Olles ise vegan, jõuab minuni veganluse teemal väga palju arutelusid ja küsimusi. Uuritakse ja küsitakse väga palju, kas siis selleks, et end veganlusega kurssi viia või saada kinnitust endas olevale skeptitsismile, mida veganluse teemal tuntakse. On olemas tüüpilised küsimused, mis minuni jõuavad, ja pea kõik veganid tunnevad end kindlasti siinkohal ära, kellega on veganismi teemal vesteldud. Kirjutan need küsimused siia koos minupoolsete lihtsate ja võimalikult kokkuvõtvate vastustega. Seda selleks, et neid küsimusi veidi lahti mõtestada ja näidata, milline on veganismi osas minu mõttemaailm. Olgu see artikkel inspiratsiooniks kõigile, kes soovivad veganiks saada ja ka neile, kes ei oska veel seisukohta võtta. Võib-olla on ka sinul need küsimused peas ringi keerlenud ja sa oled soovinud neile vastust leida. Tegelikult on asi väga lihtne - vegan olla on äärmiselt kerge, ka emotsionaalses mõttes, kui sa tead, miks sa seda teed.


Kas sul ei ole raske vegan olla?

See on palju lihtsam kui arvatakse. Miks seda küsitakse? Kuna enamus inimestest on tänapäeva ühiskonnas üles kasvanud toidumenüüga, milles esineb liha, kala, kana, mune ja loomseid piimatooteid. Tundub äärmiselt raske need elemendid toidulaualt ära võtta, see näib ebareaalne ja keeruline teostada, tekib tunne, nagu miski jääks puudu. Ma mõistan selle küsimuse tagamaad, kuid asjasse süvenedes võid sa mõista, kui lihtne see tegelikult on.

Meie menüü koosneb tegelikult väga paljudest erinevatest toiduainetest. Seal on palju erinevaid taimi mitmel erineval kujul, nii kuivatatud, värskena jne. Menüüst tuleb ära võtta vaid liha, kana, kala, muna ja loomsed piimatooted. See on imetilluke osa kogu toiduvalikust, mida sa oled harjunud eelnevalt tarbima. Neid on võimalik asendada taimsete alternatiividega, mis annavad sulle sama maitseelamuse nagu sulle maitsenud loomne toit. Mina isiklikult ei igatse liha, kuna ma ei ole lihasööja olnudki. Muna ma ei armastanud ka enne veganiks hakkamist ja piimatooteid oli ülimalt lihtne alternatiivide vastu välja vahetada. Ma isiklikult ei ole kaotanud midagi vaid ainult võitnud.

Lihaasendajat on võimalik ise sojast valmistada või poest osta. Taimsetest piimadest saab valmistada juuste, võileivamäärdeid, koort, jäätiseid, kohukesi, jogurteid ja palju teisi tavapäraseid toiduaineid. Need kõik on kaubanduses olemas, lihtsalt mine ja otsi need üles.

On ülilihtne need mõned loomsed toiduained taimsete alternatiivide vastu välja vahetada või nendest loobuda. Sa lihtsalt pead teadma, miks sa seda teed ja kui palju sa seda tehes isiklikult võidad.

Inspireerin sind hakkama veganiks sinu enda tervise, heaolu ja ka loomade ning kogu maailma pärast!

* Osta poest vähemalt 10 erinevat veganitoodet, mida sa ei ole varem proovinud. Kasuta neid oma tavapäraste loomsete toiduainete asemel. Soovitan magusaarmastajatele veganijäätist, kindlasti tofut, lehmapiima asemel mandlipiima ja kanaliha asemel sojast valmistatud "liha".

* Soeta endale veganluse kokaraamat, kui sa ei ole köögis väga loominguline ja retseptide loomine ei ole sinu teema. Kui sa oled köögis osav, siis hakka aga katsetama ja mõtle ise midagi head välja. Kokakunst ei ole aga kõigi inimeste anne ja seetõttu on igati mõistlik kokaraamatut kasutada.

