Kõrvits on väga ilusa ja sügismeeleolu loova välimusega taim, mis omab eestlaste toidulaual erilist kohta. Küll aga võiks kõrvitsat olla kindlasti toidulaual rohkem esindatud, kuna see omab nii väärtuslikku väge, mis suudab toita meie keha ja hinge. Kõrvitsad valmivad sügiseti ja kuigi neid on väga erinevaid sorte, siis on neil enam-vähem ühesugune energia ja vitamiinirohkus. Jagan sinuga enda teadmisi selle imetaime kohta ja loomulikult ka inspiratsiooni, mis aitaks sul tuua veelgi rohkem kõrvitsat oma toidulauale.

Kõrvitsad on teadaolevalt pärit Põhja-Ameerikast, kust on leitud Mehhiko piirkonnast kõrvitsataime jälgi, mis kuuluvad aastasse 7000-5500 eKr. Kõrvits on oma nime saanud kreekakeelsest sõnast "Pepon" ja mis tähendab "suurt melonit". Kõrvits on läbi aegade olnud üks taimedest, mis on inimestele andnud eluenergiat ja näljaajal ka vitamiine ning toitaineid, tänu millele on olnud võimalik ellu jääda. Tõepoolest, kõrvits sisaldab hulganisti vitamiine ja toitaineid, mida on inimesel elus püsimiseks vaja. Ütleme nii, et loodus on andnud meile kõik selleks, et hakkama saada, ka siis, kui elus püsimine on väga raske.

Kõrvits koosneb peaaegu 90% veest, mis teeb selle aga väga heaks kehakaalu kontrolli all hoidvaks taimeks, mida oma toidulaual kasutada. Kuna tegemist on siiski väga madala kalorisisaldusega taimega, siis on seda väga kasulik toidumenüüs hoida, see aitab sul olla terve ja samal ajal ka kaalu kontrolli alla hoida. Kõrvitsa söömine ilma üleliigse raskesti seeditava rasvata aitab isegi rasvu põletada ja kaalust alla võtta. Miks? Kõrvitsas on palju kiudaineid ja need ongi üleliigset kehakaalu vabastava toimega. Mida rohkem on sinu toidulaual toitu, mis sisaldab palju kiudaineid, seda kiirem on ka sinu metabolism ehk ainevahetus. Ülejäänud 10% kõrvitsas, peale vee, on keha jaoks vaid üks suur vitamiinipomm.

1. Suurepärane A-vitamiini ja beetakaroteeni allikas

Kõrvitsas on väga palju beetakaroteeni, mis sisse süües muudab sinu kehas selle A-vitamiiniks. Miks meil on kõike seda vaja ja miks see nii tähtis on? A-vitamiin on see, mis aitab sinu kehal erinevate haigustekitajate ja haigustega võidelda, seega sellega saan ma lühidalt ja väga selgelt kokku võtta, miks meie kehal seda nii väga vaja on. Kui keha saab liiga vähe A-vitamiini, siis muutub see haigustele vastuvõtlikumaks ja tervis ei saa väga kaua tugevana püsida.

Beetakaroteen kõrvitsates võib olla vähirakke pidurdava ja nendega võitleva toimega. Beetakaroteen ei lase vabadel radikaalidel sinu kehas eksisteerida ja need annavad tõsise vastulöögi vabade radikaalide kasvamisele. See omakorda võib aga tähendada, et beetakaroteeni tarbimine aitab takistada vähirakkude teket.

2. Üks korralik C-vitamiini pomm

Kõrvitsa söömine annab sinu kehale C-vitamiini, mis aitab kaasa valgete vereliblede tekkele sinu vereringes. See omakorda on aga väga oluline terve keha jaoks, kuna tänu sellele suudab sinu keha haavad kiiresti kokku kasvatada ja neid parandada.

3. Kõrvitsas on palju antioksüdante

Kõrvitsa suur antioksündantide sisaldus annab võimaluse inimesel kroonilistest haigustest eemale hoida. Mida rohkem sinu keha antioksüdante läbi söögi ja joogi saab, seda tugevam sinu keha on. Kroonilised haigused tabavad ikka inimesi, kelle kehas ei ole haigustega võitlejaid, nagu näiteks antioksüdante. Loodus on andnud kõik, et me saaksime terved olla. Kõrvitsad valmivad sügisel, mil on igal inimesel kõige rohkem vaja enda immuunsust turgutada, et talvel terve püsida.

Kõrvitsates sisalduvad antioksüdandid aitavad vähendada kehasisest stressi, mis teadaolevalt tekitab vabu radikaale ja need on omakorda vähirakkude algeteks.

