervist ning toovad värskendava aroomi majapidamisse ilma kahjulike tagajärgedeta.

Kodude puhastamiseks on ohutum viis kasutada eeterlikke õlisid. Mõned väga lihtsad looduslikud kodupuhastusvahendite retseptid võivad säästa sinu tervist ja takistada sinu haigestumist. Eeterlikud õlid ja isetehtud puhastusvahendid on sama tõhusad kui kemikaale täis puhastusvahendid. Lisaks sellele suudavad eeterlikud õlid sinu kodu tervendada ka spirituaalselt.

LA TENE eeterlikud õlid  
on 100% naturaalsed ja taimsed. Eeterlike õlide valmistamisel kasutatakse väga suures koguses taimi, et õli kätte saada. Seega on tegemist väga tugevate kontsentraatidega ja väga tõhusate tervendajatega.

Enamik eeterlikest õlidest on antibakteriaalsee, seenevastase ja viirushaiguste vastase toimega. Eeterlikud õlid on suurepärased kodupuhastajad ja alternatiivid kodukemikaalidele.

5 OLULISEMAT EETERLIKKU ÕLI KODUPUHASTAMISEL

1. TEEPUU

Teepuu eeterlik õli
on kindlalt number 1 eeterlik õli kodupuhastamisel. See on antimikroobne, seenevastane, antiseptiline, antibakteriaalne õli, mis aitab puhastada sinu kodu väga universaalselt. Sobilik köögi ja pesuruumide puhastamiseks. Teepuu eeterlik õli on oma lõhnalt intensiivne ja see puhastab ideaalselt kõik kraanid ja kraanikausid.

2. LAVENDEL

Lavendel 
on toksiinide vastase toimega. Selle antiseptilised ja antibakteriaalsed omadused muudavad selle eeterliku õli väga kasulikuks kodupuhastusvahendiks. Eriti kasulik on Lavendel magamistoa ja pesuruumide puhastamisel, kuna sellel on lisaks puhastavatele omadustele ka lõõgastavad omadused.

3. APELSIN JA TÜÜMIAN

Apelsini eeterlik õli on väga magusa lõhnaga ja lisab sinu koju kindlasti meeldivat aroomi. Apelsini eeterlik õli on parim sinu köögi puhastamiseks. See aitab eemaldada baktereid ja viiruseid, mis on toiduga sinu kööki sattunud. Lisaks Apelsinile suudab seda teha ka Tüümiani eeterlik õli, mida võib kasutada isegi ahju ja külmkapi puhastamisel

4. SIDRUN

Sidruni eeterlik õli  
annab sinu kodule värskendava lõhna, lisaks puhastab kodus ära kõik kahjulikud bakterid, mis on loonud endale soodsad kasvutingimused. Sidruni eeterlik õli mitte ainult ei aita kodu puhtamaks muuta, vaid aitab ka sinu tuju parandada.

5. PIPARMÜNT

Piparmündi eeterlik õli  
parandab sinu enda funktsioneerimisoskusi, tõstab tuju, meeleolu ja töövõimekust. Piparmünt ergutab sind, samal ajal puhastades sinu kodu kahjulikest bakteristest ja seenhaigustest. Piparmündi eeterlik õli jätab koju väga hea aroomi.

Lisaks nendele pakuvad ka järgnevad eeterlikud õlid sinu kodule nii mõndagi kasulikku:

EUKALÜPT

Eukalüpti eeterlik õli
on ideaalne antibakteriaalne kodupuhastaja, mis aitab hävitada koduõhus eksisteerivaid toksilisi aineid ja baktereid. Kui soovid enda kodu puhtana hoida, siis lisa vett täis spreipudelisse 8-10 tilka Eukalüpti eeterlikku õli. Puhasta selle vee ja õli seguga enda kodus ära keraamilised plaadid, samuti kõik ülejäänud keraamilised pinnad ja klaaspinnad.