* Jäta meelde, et isegi kui sa ei ole vegan, sa sööd veganitoite pidevalt. Seega ei ole raske tänasest menüüst veganitoite leida. Kindlasti sa armastad pastat, tatart, erinevaid taimeteesid, maasikaid, leiba, riisi, küpsetatud kartuleid, salateid, ahjus küpsetatud köögivilju ja palju muudki. Need on kõik veganitoidud!​

Kordan üle - kõik on äärmiselt lihtne! Veganiks hakkamise juures on kõige suurem probleem sinu jaoks see, kui sa mõtled selle enda jaoks raskeks või võimatuks. Kui sa lood iseendale blokaadi, siis on see loomulikult raske. Kui sa suudad ületada enda või ühiskonna poolt loodud illusioonilise raskuse, siis on kõik imelihtne.

Kõige olulisem on see, et ära tekita iseendale takistusi, motiveeri end veganismi teostama ja praktiseerima.

Kust ma saan enda jaoks proteiini?

On ringlemas väga suured müüdid selle kohta, kuidas veganid (täielikult loomsetest toiduainetest vaba menüü ja elustiili pooldajad, milles loomseid produkte ei tarvitata) ja taimetoitlased (taimetoitlane ei söö liha, kuid tarbib teisi loomseid produkte) ei saa enda toidust piisavalt palju proteiini. See on müüt ja äärmuslik propaganda, mis viib mõtted veganismi juurest eemale. Minu proteiiniga on kõik korras, samuti ka nende veganite proteiiniga, kes söövad mitmekülgselt.

Proteiini on võimalik saada väga paljudest erinevatest taimedest. Kõige enam sisaldavad proteiini need taimed:
 

* Oad

* Pähklid

* Kinoa

* Soja

* Spinat

* Brokkoli

* Seened

* Kapsas

* Kurk

* Lillkapsas

* Petersell

* Seemned

Tegelikult võiksin ma neid siia loendama jäädagi. Need on väga tavapärased toiduained, kergesti kättesaadavad ja lihtsasti retseptidesse lisatavad. Proteiini on nii paljudes erinevates taimedes, et selle pärast ei tasu üldse muretsedagi. Lihtsalt söö taimi ja naudi neid!

Ma söön ainult vabajooksukana mune ja soetan liha ainult nendelt talunikelt, kes oma loomi armastavad - see ju sobib?

Asi ei ole selles, kuidas ja kus on see loom või lind kasvanud, mille liha või toodet sa tarbid. Asi on selles, et vegan oled sa iseenda, loomade ja kogu maailma pärast. Kui sa sööd vabajooksukana mune, ei tee see sinust vähem loomi kahjustavat inimest, samuti ka siis, kui sa sööd talunikult saadud loomaliha. Surma lähevad kõik loomad ikka ühtemoodi. Taluniku loom sureb läbi tapmise, nii nagu ka suurfarmide loomad. Seal ei ole vahet. Vegan ollakse ka sellepärast, et päästa loomi selle eest, et nad elavad toidulauale jõudmise eesmärgil ja ka selle eest, mida nad peavad siin planeedil läbi elama. Lisaks ei ole vabajooksukana ka päris see, mida meile propageeritakse. Tegemist ei ole kindlasti paremat elu elavate kanadega.

Kas veganlus kalliks ei lähe, toiduarved suureks ei muutu?

Tihtipeale küsitakse minu käest seda, kas veganitoidud on kallid, ja arvatakse, et ei saada vegan olla, kuna ei suudeta sellesse investeerida. Kui aus olla, võivad sinu ostukorvid muutuda isegi odavamateks. Seda siis, kui sa oled teadlik sellest, mida sa sööd, mida sa valmistad, jne. Loomulikult on palju veganitooteid, mis on valmistatud väga kvaliteetsetest toiduainetest ja sealt tuleb ka hind. Sa saad ise valida, mida sa tarbid.

