Kelp ehk pruunvetikas kasvab merevetes ja omab suurepäraseid tervendavaid omadusi. Kelp'iga on võimalik enda tervis korda saada, kui sinu keha tunneb puudust teatud vitamiinidest, mineraalainetest ja mis kõige tähtsam - joodist. Kelp on üks parimaid joodi allikaid ja seetõttu on see suurepäraseks abiliseks sinu kilpnäärmele ja hormoonidele. 

Kelp ehk pruunvetikas on üks merevetika liikidest, mis värskena on rohekat tooni ja kuivamisel muutub see tumepruuniks. Sealt on see ka enda nimetuse saanud.

Kelp on merevetikas, mida saab kasutada söögitegemisel (paljud toidupoed müüvad seda), kuid kõige lihtsam ja samuti tõhus viis kelp'i kasutada on tarbida seda toidulisandina ehk kapselvormis. Kelp'i toidulisand on jahvatatud merevetikas, mille päevased soovituslikud kogused on purgi sildil kirjas. Saad tutvuda La Tene poodides müüdava kelp'iga siin. Sealt leiad ka täpsemad juhised selle tarbimise kohta.

Kelp'is on rikkalikult mineraalaineid ja vitamiine, mida sinu keha igapäevaselt vajab:

Kelp'ist on võimalik sul saada foolhapet, magneesiumit, tsinki, rauda, A-vitamiini, pantodeenhapet ehk B5-vitamiini, kaltsiumit ja veidi haruldasemat K1-vitamiini. K1-vitamiin on oluline näiteks kaltsiumi luustikku jõudmisel ja paljudes teistes funktsioonides. Seega kelp'ist on võimalik sul väga palju kasu saada, kui selle enda menüüsse tood.

Lisaks kõigele sellele on kelp'is suurel määral antioksüdante (lihtsamalt öeldes aineid, mis takistavad vähil ja teistel raskekujulistel haigustel tekkida), karotenoide ja flavonoide. 

Kelp saab asendada mõnel määral multivitamiini, pakkudes suures mahus erinevaid keha jaoks hädavajalikke mineraalaineid ja vitamiine. Loomulikult ei ole kelpis B-grupi vitamiine ja seetõttu on hea kelpi kasutada koos B-kompleks vitamiiniga, et tagada enda keha jaoks paljud vajalikud toitained.

Kellele täpsemalt kelpi vaja on ja miks see taim enda ellu tuua?

Kelp on sinu jaoks, kui sul on joodi tase kehas madal ja seetõttu sinu kilpnääre ei tööta korrapäraselt. See on number üks põhjus miks kelp enda igapäevaellu tuua või seda vahetevahel tarbida, et tagada kehas korrapärane joodi tase.

Madal joodi tase põhjustab ainevahetusprobleeme, kõrgendab metaboolse sündroomi teket, mõjub halvasti immuunsüsteemile ja joodi puudus põhjustab suurenenud kilpnääret.

Kui tarbida joodirikast kelpi, siis see suurendab sinu üleüldist füüsilist ja vaimset tervist, aitab kaasa stressitaseme vähendamisele, depressioonist vabaks saamisele ja parandab sinu immuunsüsteemi.

Lisaks sellele aitab jood parandada ajutegevust ja on kasulik keskendusmiraskuste korral.

Kelp loob kaitsekilbi sinu ja paljude erinevate haiguste ning haigustekitajate vahele, andes sellega tugeva kaitse haiguste vastu!

Kelp'is sisalduvad antioksüdandid aitavad tagada keha põletiku taandamise. Sellega kaasneb keha üleüldine tervenemine. Põletikuline keha on soodne vähi ja paljude teiste raskekujuliste haiguste tekke jaoks. Põletik kehas tekib paljudel erinevatel põhjustel. Kõige suuremaks põhjuseks näiteks toit, mida me sööme. Kui tarbitakse loomapiima tooteid, siis sealt on kõige enam võimalik enda kehasse põletikku läbi toidu saada (antibiootikumide ja teiste ravimite tõttu, mida lehmadele antakse ja mis hiljem piimatoodetesse edasi kanduvad. Näiteks juustud, hapukoored ja teised piimatooted võivad olla sinu haigestajad).

