Raud on mineraalaine, mida leidub meie keha igas rakus ja eriti punastest verelibledes. Punaste vereliblede ülesandeks on kanda hapnikku meie kopsudest kõikidesse organitesse ja rakkudesse. Kas raual pole mitte suur töö? Kas sa oled kunagi üldse mõelnud, miks on rauataseme jälgimine oluline? Aitan sul sukelduda mineraalide maailma ja seda su jaoks veidi lahti harutada. Mida rohkem sa mõistad iseenda keha ja selle funktsioneerimist, seda suurem on sinu võimalus pakkuda endale tervislikku elu. Teadlikkus viib tervendamisele!

Raud on mineraalaine, mida vajab iga inimese keha korrapäraseks funktsioneerimiseks. Rauapuudus toob kaasa palju erinevaid haigusi ja vaegusi. Rauda on võimalik saada väga paljudest erinevatest toitudest, neid tuleb lihtsalt enda menüüsse tuua. Lisaks on rauda võimalik saada ka toidulisanditest.

Toidulisandina soovitan 100% taimset versiooni, mis ei mõju seedimisele halvasti, ei tekita puhitusi, kõhukinnisust ja teisi ebamugavusi. Seda teevad loomset päritolu rauapreparaadid, ja kes on varem neid kasutanud, neil võib nende ebamugavustega kogemusi olla. La Tene müüb 100% taimset rauapreparaati, mis on kapseldatud kujul, ja ka see kapsel on 100% taimne. Sobib ideaalselt veganitele ja neile, kelle veretase ei ole paremaks muutunud teiste erinevate rauapreparaatide kasutamisest. Leiad need tooted meie butiikidest ja e-poest SIIT.

Jäta meelde, et raual on imendumiseks vaja C-vitamiini! See tähendab seda, et suurenda rauarikaste toitude kõrval ka C-vitamiini sisaldavat toitude koguseid. Rauapreparaati tarvitades söö kõrvale aga marju või võta juurde C-vitamiini toidulisandina. La Tene valikus oleva 100% taimse C-vitamiini toidulisandi leiad SIIT.

Paljud rauapreparaadid aga ei suuda parandada vere rauasisaldust. Sellel on olemas oma põhjus - need preparaadid on kas sünteetilised või sellises vormis, et inimesel on seda raske omastada. Kui raua toidulisand on taimsest saadusest, siis võtab inimese keha seda vastu toiduna ehk keha saab aru, et seda tuleb lagundada nagu igapäevast toitu. Keha suudab ise olla nii tark, et transportida selles toidulisandis oleva raua otse verre. Sünteetiliste toidulisandite puhul võib aga juhtuda nii, et keha ei mõista selle koostist ning ei kasuta selle vitamiine ära. Sellepärast soovitan ma alati mitmekesist taimset toitumist või mõne ainepuuduse korral valida alati 100% taimne toidulisand - ikka selleks, et sinu keha suudaks saada toidulisandist jõudu, mitte võtta seda kui tühja allikat, millega ta ei oska midagi peale hakata. Jäta meelde, et sinu keha on loodud toitu seedima, mitte sünteetilisi materjale lagundama. Kõik La Tenes müügil olevad toidulisandid on 100% taimse päritoluga, leiad need SIIT.

Aga milleks on meil seda rauda ikkagi vaja?

Seda sa juba tead, et raud on hapniku transportija ehk raud on kui kuller, kes viib tellitud paki kohale. Kogu sinu keha vajab hapnikku ja seda kullerit ootab sinu keha igal ajal. Mida parem on sinu keha hapnikuvarustus, seda paremini sa ennast tunned, seega ära alahinda raua vajalikkust.

Kuid raual on veel teisigi ülesandeid. Näiteks on raua roll luua toitainetest energiat ehk ta paneb sind elama. Sina sööd päeva jooksul palju erinevaid toitaineid ja kui sinu kehas on piisavalt rauda, siis see aitab sul saada sellest toidust maksimumi. Toit annab sulle energiat ja kui sul on organismis rauapuudus, siis on sul pidev energiapuudus ja jõuetus, mida seostatakse rauapuudusega. Lisaks energia tootmisele reguleerib see sinu närviimpulsside tööd.

Kuidas saada teada, kas minu rauatase on madal?

Eelkõige aitab sellele küsimusele vastuse saada vereproov, mida saad lasta endale teha. Aga on olemas teatud sümptomid, mis viitavad rauavaegusele.

