Luteiin on sinu silmade tervise ja keha korrapärase funktsioneerimise tagamiseks ülioluline. Luteiin on ksantofüll, üks karotenoididest, mis esineb looduslikult näiteks taimedes. Taimed suudavad luteiini sünteesida ning rohkelt leidub seda lehtköögiviljades. Lisaks leidub luteiini ka porgandites ja seetõttu oled kindlasti kuulnud, et selleks, et sinu silmad oleksid terved, tuleks porgandeid süüa. Täiesti tõene ütlus, kuid ainult porgandite söömisest optimaalse luteiinikoguse tagamiseks kahjuks ei piisa, kui sa neid just massiliselt ei söö. Mõistlikum on siiski süüa veidi luteiini sisaldavaid taimi iga toidukorraga.

Luteiini defitsiit on kerge tekkima, nii nagu paljude oluliste toitainete puudus. Miks? Tänapäeval kasvatatakse taimed rikutud ja mineraalainetevaesetel põldudel. Taimedel ei ole võimalik end rikastada ning olla toitvad, kuna mullad on väga viletsad. Seetõttu ei pruugi sa pelgalt poest juurvilju soetades kaugeltki kätte saada neid toitaineid, mida sinu keha vajab. Öko- ja mahetaimed on alati toitaineterikkamad ja kui sa ka neid ei tarbi, siis on veel väiksem tõenäosus saada taimedest kätte kõik kehale vajalikud toitained. Mina soovitan tervise hoidmiseks süüa öko- ja mahetooteid ning tarbida lisaks kvaliteetseid toidulisandeid (mitte sünteetilisi).

Luteiin toimib kui antioksüdant, aidates kaitsta sinu keha põletike ja vabade radikaalide tekke eest, mis omakorda võivad põhjustada erinevaid haigusi. 

SINU SILMAD VAJAVAD LUTEIINI, ET OLLA TERVED!

See aitab hoida sinu silmi nooruslikuna, aidates pidurdada nende vananemist. Luteiin kaitseb silmahaiguste eest ja hoiab nägemise korras, selle puudus võib olla üks põhjus, miks sinu silmanägemine halveneb. Luteiinipuudusega kaasneb nägemise hägustumine, sa ei suuda enda pilku fokusseerida, see võtab aega ja tunned, kuidas nägemine hakkab vaikselt kehvemaks muutuma. Kui sa nii tunned, siis on mõistlik proovida paar kuud luteiini tarbida. Kui defitsiit on kehas suur, siis ei pruugi lühikesest perioodist kasu olla.

Luteiin vajab imendumiseks kasulikke rasvu. Seega peavad sinu menüüs lisaks luteiinile olema ka oomega-3, oomega-7 või oomega-9 rasvhapped, mis aitavad sellel kehasse kinnituda. Kui tarbid silmavitamiine, kus on luteiin sees, siis kasuta samaaegselt näiteks astelpajuõli, taimset oomega-toidulisandit või kurgirohuõli. Need on kasulikud ka sinu naha ja aju tervisele - saad palju kasu nii rasvhapetest kui ka luteiinist. Lisaks oomega-rasvhapetele vajab luteiin edukaks toimimiseks E-vitamiine. Kvaliteetsed tooted leiad La Tene valikust SIIT.

Kui sinu silmad väsivad liiga kiiresti, siis see võib olla märk selle aine puudusest. Sellisel juhul alusta luteiinirikaste taimede tarbimist või tee silmavitamiinidega profülaktiline kuur.

Sageli muutub laste nägemine kehvaks just väga halbade toitumisharjumuste pärast. Nägemine võib halveneda nii pidevalt ekraanide ees olemisest kui ka toitainete puudusest. Soovitan anda lastele kvaliteetseid toite, et nende silmad oleksid võimalikult kaua tugevad ja terved.

Luteiin on kasulik sinu südameveresoonkonna tervisele ja mõjub suurepäraselt sinu ajutegevusele

See toetab südameveresoonkonna tööd, aidates veresooni tervena hoida. Selle tarbimine võib olulisel määral parandada südame tööd ja selle tervist, see aitab pikendada südame eluiga. Ka aju vajab luteiini. See aitab kaitsta Parkinsoni ja dementsuse eest ning aitab pikendada aju eluiga. Lisaks sellele aitab luteiin vähendada närvilisust, stressi ja ka südamerütmi probleeme. Seega on luteiini tarbimine ikkagi väga-väga oluline. Jälgi, et sinu elus oleks seda piisavalt.

See kaitseb sinu nahka päikese kahjuliku mõju eest, andes sulle võimaluse nautida päikest tervislikul viisil!

Päike on inimeste energiaallikas number üks, sellest ei tasu loobuda, aga seda tuleks nautida tervislikult. Luteiin kaitseb nahka UV-kiirte eest, mis seda kahjustavad. Päikese UV-kiired muudavad naha kiirelt vanaks.

Optimaalne luteiinikogus sinu kehas aitab hoida nahka nooremana. Pidev luteiinirikaste toitude söömine või selle tarbimine toidulisandina aitab sul päikesevõtu ajal enda nahka seestpoolt kaitsta . See loob nahale loodusliku kaitsekihi, vähendades riski saada põletus, villid ja päikeselaigud.

Luteiini sisaldavad suurel määral porru, spinat, erinevat värvi porgandid, lehtkapsas ehk kale, apelsinid, peedivõrsed, brokkoli, till, petersell, majoraan ja basiilik. Kui sa neid iga päev ei tarbi, siis võib kehas luteiinipuudus kergelt tekkida. Seda on võimalik saada ka silmavitamiinidest, kuhu lisatakse tihtipeale ka teisi kasulikke toitaineid, nagu E-vitamiini või tsinki. Ka nende defitsiit kehas võib nägemist halvemaks muuta. Tsingidefitsiit on näiteks väga tavaline.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Luteiini kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.