Moringa on alternatiivmeditsiinis kasutuses olnud juba tuhandeid aastaid. Sellel on väga palju erinevaid tervendavaid omadusi, mida iga inimene saab enda tervise edendamiseks ära kasutada. Ma ei väsi ütlemast - Maa on ise andnud meile kõik selleks, et leida tervendust taimedest. Vaata avatud silmadega loodusesse ja sa leiad sealt lahendusi.

Ka moringat ehk Moringa oleiferat on sul võimalik enesetervenduseks kasutada. Tegemist on puuga, millest enamust saab kasutada jahvatatud pulbri valmistamiseks. Moringat leiad kapslites või supertoidusegudes, et selle imepuu väge lihtsalt tarbida. See puu on pärit Põhja-Indiast ja kuulub Ajurveeda tervendavate taimede hulka. Kes veel ei tea, mis Ajurveeda täpselt on, siis ma seletan selle sulle lihtsalt lahti. Ajurveeda = India rahvameditsiin, kus kasutatakse selle piirkonna taimede tervendavaid omadusi keha ja hinge turgutamiseks. Olen isiklikult väga suur Ajurveeda austaja ja kasutan sealseid tervendustaimi enda tervise tasakaalus hoidmiseks, jagades oma teadmisi ka kõigi teistega, kes seda vajavad.

moringa pulber kausis

Kõikide taimede kohta, mida ma teile soovitan, teen ma pikalt eeltööd, enne kui nendest teile kirjutan. Ma ei saa kunagi soovitada midagi, mille väes ma ise kindel ei ole ja millega mul kokkupuude puutub. Moringa on minu menüüs olnud juba pikemat aega ja mul on selle kohta vaid häid asju rääkida. Nimetan seda salajaseks tervendajaks, kuna sellel ei ole ühtegi kõrvalnähtu. Võid seda tarbida kui toitu. Tooted, milles ma olen seda tarbinud, leiad SIIT.

Aga siiski, kellele ma moringat soovitan ja miks?

Moringat võib tegelikult tarbida igaüks, see on suurepärane nii profülaktikaks kui immuunsuse tugevdamiseks, selles on tohutult anitoksüdante, mis aitavad kehal vähirakkudega võidelda ja nende kasvu blokeerida. Lisaks aitab Moringa kehas põletikku vähendada. Enamik inimesi ei teagi, et nende keha on põletikuline.

Tegelikult soovitan ma moringat tarbida neil, kes oma tervisest tõeliselt hoolivad ja soovivad end alternatiivsel viisil tervena hoida ning tervendada. Kui sa juba oled minu lehel ja jälgid minu tegevusi, siis sa kindlasti hoolid iseendast!

Mis on kehasisese põletiku tunnused?

Pidev väsimus, ebamäärased valud, kergelt haigestumine, tujude kõikumine, suurenenud valutunnetus, pidev järjestikuste vaeguste teke, seedeprobleemid, kõhuvalu, kõhupuhitused, peavalud jne.

Kui sul on mõni neist kaebustest ja seda juba pikemat aega, siis soovitan põletiku vähendamisega kiirelt alustada. Moringa aitabki põletikku vähendada ning lisaks soovitan selle kõrval kasutusele võtta kurkumiini, ingveri ja pau d´arco.

1. PROFÜLAKTIKA TUGEVA TERVISE TAGAMISEKS

Nagu ma juba mainisin, siis on moringa suurepärane antioksüdantide allikas ja intensiivne põletiku taandaja. Põletik on haiguste tekkeks suurepärane keskkond ja seetõttu ongi tegelikult vaja pakkuda kehale profülaktilisel eesmärgil pidevalt taimi, mis aitavad põletikku taandada. Moringa on üks nendest. Profülaktilisel eesmärgil soovitan teha korra aastas endale moringakuuri. See tähendab seda, et tarbid moringat näiteks kuu aega järjest kas toidulisandina või näiteks supertoidusegudes. See, kuidas sa seda tarbid, on sinu enda valik.

Tegelikult soovitan ma tarbida iga kuu profülaktilisel eesmärgil ühte konkreetset Ajurveeda taime, millel on keha puhastav ja põletikku vähendav toime ning mis sisaldab lisaks ka kõrgel määral antioksüdante.

Hea nipp: Esimesel kuul kasuta morningat, teisel kuul spirulinat, kolmandal kuul bacopa monnierit, neljandal rodioolat, viiendal korditsepsi, kuuendal kuul piparmündi ekstrakti, seitsmendal võilillejuurt, kaheksandal kurgirohuõli, üheksandal kuul astelpajuõli, kümnendal musta pässikut ehk chagat, ühteistkümnendal küüslauku ja kaheteistkümnendal kuul maarjaohakat.

2. SEE ON SINU KEHALE SUPERTOIT!

Moringa ei ole lihtsalt ravimtaim, see on sinu kehale puhas toit. Selles on palju toitaineid, mida sinu keha igapäevaselt vajab, näiteks C-vitamiini, mida keha vajab iga päev ja igas toidukorras. Kahjuks on lugu aga selline, et euroopa inimesed ei söö kaugeltki sellises koguses C-vitamiini nagu keha tegelikult vajab. Siin on põhjuseks kergelt kättesaadavad valmistoidud, mis on vitamiinide- ja mineraalainete vaesed (C-vitamiin on kuumatundlik, hävinedes kuumutamisel). Kliima tõttu ei ole meil võimalik saada aastaringselt rikkalikult värskeid taimi ja seda eriti siin, põhja pool. Moringaga saad sa aga kehas C-vitamiini defitsiiti vähendada.

