Viiruste ja gripiperioodil on väga oluline hoolitseda iseenda ja oma pereliikmete immuunsüsteemi eest. Immuunsuse tugevdamisega on igaühel võimalik vähendada tõenäosust viirushaigustesse haigestuda. Immuunsuse turgutamine võiks olla aastaringselt igaühele oluline, see on miski, mida iga inimene saab ise teha, et tervena püsida. Ennetamine on oluline, sest isegi kui jäädakse haigeks, võib tugevdatud immuunsusega olla haiguse kulg lihtsam. Kutsun kõiki üles enda immuunsüsteemi turgutama!

Immuunsust tuleks tugevdada ka ajal, mil ollakse haigestunud või peale haiguse taandumist. Seda selleks, et keha sind uuesti alt ei veaks.

PUHKA PIISAVALT

Keha on võimas ja sinu hinge kodul on vaja puhkust, et end taastada. Puhkamist ei tasuks alahinnata, ülioluline on ka une kvaliteet. Ükskõik mida sinu keha teeb või läbi elab, vajab see puhkust, et taastuda, muidu muutub immuunsus kiirelt nõrgaks. Puhkusega annad sa keharakkudele võimaluse end taastada ja tervendada. Keharakud võivad saada kahjustada valede toitumisharjumustega, stressiga või füüsilise traumaga. Aga keha on nutikas, ta oskab ka ise end tervendada.

Kui sa suudad endale igapäevaselt pakkuda vähemalt seitse tundi und, siis on sinu keha hormonaalne tasakaal paigas. Nii saavad sinu hormoonid korrapäraselt tööd teha ja see omakorda tugevdab sinu immuunsüsteemi. Seega jälgi, et sa saaksid igal öösel korralikult magada. 

Kui sind vaevavad uneprobleemid või sul on lausa unehäire, siis tegele nendega. Uneprobleemidesse ei tohiks suhtuda ükskõikselt, kuna need võivad muutuda krooniliseks unetuseks. Und aitavad tagada magamistoa värske õhk, pime tuba ja paljud teised tegurid. Unetuse vastu aitavad Lavendli ja Sidrunheina eeterlikud õlid, kasuta neid enne magamaminekut. Und aitab tuua ja head unekvaliteeti toetavad looduslikud unerohud, mille leiad SIIT. Sellest saad enne magamaminekut valmistada maitsva joogi, mis aitab kehal lõõgastuda. Kristallidest toetavad uinumist näiteks Ametüst ja Lepidoliit.

OLE AKTIIVNE JA LIIGU PIISAVALT

Inimese keha ei ole mõeldud paigal olema, vaid liikuma ja tegutsema. Kehalisel aktiivsusel on suur roll tugeva immuunsuse saavutamiseks. Ole aktiivne, leia võimalusi liikumiseks, võta ette aktiivseid tegevusi, käi õues jalutamas või tee trenni, et immuunsust turgutada. Pideva aktiivsusega saavutad ka ilusa kehakuju.

Aktiivne tegutsemine ja liikumine reguleerib hormoone, tasakaalustab ajukeemiat, vähendab isusid, parandab unekvaliteeti ja turgutab immuunsust. Leia võimalus käia õues iga päev, et lasta värskel õhul end tervendada.

ISIKLIK HÜGIEEN ON OLULINE

Regulaarne ja põhjalik käte pesemine aitab sinust hoida eemal kahjulikke baktereid ja viiruseid. Ole eriti hügieeniteadlik avalikes kohtades, seal liigub palju inimesi, kes on potentsiaalsed viirushaiguste kandjad, oluline on kiiremas korras oma käsi põhjalikult pesta. Kindlasti aitab kaasa see, kui sa ei puutu kätega pidevalt nägu ja suud, see käib eriti laste kohta, kellele meeldib käsi suu juures hoida. Korralik isiklik hügieen aitab ennetada haiguste küüsi sattumast. 

TOITU TEADLIKULT 

On palju toite, millega saad oma immuunsust igapäevaselt tugevaks ja vastupidavaks muuta, et kaitsta end erinevate haiguste eest. Nõrk immuunsüsteem võtab terviserikkujad avasüli vastu või loob neid ise. Täida oma toidulaud teadlikult immuunsuse turgutajatega!

Siin on nimekiri toitudest, mis sind aitavad: 

1. Mustikad ja ülejäänud marjad

2. Brokkoli

3. Kookos

4. Tsitruselised

5. Spinat

6. Õun

7. Ingver

8. Tume šokolaad / Kakao

9. Kurkum

10. Küüslauk

11. Sibul (nt roheline ja punane)

12. Kiivi

13. Pähklid

14. Seemned (nt chiaseemned, päevalilleseemned jne)

15. Seened

JOO ROHKESTI VETT

Enamik inimesi ei joo iga päev piisavas koguses vett. Meie keha koosneb suurel määral veest, seega on meil vaja pidevalt vett juua, et tagada hea tervis. Soovitan veetarbimist igapäevaselt jälgida ja vajadusel joodava vee hulka suurendada. Veejoomine parandab seedimist, enesetunnet, vereringet, väljutab kehast toksiine ja aitab kehal taastuda. 

Veejoomise vajalikkuse kohta leiad veel lisainfot ühest minu varasemast artiklist SIIT.

TARBI IMMUUNSUST TUGEVDAVAID TOIDULISANDEID

Väga paljude inimeste elutempo on kiire, võimalus süüa värsket toitu on piiratud või ollakse vaimselt raskes perioodis, mis tähendab aga seda, et keha vajab lisatuge. Toidulisanditega on võimalik enda immuunsust turgutada ja soovitan seda teha siis, kui sinu elu on tempokas ja stressirohke. Immuunsuse turgutamiseks on teatud taimed väga head. Mina soovitan ainult neid toidulisandeid, mis on 100% taimsed ja kehasõbralikud. Miks? Taimseid toidulisandeid võtab keha hästi vastu, kuna reageerib nendele kui toitainele, seetõttu saab keha neist rohkem kasu.