Ma ei suuda veganiks hakata, mulle maitseb liha nii väga, et see on võimatu. Kuidas sa seda suudad?

Tegelikult on nii, et veganlus on saanud üle maailma sisse päris suure hoo. Väga paljud toidutööstused on võtnud sihiks valmistada erinevaid vegantooteid, kuna sellele on turgu. Iga vegan toetab seda turgu ja seetõttu on see kasvavas suunas. Poelettidel on erinevaid veganilihasid, mis asendavad selle maitsevajaduse.

Minule ei ole liha kunagi maitsenud, seega ma ise seda maitset taga ei aja. Küll aga on võimalik leida poest täpselt sama maitsega tooteid, tulevikus kindlasti veelgi enam. Oled äkki poelettidel märganud toodete peale tekkinud V-märgist ja seda, et veganitooteid on rohkesti saadaval? Mõtle sellele, et aastaid tagasi nii ei olnud. Tegelikult muutub valmistoitude osas veganivariantide kättesaadavus aina laiemaks.

Sulle võib liha maitseda, kuid lihal ei ole tegelikult seda maitset, mida sina liha kohta tead. Liha ilma maitseaineteta, taimedeta ja õlita ei maitse nii, liha valmistatakse maitsvaks. Tegelikult saab maitsvaks muuta ükskõik mis asja, mille inimene suudab vähegi ära süüa. Asi on maitsetaimedes, soolades ja õlides. Need viimased kolm, millega liha maitsestatakse, on kõik veganisaadused. Mõte on selles, et liha tehakse maitsvaks, see ei ole loomult maitsev. Aga võta näiteks porgand - võtad maa seest ja suudad seda süüa. See on maitsev just otse maast võetuna. Vaevalt suudad sa süüa liha ilma eelnevalt läbi töötlemata.

Kas me ei ole mitte lihasööjateks mõeldud?

Tegelikult ei peaks küsimus olema selles, et kas inimesed on harjunud läbi ajaloo liha tarbima, või selles, kas me peaksime ning võiksime järgida traditsioone. Küsimus võiks hoopis seisneda selles, kas inimesel on midagi liha söömisest võita ja kuidas see meid ennast mõjutab. Inimkonna ajaloos on tehtud palju, mida täna enam ei suudeta suurel määral aktsepteerida. Selles on palju, mida tänapäeva inimesed tagantjärele vaadatuna küsivad: "Kuidas see on võimalik, et ajaloos on olnud niivõrd palju kurjust?". Inimesi on orjastatud, kusjuures seda tehakse veel ka tänapäeval, küll on aga väga suur osa maailmast täna teadmisel, et see on vale ja ülim julmus. Naisi on alla surutud, alavääristatud ja teisejärguliseks peetud. Tehakse seda veel tänagi, kuid suur osa maailmast mõistab, kui vale see on ja et see, mis soost sa sünnid, ei muuda sind teistest kõrgemaks või alamaks. Täpselt sama tehakse täna ka loomadega. Väga suur osa maailmast usub, et loomade söömine ja nendest valmistatud toodete tarbimine on igati normaalne ning kasulik. Täna on see osa maailmast veel vähemuses, kes näeb selles julmust ja selle ebavajalikkust. Minu ennustus on see, et tulevikuühiskond vaatab loomade söömist ja nende suunas teostavat vägivalda sama pilguga, kui need, kes täna ei suuda aktsepteerida orjust ja naiste alandamist.

Veganitele mainitakse tihtipeale ka seda, et "Sa vanasti ju sõid...". See ei ole argument. Inimeste elutee mõte seisneb arengus, ja kui sa oled sündinud keskkonnas, kus sind on õpetatud teatud moodi käituma, siis sa nii ka teed. Kui inimene iseseisvub ja hakkab elus ise otsuseid vastu võtma, siis tehaksegi muudatusi. Ei ole vahet, mida sa oled teinud, loeb seda, mida sa täna teed ja ei tee.