PATŠULI

Patšuli eeterlik õli  
on ideaalne seenbakteri hävitaja. Seetõttu on kasulik Patšuli eeterliku õli kasutada enda kodus, kui sa tead, et kuskil kodus hallitab. Näiteks, kui sinu aknalaudadel on hallikaid laike, mis viitavad seenbakterile või pesuruumis on plaatide või duššipinna peal hallitusjälgi, siis saa sellest Patšuliga vabaks. Selleks tuleb sul vett täis spreipudeli sisse tilgutada mõned Patšuli eeterliku õli tilgad ja piserdada seda lahust kord päevas hallitusele. Pese hallitust selle lahusega ja peagi võib see taanduda.

IDEID EETERLIKEST ÕLIDEST NATURAALSETE KODUPUHASTUSVAHENDITE VALMISTAMISEKS:

Kõiki artiklis välja toodud eeterlikke õlisid soovitan kasutada nende retseptidega, mis olen teie jaoks siia kirjutanud. Soovi korral võid muuta retseptis olevaid koguseid, kuid soovitan kasutada vaid neid eeterlikke õlisid, mille olen 6 parima seas välja toonud. Näiteks Eukalüpti ja Patšuli, ning ülejäänuid eeterlikke õlisid, mida ma siia kirja ei ole pannud, kasuta toote juures oleva juhendi järgi.

Neid segusid tohib kasutada vaid keraamiliste, klaas-, peegel- ja kivipindade puhastamisel. Kindlasti ei tohi neid kasutada plastiku, mööbliplaadi või mõne nõrgema materjali puhastamisel. Õrnematel materjalidel, näiteks lakitud pudul vms, soovitan proovida Lavendli eeterlikku õli. Tehke lapp märjaks, tilgutage sellele paar tilka Lavendliõli ja puhastage sellega puidust esemed. NB! Alati proovige enne kohas, mis on varjus, ikka selleks, et vältida pindade kahjustusi.

Ülejäänud nö puhastusretseptid siin artiklis on spreipudelis kasutamiseks. Kodu puhastades pritsi spreipudeliga määrdunud kohta ja seejärel harja või hõõru lapiga koht puhtaks. Looduse säästmiseks on mõistlik pabersalvrätikute asemel kasutada riidest majapidamisrätikuid, kui selleks on võimalus.

AKNAPUHASTUSVAHEND

Tilguta spreipudeli sisse 100 ml vee kohta 10 tilka eeterlikku õli. Eeterlikest õlidest kasuta koos Lavendlit  ja Sidrunit. Kui teed suurema lahuse, nagu näiteks 200 ml veega, siis kasuta 20 tilka eeterlikku õli. Sellisel juhul näiteks 10 tilka Lavendlit ja 10 tilka Sidrunit. Enne kasutamist loksuta pudelit korralikult.


See aknapesuvahend annab akendele ja kodule väga värske lõhna ning teeb klaaspinnad korralikult puhtaks. Lisaks ei mõju see kuidagi kahjustavalt sinu tervisele.

DESINFITSEERIV SPREI

Sega spreipudeli sisse 50 ml äädikat kokku 200 ml veega. Lisa äädika ja vee sisse Lavendli, Piparmündi  ja Sidruni eeterlikke õlisid kõiki 10 tilka. Enne kasutamist loksuta pudelit korralikult.

Kasuta seda spreid vannitoas, köögis, wc-s ja kivipõrdandate puhastamisel. Sellel on tugev desinfitseeriv toime, mida tohib kasutada keraamiliste pindade ja kivipindade puhastamisel. Mõnus ja tõhus kodupuhastaja, mis aitab kahjulikest bakteritest ja mustusest vabaks saada.