4. Luteiin on abiks silmanägemisele ja aitab hoida silmade tervist

Mida aeg edasi, seda suuremaks mureks on inimeste seas muutunud silmadega seotud probleemid. Küll on probleeme silmanägemisega, ülitundlikkusega, allergiliste reaktsioonidega ja muude haigustega. Kõrvits sisaldab luteiini, mis on kasulik silmanägemisele ja on tervete silmade jaoks väga oluline toitaine. Kui süüa kõrvitsat regulaarselt selle hooajal, siis sellega saad sa täiendada enda keha luteiinivarusid. See omakorda annab sinu silmadele juurde jõudu olla tugevad ja terved. Lisa kõrvits kindlasti enda menüüsse, kui sa tunned, et silmanägemine on hakanud sind alt vedama. Söö kõrvitsat ja näe uuesti selgelt!

5. Ilus ja särav nahk. Kes siis kaunis välja ei taha näha?

Eelnevalt olen ma juba välja toonud selle, et kõrvitsast on võimalik meil saada enda keha jaoks korralik kogus beetakaroteeni, mille meie keha ise muudab A-vitamiiniks. Beetakaroteen ei ole kasulik mitte ainult meie immuunsuse tugevuse hoidmisel, see on üks suur heategija ka meie nahale.

Beetakaroteen aitab nahal välja näha ilus, särav ja kaunis. Süües pidevalt taimi, millel on kõrge beetakaroteeni sisaldus, saame me hoida enda välimuse kaunina. Kõrvitsa söömine aitab nahal näha välja värske ja elujõuline. Kes ei tahaks olla ilus ja nooruslik? Ma usun, et sisimas soovivad seda kõik ja kui sa soovid, siis kindlasti täiesti teadlikult söö taimi, milles on beetakaroteeni. Üheks selliseks võta kindlasti enda menüüsse juurde imemaitsev kõrvits.

6. Kolesterool negatiivsest positiivseks

Kõrvitsas on palju antioksüdante ja kui sa seda sööd, siis aitab see sinu kehas oleval halval kolesteroolil muutuda tervislikuks. On olemas kahte sorti kolesterooli, üks hävitab sinu südant ja veresoonkonda, teine aga sulle halba ei tee. Anitoksüdandid ei lase halval kolesteroolil tekkida ja sellepärast muudab kõrvits sinu kolesterooli negatiivsest positiivseks. Kui sa aga soovid enda keha kahjulikust kolesteroolist eemale hoida, siis minu soovitus on see, et jäta loomapiima tooted ja piimavalku sisaldavad toiduained enda menüüst välja. See, et sa juustu ei söö, ei tähenda, et sa piimavalku ei tarbi. Kui sa vaataksid poelettidel veidi süvenenumalt ringi, loeksid etikette, siis usu mind, sa imestad, kui paljudesse valmistoitudesse lisatakse loomapiimavalku. Kahjulik kolesterool kehas põhjustab südamega seotud haigusi, mis on aga kahjuks eurooplaste seas üheks suureks probleemiks. Hoia enda süda töökorras ja toitu tervislikult!

Lisaks sellele, et kõrvits on üks tõsine keha ja hinge ravim, on see ka väga maitsev, kui sa oskad seda taime oma toidulaual õieti kasutada. Kõrvitsast on võimalik valmistada imemaitsvaid pastaroogi, suppe, kastmeid, pirukaid, hummust või seda lihtsalt salatina või ahjus küpsetatuna süüa. Minu vaieldamatult kõige lemmikum viis kõrvitsa kasutamiseks on sellest pastaroogadele pastakastet valmistada. Veganina ei kasuta ma pastakastmete tegemisel ühtegi loomset piima ega ka juustu, kõrvits oma tekstuuri ja maitsega saab selle kõik asendada ning anda väga suurt lisaväärtust heale roale. Samuti mõjub see komplimendina tomatiga koos kasutades.

SAKRAALTŠAKRA & SÜDAMETŠAKRA

Iga taim on seotud vähemalt ühe meie Auraväljas eksisteeriva Tšakraga, sellel on oskus seda ühte Tšakrat tervendada. Vahel on taimel võimalik enda tervendavat spirituaalset energiat jagada ka mitmele erinevale Tšakrale. Mulle meeldib taimede väge kasutada nii füüsilisel kui ka vaimsel tasandil ja sellepärast jagan ma sulle oma teadmisi selle kohta, mida lisaks füüsilise keha tervendamisele saab taimedest veel vaimse tervendamise eesmärgi jaoks kätte.