* Energiapuudus, jõuetus ja pidev väsimus

* Sa ei jaksa asju tõsta ja end liigutada

* Pidevad pearinglused, eriti siis, kui tõused püsti või teed äkilisi liigutusi

* Sul on raskusi keskendumisega

* Sa tunned pidevalt kehas valu

Kui sul on mõni neist sümptomitest, siis see võib olla vihje rauapuudusele. Lisa enda menüüsse rauda sisaldavaid taimi ja muuda enda menüü rauarohkeks või tarbi rauapreparaate.

Miks rauatase võib madalaks muutuda?

Rauatase võib madalaks muutuda väga mitmel erineval põhjusel. Näiteks on esimene põhjus kehv toidulaud, kus on vähe rauda sisaldavaid taimi. Kui sinu toidulaud on üles ehitatud pigem süsivesikutele, valgule, rasvale ja soolale (kahjuks on see tänapäeva põhjamaa inimese toidulaud), siis pole ime, kui tekib rauapuudus.

Naiste kehas tekitab rauapuudust menstruatsioon, kuna tsükli ajal kaotab naine palju verd ja sellega koos ka rauda. See on ka põhjus, miks just naistel esineb rauavaegust kõige enam. Mina soovitan naistele süüa tsükli ajal teadlikult rauarohkeid toite või võtta vaid nendel päevadel rauda toidulisandina juurde. La Tene valikus olevad raua toidulisandid leiad SIIT. Naised võiksid ja peaksid sellel ajal oma keha eriti hoolsasti turgutama. Kui tarbida rauda regulaarselt iga tsükli ajal, võib tsükkel muutuda leebemaks, valutumaks ja vähem ebamugavaks.

Rauatase võib alaneda ka raseduse või imetamise ajal, ja paljudel rasedatel on vaja rauda lisaks tarbida. 

Lisaks võib rauapuudus tekkida ka traumast, mille käigus on verd kaotatud või kui kehas on mõni raskekujulisem haigus, mis ei lase raual kehasse imenduda.

Positiivne on see, et rauarohkete toitude söömine või toidulisandina raua võtmine aitab rauataset taastada ning üleliigne raud salvestub kehas edaspidiseks. Raud on mineraal, mis kehasse ei kinnitu ja seega on võimalik teha endale kuure, et rauataset teadlikult taastada. Paljud mineraalid ja vitamiinid ei suuda kehasse kinnituda, sellised on näiteks Tsink ja C-vitamiin, mida peab seetõttu pidevalt tarbima.

Millal tarvitada?

Söö rauarikkaid toite pidevalt, kuna raud on eluks vajalik mineraal. Toidulisandina tarbi rauda siis, kui sul on rauavaegus või oled naine, kes soovib tsükli ajal oma rauavarusid taastada. Toidulisandit võta purgil oleva ettekirjutuse alusel, ära ületa seal kirjas olevat päevast kogust! Rauda ei tohi üle tarbida ja seetõttu tuleb ettekirjutusi järgida.

Raua ületarbimine ei pruugi aga üldse tekkida toidulisanditest, vaid liigsest loomsest toidust. Kas sa teadsid, et Euroopa, Põhja-Ameerika ja Austraalia inimeste seas on suurem probleem raua ületarbimisega kui alatarbimisega? Ning ka seda, et ülejäänud maailmas on pigem rauapuudus? See tuleneb sellest, et Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Austraalias süüakse meeletutes kogustes liha. Raua üleküllus on aga mürgine ja sellest tuleb hoiduda. Raua üledoosi sümptomiteks on kõhuvalud, iiveldused, oksendamine ehk väga sarnane toidumürgitusega.

PARIMAD TAIMSED RAUAALLIKAD:

* Kõrvitsaseemned
* India pähklid
* Kartul
* Brüsseli kapsas
* Banaan
* Bok Choy ehk Hiina lehtkapsas
* Tomat
* Kookos
* Aprikoos
* Brokkoli
* Petersell
* Granaatõun
* Läätsed
* Greip
* Spinat
* Chiaseemned
* Kapsad
* Idud
* Viinamarjad jne.

Taimseid rauasaadusi on niivõrd palju, et taimne toidulaud võib sulle pakkuda igapäevaselt vajalikku rauda. Söö rohkelt erinevaid taimi ja vaheta neid pidevalt enda menüüs, sest ka ühekülgne taimne toit ei ole kõige tervislikum valik. Rikasta enda menüüd aeg-ajalt, tutvu erinevate maitsetega ja avasta enda jaoks taimede kirju ning maitsev maailm.

Hoia enda tervist, mõista toitainete väärtust ja nende vajalikkust!

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Raua toidulisandi kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteerige enne tarvitamist arstiga.