Vihastamine on üks osa inimeste kompleksest käitumisest ja mõtlemisest. Pidev vihastamine ning negatiivsus mõjub laastavalt nii sulle endale kui ka inimestele sinu ümber. Kui soovid elada rahulikku, tasakaalukat ja õnnelikku elu, kuid pidev vihastamine lööb sind üha uuesti rivist välja, siis muuda kurssi ning vabasta endast selline mõtte- ja käitumismuster. Ma aitan sul seda teha, teeme seda koos!

karjuv mees

Vihastamine on üks emotsionaalsetest seisunditest, mis võib kiirelt ja korralikult muutuda kaootiliseks ning igasuguse kontrolli alt väljuda. See võib põhjustada suhete purunemist, agressiivset käitumist, tuua sinus esile vägivaldse osa ning lõhkuda motivatsiooni, inspiratsiooni ning eesmärke. See on laastava väega ning kui see on sinus esil, siis mõjub see kui emotsionaalne vähk. Kui vihastamine on muutunud regulaarseks, siis on tõesti hädavajalik see kontrolli alla saada.

Väga halb on see, et vihastamine paneb sind välja ütlema asju, mida ei tohiks ega peaks välja ütlema. Sellel hetkel on sinu keel salvav ja võib mürgitada sinu jaoks ka kõige olulisema teema. Seetõttu hakkame sind tervendama ja vabaneme pidevast vihastamisest.

Esmalt otsime üles päästiku, mis paneb sind kõige rohkem vihastama

Pidevat vihastamist kutsuvad tegelikult esile teatud tegevused, situatsioonid või inimesed. Igaühe jaoks on need erinevad. Üldiselt on see olukord või inimene, kes põhjustab sulle ühekorraga palju stressi. Mõnele inimesele on päästikuks teise inimese lohakus, teisele tühi kõht, kolmandale lapsed, kes on valjud, ja neljandale varahommikul haukuv naabri koer, kes ei lase tal magada. Põhjuseid ja päästikuid on erinevaid, nendeks võib kahjuks olla ükskõik kes või mis.

Ma ei süüdista neid, kes päästikule vajutavad, nemad peame vihastamisest loobumisel kõrvale jätma. Teeme seda ühe lihtsa sammuga.

Esmalt otsi üles enda päästik. Meenuta ja analüüsi, kes või mis sind kõige enam närvi ajab, millele järgneb vihastamine. Kas see on sinu kaaslane või tõesti see koer seal aia taga? Ära tunne end halva inimesena, kui sa leiad, et süütu inimene, loom või asi on sinu silmis see "halb". Mina ei tegele süüdistamisega, ma aitan sul vabaneda sellest, millest tuleb vabaks saada. Seega on meil vaja tõele näkku vaadata ning probleemiga nüüd ja kohe tegeleda.

Kui sa oled enda päästikud üles leidnud, siis jäta need hoolikalt meelde. Järgmine kordmis kindlasti ka varsti tuleb, kui päästik on esil, siis käitu järgnevalt:

tikud punasel taustal

- Kohe, kui tunned, et lähed endast välja ja närvi ning hakkad vihastamise poole liikuma, siis ütle endale "STOPP!" Selgita olukorda nii - tema ei ole selles süüdi, et ta mind häirib. Ta ei ole süüdi, et mina ei suuda sellega toime tulla. Olukord ei ole süüdi, et ma ei suuda sellega silmitsi seista. Esimese sammuna on sul vaja muuta olukord või inimene enda jaoks neutraalseks. Vastasel juhul vihastad sa selle olukorra või inimese peale, muutes viha väga isiklikuks. Tegelikult ei ole asi selles inimeses või olukorras, asi on sinu stressitalumatuses, mida tuleb tervendama hakata. Muutes olukorra või inimese neutraalseks, suudad sa vihastamist ühel päeval kontrollima hakata.

- Järgmise sammuna ürita olukorda mitte sekkuda. Oletame näiteks, et sind ajab endast välja kaaslase valjuhäälne magamine, mis süvendab sinu unehäiret. Selle asemel, et keset ööd tema peale vihastada, võta omale tekk ja padi ning mine maga kuskil mujal. Tema ei ole süüdi, et tema hääl sind endast välja ajab ja ta ei vääri halba kohtlemist. Vihastamise asemel kasuta looduslikku unerohtu ja tegele enda tervisehädaga ka päevasel ajal, tarbides vähem stimulante ning rohkem lõõgastajaid. See on lihtne näide sellest, kuidas sa saaksid vihastamisest lõplikult lahti. Loo pidev neutraalsus päästiku ja enda vahel, suuna teise inimese poole armastust, nii säästad sa end teise inimese peale vihastamisest ja suudad olukorra neutraliseerida.

Kui võimalik, siis eemaldu situatsioonist või päästikust. Pea meeles - see ei ole kahjuks alati lahendus!

Kui päästikuks ei ole sinu lähedane inimene, siis võib-olla on sul võimalik sellest eemalduda. Mõtle enda päästikule. Küsi endalt, kas sul on võimalik sellest eemalduda? Kui tegemist on näiteks inimesega, kes ei ole osa perekonnast, siis oleks mõistlik temaga vähem kohtuda, eriti sellel perioodil, mil sa tegeled viha vabastamisega. Võid naasta kohta või inimese juurde, kui suudad enda emotsioone kontrollida. Anna endale õigus teatud inimestega suhtlemisest loobuda, kui see käib sulle üle jõu. Tee seda, kui see on võimalik, kui mitte, siis soovitan sul kanda Lumikvartsi ja Valge Opaali kristalle. Mõlemad aitavad pidevast vihastamisest vabaks saada.

