Sinu mälu võib olla halb mitmel erineval põhjusel, näiteks kehva toidulaua, õigete vitamiinide ja mineraalainete puuduse, stressi, depressiooni või ka ülekoormuse tõttu. Kui sa tead, et oled stressis ja suure koormuse all, siis on ilmselgelt vaja kõigepealt koormust vähendada ning tuua enda ellu stressi leevendavaid tegevusi. Kui see ei aita või ei ole asi stressis, siis võib probleem olla suuresti sinu toidulauas. Räägin sulle, kuidas sa saaksid ise enda mälu viie väga lihtsa nipiga turgutada. Esiteks parandavad need sinu keskendumisvõimet, seejärel mälu ning kõige lõpuks aitavad ära hoida väga raskekujulisi haigusi, nagu Alzheimeri tõbi ja dementsus, mida mitte keegi ei soovi endale saada.

kiirgav aju

1. ÕIGED HARJUTUSED 

Mälu parandamiseks loo alati seosed nende asjade vahel, mida soovid kindlasti meelde jätta. Näiteks, kui sul on vaja meelde jätta kellegi nimi, siis meenuta, kas tead veel kedagi sellenimelist. Kui sul on vaja meelde jätta mõnda numbrit, siis meenuta, kes võiks olla sama vana, pikema numbri korral loo ahelseoseid. Kui sinu mälu on halb, siis ära jää lootma heale õnnele, vaid loo süsteeme, mis aitavad õigel ajal olulisi fakte meenutada.

Kui sul on vaja midagi meenutada, siis tuleta meelde mälupilt sellest, mida sa samal ajal kogesid. Meenuta, mis sellel päeval juhtus, mida sa tundsid, kuhu liikusid - proovi taaselustada erinevaid detaile, mis ei ole otseselt seotud sellega, mida meenutada soovid. Kui üritad meelde tuletada seda päeva, siis võib iseenesest meelde tulla ka see, mida nii pingsalt mäletada soovisid.

Pane endale kindlasti asjad kirja, kui tead, et oled üks suur unustaja ja sul on halva keskendumisvõime tõttu olulist infot raske meelde jätta. Kasuta märkmikku või tee sissekandeid enda telefonimärkmikusse. Kasuta seda väga lihtsat võimalust kõige meelespidamiseks.

2. SELEEN ja B-12 VITAMIIN 

Seleen ja B12-vitamiin aitavad mõlemad mälu tugeva ja teravana ning keskendumise ekstra heana hoida. Nende kahe puudus võib olla põhjuseks, miks sul on väga halb mälu ja sa ei suuda olulisele keskenduda.

Toit mängib olulist rolli selles, kui hästi sa end vaimselt tunned, milline on sinu vaimne tervis täna ja tulevikus. Seepärast on vaja enda toidulauale tuua vaimset keha tervendavaid toitaineid. Seleen on üks paljudest, mis suudab tagada tugeva vaimse tervise. Selle puudus võib põhjustada keskendumisraskuseid ja muuta mälu kehvaks. Seleen parandab sinu mälu ja seetõttu on oluline tarbida seda toidu kaudu või toidulisandina, kui sinu menüüs ei ole seda piisavalt. Kõikidest La Tene poodidest leiad näiteks Cytoplani seleeni toidulisandi.

suitsev pea

Seleenipuudus võib põhjustada ka Parkinsoni ja Alzheimeri teket. Kellel on nende haigustega kokkupuude, teavad, kui kohutavad terviseprobleemid need on. Seleen on mineraalaine, mis aitab pidurdada, takistada ning ära hoida vaimseid tervisemuresid, ka eelmainitud haiguseid, mõjudes sinu aju tööle suurepäraselt ja pikendades selle eluiga. Seleeni kohta loe lähemalt siit.

B12-vitamiin on kõikide B-grupi vitamiinide seas kõige olulisem, kuid esindatud peavad olema ka teised, et sa suudaksid enda mälu ja keskendumisvõime väga heale tasemele viia. La Tene poodidest leiad nii B-vitamiinide kompleksi kui ka Cytoplani B12-vitamiini. B12-vitamiinipuudus koos teiste B-grupi vitamiinide puudusega võib viia ka väga noore inimese keskendumise allapoole igasugust arvestust. Eriti on B12 vaja selleks, et sa suudaksid hetkes teemas püsida ja seega jätta meelde kõik olulise. Kui sa ei suuda keskenduda, siis ei suuda sa luua seoseid, mida hiljem mäletada. 