Kelp'il on potentsiaalne vähivastane toime ja seda tasuks kaaluda kasutada, kui soovid enda keha aidata vähist vabanemisel ning selle haiguse ennetamiseks.

Lisaks kõigele sellele on kelp merevetikas, mis aitab parandada sinu ainevahetust. See kiirendab rasvade lagundamist, aidates seejuures kaasa kaalulangusele ja kehakaalu stabiliseerimisele (pidurdades kehakaalu liigset kasvu). Põhjus, miks kelp aitab kaasa kehakaalu alandamisele on see, et see normaliseerib veresuhkru taset. Seetõttu on kelp kasulik ka diabeedikutele (haiguse korral konsulteerida esmalt enda raviarstiga, kui kelp tarbimisse võtta).

Kelp'is olev klorofüll on samuti see, mis aktiveerib rasvade lagundamise.

Kelp on kasulik sinu südameveresoonkonnale ja südame tervisele. See aitab reguleerida vererõhku, aidates kaasa kõrge vererõhu vähendamisele ja liialt madala vererõhu tõstmisele. Kelp'i kasutatakse vere puhastamiseks ja kolesteroolitaseme alandamiseks. Suur osa südameriketest ja infarktidest on seotud kõrge kolesteroolitasemega ning ummistunud veresoontega. Kelp vähendab ummistusi, mis sinu veresoontes võivad olla, aidates vabastada neid ja puhastada veresoonte seinu. Kelp võib olla kasulik südamerütmi probleemide vähendamisel.

Kelp on potentsiaalne alternatiivne ravim C-hepatiidi raviks. Kelp'iga on võimalik selle viiruse vastu hakata ja anda enda kehale võimalus sellel viirusel kehast lahkuda või taandada selle tegevust. 

Kelp'is peituv jood aitab kaasa ka normaalsele kognitiivsele funktsioneerimisele, närvisüsteemi toimimisele ning jood mängib rolli ka ilusa naha saavutamisel. Suure antioksüdantide sisalduse tõttu on see seega kasulik kogu keha tervisele. Aitab kaasa detoxkuuri tegemisele, aidates kehast mürkaineid väljutada.

Kelp'i ei pea igapäevaselt tarbima, seda võid näiteks üle päeva võtta, kui soovid sellelt abi saada. Nii on võimalik sul kelp'i tarbides ka teisi erinevaid Ajurveeda taimi või vitamiine/mineraale tarbida. 

Samas ei tohiks märkimata jätta ka seda, et liigne joodi tarbimine võib olla kehale kahjulik. Seega enne kelp'i tarbimist on mõistlik lasta endale joodi test teha. Kui sa tead, et sinu joodi tase on madal ja sul on eelnevalt juba probleeme olnud joodi omastamisega, siis kelp on sinu jaoks supertervendaja.

Kelp'i tuleb tarbida vastavalt ettekirjutatud koguses, kindlasti ei tohiks seda kogust ületada. Samas ei pea ka seda taime pelgama, kuna sellel on palju tervendavaid omadusi, millega on sul võimalik end nii vaimselt kui ka füüsiliselt terveks teha.

Kelbi puhul on äärmiselt oluline see, kust sa seda ostad ja mis kvaliteediga on kelp'i toidulisand. Kuna tegemist on meretaimega, siis odavamad kelp'i tooted võivad olla saastatud raskemetallidega. La Tene poes müüdav kelp on orgaaniline ja puhas, mida soovitan tarbida. Kui sul on soov mõne teise firma kelp'i soetada, siis veendu selle kvaliteedis. 

Kelp'i manustamise kohta leiad lisainfo SIIT.

Artiklis välja toodud nõuannete, soovituste ja teabe kasutamine on omal vastutusel. Esitatud teave ei ole tervishoiualane nõuanne, vaid Tene Laulu enda kogemused, teadmised, isiklik arvamus ja soovitused. Kelp'i kasutamine toimub iga inimese enda vastutusel. Vajadusel konsulteeri enne tarvitamist arstiga.