Väidetakse, et paljud loomad ju tapavad teisi loomi, et miks meie ei tohi seda teha. Nende loomade vahel, kes tapavad loomi toiduks, ja inimeste vahel, on suur erinevus. Loomad elavad instinktide põhjal ja söövad teisi loomi, kui selleks on vajadus. Inimesele on antud oskus mõelda, otsustada, analüüsida ja end suunata. Inimesel on olemas ka empaatia teiste loomade vastu, mis on ülim märk sellest, et me peaksime loomi ja loodust aitama, mitte seda hävitama. Kas mitte sellepärast pole inimesele antud niivõrd võimas aju? Väikesed lapsed on ehtsad näited inimeste tegelikust suunast. Väikesed lapsed armastavad loomi, nad lähevad särama, kui näevad vasikat, tibusid, koeri, kasse, kõiki! Meil ei tohiks minna väiksena silmad särama, süda härdaks ja armastusetunne suureks, kui me oleksime mõeldud neid samu armsakesi tapma. Ühiskond ise reguleerib neid tundeid vastandlikuks sellega, kes me tegelikult ehtsana oleme. Paljud suudavad koeri ja kasse armastada niivõrd palju, et nende loomade vastu suunatud kuritegevus on nende jaoks südantlõhestav. Tõsi, nii see on. Vegani jaoks on samamoodi südantlõhestav näha, mis toimub näiteks lehmadega. Miks teha vahet neil, keda me armastame ja keda mitte. Nad kõik väärivad armastust.

Kirjutaksin siia väikese lõpliku mõtte selle kohta, miks me, inimesed, ikkagi ei ole mõeldud loomaliha sööma. Esiteks on meie soolestik väga pikk, mis on eelduseks sellele, et meie kehad on valmis taime seedima. Karnivooridel sellist soolestikku ei ole. Lisaks on meil hambad, mis ei suuda loomaliha ilma töötlemata süüa, nii nagu seda teevad kiskjad oma saaki maha murdes. Küll suudab inimese keha töödeldud liha ära seedida, kuid meie kehad ei ole siiski selleks loodud. Kunagi jõudis liha inimeste menüüsse küttimise kaudu ja loomaliha protsent toidulaual oli ikkagi äärmiselt väike. Tänapäeval on liha osakaal toidulaual nii massiliselt suur, millist pole inimkonna ajaloos varem olnud.

Kui me ei söö loomi, siis neid saab olema ülemäära palju, kas me ei peaks seda kasvu reguleerima?

Kui teiega täiesti aus olla, siis ainuke põhjus, miks lehmi, sigu, kanu ja teisi loomi, keda inimesed söövad, on palju, on seetõttu, et inimesed ise kasvatavad neid. Inimesed ise paljundavad loomi, nagu näiteks lehmi, ja farmides tehakse kõik selleks, et loomi ikka juurde tuleks. Inimesed ise kasvatavad massiliselt loomi, ja looduses vabalt elades ei suudaks nad seda ise teha. Toidulauale jõuavad loomad, keda inimesed ise massiliselt toodavad. Seega, kui inimesed ise ei sekkuks nende sünni reguleerimisse, siis ei peaks nad sekkuma ka nende surma reguleerimisse.

Loomi ei pea tapma, et saada piimatooteid, seega miks ei sobi veganitele loomsed piimatooted?