Mõlema kristalli eesmärgiks on viia sind sellisesse emotsionaalsesse seisu, kus sa suudad enda isikliku probleemi inimesest või teemast lahutada, andes sulle oskuse stressi, viha ja raskete emotsioonidega toime tulla nii, et sa ei süüdistaks enda kehvas enesetundes kedagi ega midagi. Tegemist on emotsionaalset keha tervendava ja raviva energiaga. Kanna neid kristalle stressi leevenduseks ja heaolutunde suurendamiseks.

Soovitan nii Lumikvartsi kui ka Valget Opaali enda koduseinte vahel hoida, eriti siis, kui päästik asub sinu kodus. Need on rahuenergiat loova toimega ja neid võib olla ka rohkem, et mõju oleks kiirem ja efektiivsem.

kapuutsiga mees

Tegele vabastamisega ja suuna enda tähelepanu mujale

Kui sa juba hakkad endast välja minema, siis on väga oluline see, et sa oleksid iseenda psühholoog ja terapeut ühekorraga. Kutsu end sellest tundest ja emotsioonidelaviinist tagasi. Ütle endale: "Rahu, kallike, rahu!" Ma tean, et sul on mulle kerge öelda: "See on nii raske ja võimatu," kuid kui sa suudad end natukenegi tagasi tõmmata, siis on ka sellest kasu. Igast veenmisest, mis sinu sees sellel ajal toimub, on kasu. Ära ole siinkohal maksimalist. Kui probleem sinu sees on juba pikaajaline, siis on sul on vaja end pisikeste sammudega tasakaalu viia.

Väga hästi mõjub see, kui viid tähelepanu mujale. Kui sa tunned, et päästik on sind korralikult endast välja ajanud, siis lahku ruumist või keskkonnast. Suuna end tegema midagi muud, mine hinga väljas värsket õhku, ümise mõtetes enda lemmikpala, hakka kasvõi koristama. Tee ükskõik mida, aga ära jää olukorda kinni.

Pidev vihastamine saab toimuda vaid siis, kui sa oled stressist läbi põlenud. Sul on vaja kiiremas korras hakata end tervendama, kui soovid hakata elus kogema rohkem tasakaalu ja õnne 

Iga kord, kui sa vihastad, siis tulevad esile stressihormoonid adrenaliin ja kortisool. Regulaarse pideva vihastamise korral mängid sa korralikult enda hormonaalsüsteemiga. Selleni oled sa tegelikult jõudnud pikaajalise stressi tõttu. Need hormoonid tulevad kergelt esile ja iga vihastamine süvendab füüsilist probleemi sinu sees. Nüüd, seda teades, tuleb sul enda hormonaalsüsteem õigesti toimima seada. Võtame ette kortisooli ja adrenaliini liigse esiletuleku blokeerimise. Selleks on võimalused olemas, sul tuleb lihtsalt järjepidev olla!

valge opaal

Parimad eeterlikud õlid, mida õlilambis või difuuseris põletada, et vaigistada adrenaliini ja kortisooli, on Sandlipuu, Bergamot, Palmarosa, Roosa Geranium ja Lavendel. Neile järgnevad kõik ülejäänud.

Võid neid õlisid omavahel kokku segada ja koos kasutada. Tee endale aroomiteraapiat, sest nende õlide aurusid sissehingates taanduvad mõlemad hormoonid. Hoia õlipudelit kasvõi enda kotis, et vihastamise korral eeterlikku õli nuusutada. Kohe, kui eeterliku õli aur sissehingamisel sinu vereringesse jõuab, hakkab see sind aitama. Aroomiteraapia on kasulik pikaajalisest stressist väljumiseks.

Parimad Ajurveeda ravimtaimed, mida kasutada: Bacopa Monnieri aitab lahti saada ülikiirest reaktsioonist, mis paneb sind vihastama, Ashwagandha aitab lahti saada süütundest, mis tekib siis kui oled kalli inimese peale viha välja valanud, Rodioola aitab vabaneda pikaajalisest kurnatusest ja reguleerib hormoone. Lisaks sellele on oluline maka igapäevane söömine. See reguleerib hormoone ja aitab sul end positiivsemana hoida. Erinevad makat sisaldavad tooted leiad SIIT. Veel soovitan kasutada kurgirohuõli, milles on GLA ehk gamma-linoleenhape, mis mõjub soodsalt ajutegevusele. See aitab närvilisust tagasi tõmmata ja on sobilik, kui sa oled pidevalt pinges ja seda isegi siis, kui keegi ega miski selleks põhjust ei anna.

Üks parimaid vitamiine ja mineraalaineid, mida kasutada on B3-vitamiin, mida leidub multivitamiinides ja B-kompleksi vitamiinides. Selle puudujääk põhjustab kergelt ärritumist. Samuti on vaja sul tarbida B2-, B1- ja B12-vitamiine. Need tervendavad närvisüsteemi ja aitavad takistada liigselt vihastamist.

Parimad kodused tegevused, mida saad rakendada on näiteks stressirohkel päeval vannis lõõgastumine, massaaž kaaslaselt, teleka- ja nutiseadmetevaba õhtu. Puhasta kodu ka Tšakra rituaalitõrvikuga, mis aitab lahti saada ebakõladest, mis võivad luua närvilisust ja ebasoodsat keskkonda.

Eesmärk on sind pidevast vihastamisest välja tuua ning lõplikult tervendada. Kui probleem on ülejõukäiv, siis tuleb seda iga nurga pealt tervendustega "pommitada", et vaigistada probleem ja lagundada selle tuum. Soovin südamest, et leiad minu nõuannetest abi ning saavutad seeläbi parema läbisaamise iseenda ning teistega.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Toidulisandite kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.