Lisaks C-vitamiinile pakub see taimset proteiini, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, rauda, B2- ja B6-vitamiine (närvisüsteemile on need ülimalt kasulikud), A-vitamiini, magneesiumi ja palju muudki. Moringast on võimalik saada vitamiine ja mineraalaineid suuremal määral supertoidusegust, kus selle konsentraat on kõrgem.

3. KASVATA ENDALE MORINGA ABIL KAUNID JUUKSED JA SAA SÄRAV NAHK

Kui sul on probleeme sellega, et peanahk ei ole peale juuksepesu puhas, sellele jääks nagu jääkaineid ja sa ei suuda juukseid puhtaks pesta ka kõige kallimate pesuvahenditega, siis võta appi moringa. See aitab kehast jääkaineid väljutada ja ergutada peanaha vereringet. Moringa parandab peanaha hingamist, kaitseb niiskuse kadumise eest ja hoiab juuksed üleüldiselt tervena. Lisaks juuste tervisele mõjub see samamoodi ka ülejäänud nahale, aidates öelda nahahaigustele head aega!

4. AITAB NORMALISEERIDA VERESUHKRUTASET

See, kellel ei ole diabeeti, tahab sellest punktist kindlasti silmadega üle libistada. Stopp! Peatu, sul on vaja seda lugeda! Kas sa teadsid, et diabeedi võib tegelikult saada meist igaüks? Täpselt samamoodi, nagu ei vali sugu ega vanust vähk, ei tee seda ka diabeet. See on krooniline haigus, mille saab elult välja kerjata. See tähendab seda, et kahjulike toitumisharjumustega on võimalik see terviseprobleem enda ellu kutsuda. Moringa aitab alandada kõrget veresuhkrut ja selle taset normaliseerida, aidates nii ennetada diabeedi teket.

Diabeeti saab ennetada süsivesikutevaese toidu söömisega ja pikemate vahedega toidukordade vahel. Näiteks võiks õhtuse ja hommikuse toidukorra vahele jääda minimaalselt 10 tundi, parim oleks 14 tundi. Päevaste toidukordade vahe võiks olla minimaalselt 3 tundi, parimal juhul 4 tundi. Põhiline on loomulikult eemaldada menüüst süsivesikuterikkad toidud. Süsivesikud muutuvad kehas suhkruks ja loovad sellega suurt kaost. Kõige maitsvamad süsivesikud on loomulikult leib, sai, pasta, küpsised, šokolaad, jäätised ja kõik enimlevinud patutoidud.

5. AITAB VÕIDELDA MEELEOLUKÕIKUMISTEGA

Moringa kasutuselevõtmisega võidad väga palju. Näiteks saab sinu vaimne keha sellest palju toitaineid, et püsida stabiilne. Moringa on mürkaineid puhastava toimega, aidates lahti saada näiteks kehas olevast raskemetallist arseenist. Arseen tekitab kaost nii füüsilises kui ka vaimses kehas. Moringa aitab kehast mürkaineid puhastada, toetades eriti aju. Moringa võiks olla üks Ajurveeda taimedest, mida kasutada vaimse tervise turgutamiseks.

6. IMMUUNSÜSTEEMI TURGUTAJA JA ENESETERVENDUS ASTMAATIKUTELE

moringa oksad

Moringa suudab võidelda bakteriaalsete ja viirushaiguste vastu. See tugevdab kogu keha vastupanuvõimet haigustekitajate vastu ja aitab neid kehast puhastada, et ehitada üles tugev immuunsüsteem tulevaste haigestajate vastu.

Lisaks immuunsüsteemi turgutamisele on see suurepärane enesetervendustaim astmaatikutele. See vähendab allergilisi reaktsioone, parandab hingamissüsteemi ja aitab astmaatikutel üles ehitada parem tervis. Moringa võiks astmaatikutel vähemalt korra aastas profülaktilisel eesmärgil kasutuses olla.

Lisaks kõigele sellele on moringa kasulik ka südameversoonkonna tervisele, kasulik neerude tugevdamiseks, maksa puhastamiseks, maksaplekkide nahalt ära hoidmiseks ja eriti kasulik suvisel ajal kaitsmaks nahka päikesekahjustuste tekke eest.

Soovitan tarbida moringat, kas toidulisandina (moringa pulber taimses kapslis, väldi alati ökoloogilistel ja eetilistel põhjustel želantiiniga tehtud kapsleid) või supertoiduseguna smuutis.

Ainuke hoiatus, mida ma moringa kohta soovin anda, on see, et naistele, kes soovivad lapseootele jääda, ei ole moringa soovitatav. See on raseduse teket blokeeriva toimega, takistades naise kehal viljastumast. Naistel, kes aga soovivad viljastuda ja enda viljakust suurendada, soovitan tarbida vähemalt kuus kuud siberi ženšenni.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Moringa kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.