KÖÖGI JA VANNITOA PUHASTAJA

Sega spreipudeli sisse kokku 100 ml äädikat ja 100 ml vett. Lisa äädikale ja veele Apelsini, Teepuu, Tüümiani  ja Sidruni eeterliku õli. Tilguta pudeli sisse igat eeterlikku õli 10 tilka. Enne kasutamist loksuta pudelit korralikult.

Nende eeterlike õlide kombinatsioon sobib ideaalselt selliste pindade puhastamiseks, kus kasutatakse toitu või pestakse end. Eeterlike õlide kombinatsioon jätab pärast puhastust meeldiva aroomi ja väga puhtad pinnad.

WC-POTI PUHASTUSVAHEND

WC-poti puhastamiseks tilguta otse poti sisse ja selle erinevate külgedele 10 tilka Teepuu eeterlikku õli ja 10 tilka Sidruni eeterlikku õli. Puhasta WC-pott seestpoolt harjaga ja pealt lapiga. Mõlemad eeterlikud õlid on tõhusad mustuse eemaldajad ja teevad selle väga puhtaks.


DUŠINURGA JA VANNI PUHASTAJA

Tee duši- või vannipõhi märjaks, seejärel raputa niiske osa peale korralikus koguses soodat. Peale seda tilguta Teepuu, Piparmündi  ja Sidruni eeterlikke õlisid  sooda peale. Eeterlikke õlisid tilguta igaüht 10 tilka. Seejärel lisa soodale veidi äädikat. Äädikas ajab sooda kihisema ja siis võta hari/nuustik ning hakka selle seguga puhastama tervet dušinurka või vanni. See segu võtab lahti kogu mustuse, katlakivi, mustaks läinud plaatide vuugivahed ja pesuvahenditest tekkinud jäljed. Puhastamise vahepeal võid pinda loputada ning seejärel korrata puhastussegu valmistamist.

VEEKEETJA PUHASTAMINE

Veekeetja sisse jääb katlakivi, mida ei ole kasulik sisse juua, seetõttu on mõistlik seda regulaarselt puhastada. Täida veekeetja veega, lisa sellesse 50 ml äädikat, 5 tilka Sidruni  või Piparmündi eeterlikku õli. Lase veel kuumaks minna ja seejärel vala ära. Peale seda tee üks veekuumutamise kord puhta veega, et kogu eeterlike õlide jäägid saaksid veekannust koos katlakiviga eemaldatud.

PÕRANDAPESU

Seda meetodit võib lisaks kivipõrandale kasutada ka täispuidust või puitparketi puhul. Tilguta paar tilka Sidruni ja Lavendli eeterlikku õli põrandapesumopi peale või otse põrandale ning puhasta sellega põrandaid. Mõlemaid eeterlikke õlisid kasutatakse puidu taastamisel, seega võib neid ka puitpindade peal kasutada, kuid seda siiski väikeses koguses. Põrand on peale pesu silmnähtavalt puhas ja tuba head lõhna täis.

PESUKUIVATIS OLEVATE RIIETE VÄRSKENDAJA

Pesukuivatisse võib tilgutada kõiki neid eeterlikke õlisid otse riietele, välja arvatud Apelsini eeterlikku õli, mis määrib, kuna see on oranžikas-kollaka tooniga. Teised nendest 6-st õlist ei määri riideid. Kui oled pesu pesukuivatisse asetanud, siis tilguta erinevate riiete peale kuni 10 tilka õli. Eeterlikud õlid aitavad pesudel puhtaks jääda, aidates eriti neid, kellel on tolmuallergia.

Pesukuivatis võid aurutusrežiimil kasutada eeterlikke õlisid laste kaisukarude, voodipesude ja patjade värskendamisel. Tilguta õlisid näiteks kaisukarude peale ja need saavad uuesti tolmu- ja mustusevabaks ning nendele jääb hea lõhn.

Eeterlikke õlisid on võimalik kasutada väga paljudel erinevatel viisidel, LA TENE eeterlike õlide kohta saad pikemalt lugeda SIIT.

Tene Laul