3. VISKA VALED TOIDUD ENDA MENÜÜST VÄLJA 

Sinu mälu vaenlasteks on kõik alkohoolsed joogid, kõrge kolesteroolisisaldusega toidud, süsivesikud ja suhkrud. Kui sa neid tarbid, siis teed enda ajule karuteene. 

Alkohol nõrgestab mälu, mõjub halvasti aju funktsioneerimisele ja pikaajalise kasutamise tagajärjel võib see tekitada tõsiseid mälu- ja keskendumisprobleeme.  Ka kõrge kolesteroolisisaldusega toidud vähendavad aju eluiga, andes võimaluse raskekujulistel haigustel, näiteks Alzheimeri tõvel, esile tulla. Suhkur aga vähendab keskendumisvõimet, mis omakorda vähendab aju võimekust ja halvendab mälu. Mida rohkem on sinu menüüs suhkrut, seda keerulisem on sul midagi meelde jätta või seoseid luua. Seetõttu võiks õppivad lapsed kindlasti magusat vältida ja saada enda suhkru kätte otse puuviljadest või marjadest (komplekssuhkur). Tuletan meelde, et fruktoos ei ole kasulik, kui see on puuviljast või marjast eemaldatud ning seda on kasutatud maiustuste valmistamiseks. Süsivesikuterikkad toidud, näiteks valge pasta, riis ja saiakesed, soodustavad veresuhkru äkilist tõusu, mis omakorda mõjub väga halvasti sinu aju tervisele, suurendades dementsuse, mäluprobleemide, keskendumisraskuste ja teiste ajuhaiguste tekkimise riski.

4. BACOPA MONNIERI

sodaliit

Väga paljud inimesed tulevad minu juurde murega, et nad ei suuda keskenduda, neil on raskusi mäluga ehk mäletamisega, nad on pidevalt hajevil ning ei oska enda mõtteid koondada. See omakorda raskendab nende elu. Paljud inimesed kurdavad, et nad ei suuda planeerida ja organiseerida, kuna see kõik käib neile üle jõu.

Bacopa Monnieri aitab parandada ajutööd ja mõtlemist, kiirendab reaktsiooni ja vähendab stressitaset. See aitab olla aktiivne, organiseerida ja tegutseda ilma, et närvisüsteem üles ütleks, aitab leevendada segadustunnet, näha suurt pilti ning mitte jääda kinni oma mõtetesse. Bacopa Monnieri on sobilik ka koolinoortele, et parandada nende õppeedukust - see aitab parandada mälu ja aitab pingeteta õppida. Sobib muidugi ka täiskasvanutele, kes käivad ülikoolis või täienduskursustel ja kes soovivad enda mälu ja õppeedukust parandada. Eriti kasulik on see neile, kelle töö on seotud suurte kohustustega, näiteks juhid, ettevõtjad, õpetajad, õigussüsteemitöötajad ning paljud teised. Bacopa Monnieri kohta saad rohkem lugeda siit.

5. KASUTA MÄLU JA KESKENDUMISE PARANDAMISEKS ÕIGEID KRISTALLE

Mäekristalli ja Sodaliidi koos kasutamine aitab sinu mälu turgutada, tugevdada ja parandada. Need on kristallid, mis võiksid sul kristallimaailma sukeldudes kohe olemas olla. Need on sinu jaoks ühed hädajavajalikumad kristallidest abilised.

Mäekristall suurendab sinu vaimseid ja mentaalseid oskuseid, parandades võimekust ja muutes osavamaks. Tegemist on kristalliga, mis annab elukvaliteedile palju juurde, muutes sind aktiivsemaks, mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt. Mäekristall parandab mälu ja soodustab keskendumist. Kanna seda kaasas või hoia enda lähedal, et see muudaks sinu mälu ja tähelepanu ülimalt teravaks.

Teine kristall, mis sind siikohal aitab, on Sodaliit. See on kristall, mis aitab sul keskenduda nendele teemadele, mis on sinu jaoks olulised. Näiteks aitab Sodaliit vähendada ülemõtlemist ja ülemuretsemist ning annab sulle jõudu enda mõttemaailma suunata. Sodaliit parandab keskendumisoskust ning muudab mälu tugevaks. Kanna Sodaliiti või hoia seda lähedal, et see suurendaks sinu kontrolli mõistuse üle. 

Kristallid töötavad meie alateadvuse ja energiaga ülimalt hästi. Neilt abi saamine just sellel teemal on vägagi õigustatud. Nee kristallid aitavad tähelepanu õigesse kohta koondada ja suurendada sinu võimekust.

Õiged sammud viivad sind sihile. Hakka kohe tegutsema, et jõuda kiiremini ihaldatud tulemuseni!