 

Loomaliha, munade ja loomsete piimatoodete vahe on selles, et liha tuleb tapetud loomalt ja need järgmised tulevad peagi tapetavalt loomalt. See on garanteeritud, et need loomad lähevad surma, kes toodavad sulle piima, millest valmistatakse võid, hapukoort ja palju muudki. Seega surma lähevad nad mõlemad, kui nad just enne mõnda haigusesse ära ei sure. Lisaks on loomne piim saadud lehmalt, kes peaks oma piima andma oma lapsele. Lehm toodab piima, et toita enda last, mitte inimesi. Me ei ole lehma lapsed, meil on kõigil oma ema, kelle käest me saime piima, kui me olime beebid ja vajasime seda. Täna täiskasvanuna sa ei vaja ei enda ema ega ka kellegi teise ema (lehma) piima. Tihtipeale küsitakse minu käest: "Lehmad ju vajavad lüpsimist, kas me siis neile sellega teenet ei tee?". Tegelikult ei vaja, kui tal on oma poeg, keda ta saab sööta. Kui inimene võtab selle poja talt ära, siis ei ole vaja teda lüpsta. Kui inimene ise ei seemendaks lehmi pidevalt, pidevalt ja jälle kuni lõpuni, siis seda tõesti ei ole vaja teha. Kui naine oma beebile piima ei anna, siis piim kaob ära, nii on ka lehmaga. Kui hakata selle peale mõtlema, siis see tundub eemalepeletav, kuid reaalsus ei olegi alati meeldiv. Kanamunad on looted, mida süüakse. Teadmine, et sa sööd kellegi (kana) peagi sündivat poega ei ole just see, mida minu süda sooviks teha.

Need tumedad varjuküljed ja reaalsus on õõvastav, kuid ei ole mõtet silmi kinni pigistada. Tee silmad lahti ja lihtsalt aktsepteeri reaalsust ning tee omad valikud siis, kui sa oled teadlik selles osas, kust tuleb sinu toit sinu lauale päriselt.

Mida see ikka annab, et vegan olla, ma üksi ju ei päästa maailma?

Vegan olles sa mitte ainult ei päästa enda tervist ja ei hoidu südameveresoonkonnahaigustest, sa päästad igal hetkel loomi ja linde, kes ei pea enam sinu pärast kannatama. Lisaks annad sa väga palju juurde terve maailma heaolu jaoks. Lihatööstus põhjustab keskkonna halvenemist, nagu näiteks metsa hävinemist, erosiooni, veereostust ja kasvuhoonegaaside tootmist. Kui sa oled vegan, siis sa tegelikult aitad luua sellest planeedist puhtama, tervema ja parema koha elamiseks. Pealegi on lihatootmine väga ebatõhus viis toitu toota, kuna see tööstus tarbib ülemäära palju ressursse, mis võiksid ja peaksid minema inimestele endale. Arengumaades kasutatakse järjest suuremat osa maast loomasööda tootmiseks, mida eksportida rikastesse riikidesse, selle asemel, et kasutada seda kohalike inimeste toitmiseks. Nii irooniline - nälg on seal, kus kasvab meie, rikaste riikide, toidusööt. Lõppude lõpuks parandab veganlus sinu enda tervist ja terve maailma heaolu.

Kaastunne loomade vastu ei konkureeri kaastundega inimeste vastu. Veganlus on valik igale inimesele, millega on võimalik parandada loomade ja inimeste elusid. Mina usun, et veganid parandavad ennekõike väga paljude teiste inimeste elu ja seetõttu ei tohiks sellesse põlgavalt suhtuda. Iga vegan aitab sul elada tervemas ja paremas ühiskonnas.

Minu artikkel ei ole mõeldud selleks, et kellegi tundeid riivata, vaid minu artikkel olgu silmi avavaks ja südant liigutavaks inspiratsiooniks. Kui sa tunned, et see motiveerib sind tundma veganluse suhtes suuremat huvi, siis ma olen su üle õnnelik. Kui sa tunned, et ma riivasin sinu tundeid, siis mõtle pigem sellele, et minu ausus ja tõde on vaid selleks, et soovida sulle head.

KAMBABA JASPIS on kristall, mis aitab sul veganluseni jõuda ja toetab seda teekonda!

Loe ka minu teist artiklit veganluse teemal: "Tene Laul - elu veganina", leiad selle SIIT.