1. D-vitamiin on ülioluline kogu keha immuunsüsteemi turgutamiseks. Paljud Põhjamaa inimesed on D-vitamiini puuduses. UVB-kiirguse kaudu on võimalik meie kehal D-vitamiini ise toota, aga UVB-kiirgus jõuab eestlasteni aprillist septembrini. Ainult sellel ajal on võimalik saada D-vitamiini päikese kaudu, ülejäänud ajal peavad inimesed leidma viisi, kuidas ise oma D-vitamiini varusid täiendada. Üks viis on võtta D-vitamiini toidulisandit, La Tene e-poest leiad need SIIT.

2. Siberi ženšenn toetab immuunsüsteemi, takistab külmetushaigustesse jäämist, kiirendab nendest taastumist, toetab ülemisi hingamisteid. Siberi ženšenni on kasulik tarbida nohu ja külmetunud kurgu korral. Siberi ženšenn võib parandada keha üleüldist kaitsevõimet viirushaigustesse nakatumise kaitseks. Leiad La Tene valikus oleva 100% taimse Cytoplan Siberi ženšenni toidulisandi SIIT.

3. Tsink on ülioluline mineraalaine inimese kehale, kuna selles on hulgaliselt antioksüdante, mis aitavad taandada keha põletikulisust. Tsink toetab immuunsüsteemi ja aitab tugevdada üleüldist tervist, võib aidata külmetushaigusest kiiresti taastuda ja vähendada tõenäosust nendesse jääda. Paraku jääb seda paljude menüüst vajaka, seetõttu võib seda tarbida toidulisandina. Cytoplani 100% taimse tsingi leiad SIIT. Lisaks Tsingile on oluline mineraalaine ka Seleen, mis suurendab keha vastupanuvõimet ja aitab takistada viirustel ja kahjulikel bakteritel kehasse siseneda. Seleeni tarbimisega on sul võimalik tagada endale tugev kaitsemehhanism ja eriti veel siis, kui tarbid samal ajal ka tsinki. Cytoplani 100% taimse Seleeni leiad SIIT

4. Multivitamiinid on kompleksvitamiinide allikas, kus on koos kõik eluks vajalikud vitamiinid ja mineraalained. Multivitamiinide tarbimine aitab immuunsust turgutada, kuna keha saab sealt suure tõenäosusega vajalikke toitaineid ja paljude inimeste menüü ei pruugi tagada keha vitamiinivajaduse. Mitmekesist toitumist see loomulikult ei asenda, kuid toetab kindlasti. La Tene valikus on 100% taimne Cytoplan universaalne multivitamiinide segu CoQ10-ga, selle leiad SIIT. Naistele on pakkuda eraldi multivitamiine, leiad need SIIT, samuti pole me unustanud lapsi, kelle vitamiinid on toredalt kummikarukujulised, leiad need SIIT. Oma toidulisand on ka rasedust planeerivatele naistele, juba rasedatele ja imetavatele emadele, asub see SIIN.

5. Probiootikumid aitavad kaasa heade bakterite tekkele meie maos. Mida tervem on sinu mao mikrofloora, seda tugevam on sinu vastupanuvõime viirushaigustele. Ütleme nii, et sinu maos elavad bakterid kas soodustavad haigestumist või takistavad haigustekitajate kehasse sisenemist. Probiootikumid toidavad sinu keha elavate bakteritega, mida on sul vaja immuunsuse tugevdamiseks ja seedeprobleemide vältimiseks. Leiad need SIIT.

6. C-vitamiin on kindlasti üks väga vajalikest vitamiinidest, mis võiks olla käepärast kohe, kui oled haigestunud. Haigestumise vältimiseks on aga mõistlik C-vitamiini tarbimisel silma peal hoida, et veenduda, kas sa saad seda adekvaatses koguses. C-vitamiin aitab antikehasid toota ja immuunsust turgutada, haigustega võidelda, tugevdades keha vastupanuvõimet. Taimse C-vitamiini leiad SIIT.

7. Kurkumiin, mille leiad SIIT

MIS NÕRGESTAB IMMUUNSUSÜTEEMI?

Immuunsüsteemi nõrgestajaks on kiirtoit, transrasvad, liigne soola ja suhkru tarbimine. Kindlasti tuleks immuunsuse tugevdamiseks vältida kiirtoidu tarbimist ja lisada oma menüüsse võimalikult palju värsket ning taimset toitu.

Stress annab immuunsüsteemile paraja hoobi ja võib öelda, et see on üks salakavalamaid immuunsuse nõrgestajaid. Iga kord, kui oled tujust ära, õnnetu, pessimistlik, negatiivne ning kurb, muutub sinu immuunsus nõrgemaks. Pikaajaline stress võib kaasa tuua lugematu arvu haiguseid ja terviseprobleeme, seega võiksid kõik tegeleda stressitaseme madalana hoidmisega. Selles aitab hea kodune keskkond, rõõmsameelsed lähedased, lõõgastavad tegevused, hea uni ja tervendavad taimed. Ashwagandha koos Bacopa Monnieriga aitavad stressi maandada, kristallidest on parimateks stressimaandajateks Valge Hauliit, Valge Ahhaat, Seleniit ja Sinine Kvarts.

Loe ka minu varasemat artiklit koduse alternatiivse gripiravi kohta, leiad selle artikli SIIT.

Olge terved ja hoidke enda immuunsüsteem teadlikult tugevana!