Sakraaltšakra on peamine Tšakra, mida kõrvits suudab tervendada. See on sinu teine Tšakra. Peale seda toimib see taim ka Südametšakraga, mis on sinu Auraväljas neljas Tšakra.

Sakraaltšakra kaudu aitab kõrvits tervendada inimese viljakusenergiat, aidates lahti saada ja terveneda erinevat sorti viljakusega seotud probleemidest. Kõrvitsa söömine või spirituaalsetes protsessides kasutamine aitab keha viljakust suurendada.

Südametšakrale annab kõrvits juurde füüsilist tervenemist, aidates lahti saada "ebaloomulikest" ja "seletamatudest" rindkerevaludest, mida võib aeg-ajalt põhjustada Südametšakra nõrgenemine või katki olemine. Kui Südametšakra on nõrgaks muutunud, siis see võib inimesel füüsilisel kujul tunda anda. Kui aga minnakse südant kontrollima arstide juurde, siis ei pruugi nad leida midagi, mis võiks valu põhjustada. Nii võib aga kannatada inimene, kelle Südametšakra on nõrgenenud, valude käes, millele ei ole seletust. Sellisel juhul, lisaks kõrvitsa söömisele, soovitan ma kasutusele võtta Südametšakrakristallid Smaragdi ja Fuksiidi, mis väga kiirelt aitavad kahjustunud Südametšakral terveneda. Sellisel juhul tuleks kindlasti neid kahte kristalli ehtena kanda.

KÕRVITSA NÕIDUSLIKUM KÜLG

Kõrvits ei ole kasulik vaid ainult sinu füüsilisele ja vaimsele kehale, see on ka üks väga hea taim, millel on olemas mitmekülgne spirituaalne jõud. Seda spirituaalset jõudu saab ära kasutada nõiduslikes rituaalides, maagiates ja erinevates nõiduslikes tegevustes. Jagan sulle mõned näited selle kohta, kuidas sina saaksid kõrvitsat nõiduslikul moel rakendada. Võib-olla just sellist abi sul kõrvitsa käest vaja ongi.

Kõrvits toob maalähedast inspiratsiooni

Aseta kõrvits enda töölauale ja kui sa oled loominguline või kunstiline inimene, siis enda loometuppa. Kõrvits aitab loomingul õitsele puhkeda, tuua maalähedast inspiratsiooni ja sobib väga hästi inimestele, kellele meeldib loodust kasutada kunsti loomiseks.

Kõrvitsaid vii metsa, et austada Maajumalanna Gaiat

Kõrvitsaid vii loodusesse metsa alla, et need saaksid seal kõduneda või loomadele toiduks olla. Sellega näitad sa üles austust Maajumalanna Gaiale. Kui me avaldame austust looduse suhtes, siis see tervendab meie Südametšakrat ja annab meile väga palju head õnne. Loodusele kingituste tegemine toidab positiivses mõttes meie Karmat.

Viljakuse suurendamine ja lapseootele jäämine

Kõrvitsaseemnetega on võimalik tõsta viljakuseenergiat ja kiirendada viljakuse parandamist. Selleks kõrveta või rösti peotäis kõrvitsaseemneid ja aseta need viljakusekristallidega ühte kotti või kristallikarbi sisse. Kõrvitsaseemned aitavad kiirendada viljakusekristallide toimet. Näiteks, kui naine soovib lapseootele jääda, siis võiks ta luua punase koti sisse kristallikomplekti Punasest Jaspisest, Unakiidist, Mookaitest, Punasest Aventuriinist ja Kuukivist, kuhu tuleb siis lisada ka peotäis kõrvitsaseemneid. Seda komplekti tuleb naisel endal igapäevaselt kaasas kanda või hoida voodi all senikaua, kuni lapseootele on jäädud. Kui naine on aga lapseootele jäänud ja rasedust on rohkem kui 12 nädalat, siis võib need kristallid viia tänutäheks loodusesse ja jätta sinna kristallide juurde ka viljakust toonud kõrvitsaseemned.

Rituaalides kasutatakse vaid uusi, eelnevalt kasutamata kristalle, et kristallirituaalid saaksid korrapäraselt toimida.

Kõrvitsad on Halloweeni ehk iidsete Keltide traditsioonilise püha "Samhaini" tähistamisel kõrgel kohal. Halloweeni ajal valmistatakse nendest laternaid ja süüakse kõrvitsast tehtud toite. Halloweeni traditsioonide kohta leiad põhjalikumat lugemist SIIT.

Olge terved ja kasutage teadlikult enda tervise hoidmisel ning heaolu saavutamisel kõike seda, mida meie planeet Maa on meile siin elamiseks kasutada andnud!